default-image

Πώς θα φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο

Γαστρονομία
Πώς θα φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχετε δει αυτά τα αρωματικά ελαιόλαδα στα μαγαζιά με γκουρμέ προϊόντα; Έχετε δοκιμάσει σε κάποιο εστιατόριο ένα τέτοιο αρωματισμένο ελαιόλαδο σε μια σαλάτα ή σε κάποιο ζυμαρικό; Σας έχουν κάνει δώρο κάποιο τέτοιο και αναρωτιόσασταν πως γίνεται;

Είναι κάτι πολύ απλό να το φτιάξουμε μόνοι μας αλλά υπάρχουν μερικά λεπτά σημεία που πρέπει να προσέξουμε...

Κατ' αρχήν θα χρειαστούμε ελαιόλαδο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σούπερ υπέροχο ελαιόλαδο που από μόνο του είναι τόσο νόστιμο που δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αλλάξουμε. Ένα απλό ελαιόλαδο αρκεί.

Έπειτα χρειαζόμαστε κάποια αρωματικά ή μπαχαρικά. Μπορούμε να τα βάλουμε μόνα τους ή σε συνδιασμούς με κάποια άλλα.

Ο πειραματισμός είναι απαραίτητος και η προσωπική μας γεύση θα είναι ο οδηγός. Πρέπει να προσέξουμε μερικούς παράγοντες, όμως, που θα κάνουν τη διαφορά.

Κατ΄αρχήν όταν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μυρωδικά αυτά πρέπει να είναι καθαρά. Άρα πρέπει να τα πλύνουμε προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι πρέπει να στεγνώσουν καλά. Καλό είναι να τα αφήσετε όλη νύχτα ώστε να μην μείνει ίχνος υγρασίας πάνω τους.

Αυτό το κάνουμε για τον εξής απλό λόγο. Στο λάδι δεν μπορεί να μεγαλώσουν βακτήρια και για το λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν από την αρχαίοτητα σαν βακτηριοστατικό αλλά στην υγρασία των μυρωδικών μπορούν άνετα να μεγαλώσουν τα κακά βακτήρια με αποτέλεσμα να χαλάσει το λάδι μας και να αρρωστήσουμε.

Όταν χρησιμοποιούμε ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά δεν χρειάζεται αυτό το βήμα.

Καλό όμως είναι στην περίπτωση αυτή να σπάσουμε λίγο τα μπαχαρικά στο γουδί ή και να τα ζεστάνουμε λίγο σε ένα τηγάνι για να απελευθερωθούν τα αρώματά τους.

Φυσικά πρέπει να καθαρίσουμε καλά και τα δοχεία που θα αποθηκεύσουμε το λάδι και βέβαια και σε αυτά δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος υγρασίας.

Βάζουμε λοιπόν τα μπαχαρικά μας στα δοχεία και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, κ.τ.λ. καλό θα είναι πριν τα βάλουμε στα βάζα να τα σπάσουμε λίγο με το χέρι μας και να σφίξουμε λίγο ώστε να τα βοηθήσουμε να βγάλουν τα αρωματικά τους.

Κλείνουμε καλά τα μπουκάλια και τα αφήνουμε σε σκοτεινό και ψυχρό μέρος (μέσα σε ένα ντουλάπι, κ.τ.λ) για τουλάχιστον 10 μέρες με 2 εβδομάδες μέχρι να αρχίσει το ελαιόλαδο να παίρνει τα αρώματα από τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Αυτή είναι μια διαδικασία που παίρνει αρκετό καιρό και καλό είναι να μην βιαστούμε.

Υπάρχουν δύο τρόποι να το βοηθήσουμε αυτό. Ο ένας είναι να ζεστάνουμε το λάδι μέχρι να φτάσει στους 80 βαθμούς πριν το βάλουμε στα μπουκάλια γιατί με την υψηλότερη θερμοκρασία η εκχύλιση των αρωματικών ουσιών γίνεται ταχύτερα.

Ο άλλος τρόπος είναι να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα αρωματικών.

Είναι επίσης σημαντικό να δοκιμάζουμε κάθε λίγες μέρες το ελαιόλαδο ώστε να δούμε πόσο αρωματικό το θέλουμε.

Όταν είναι έτοιμο καλό είναι να το σουρώσουμε από τα αρωματικά που βάλαμε για να μην συνεχίζουν να το αρωματίζουν καθώς επίσης θα μπορεί έτσι να προστατευτεί από το να χαλάσει.

Βάζουμε ξανά μέσα σε ωραία μπουκάλια και τα κρατάμε για ένα μήνα και καλό θα ήταν να τα έχουμε στο ψυγείο!

Εγώ ετοίμασα μερικά ελαιόλαδα με δυόσμο, μαστίχα, καφέ, κρόκο Κοζάνης, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι και άλλα...  Όλα ήταν υπέροχα!!

Δοκιμάστε μερικά και εσείς και στείλτε μου τις δημιουργίες σας!

Πηγή: akispetretzikis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News