Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν πρέπει να ξεχνάμε να την επαναλαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε τα λίπη που συγκεντρώνονται πάνω στον απορροφητήρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να μην τον εμποδίσουν στη σωστή λειτουργία του μειώνοντας σημαντικά την απόδυσή του.
Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνετε είναι να κλείσετε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος για να αφαιρέσετε το προστατευτικό πλέγμα και, έπειτα, αφαιρέστε το φίλτρο του απορροφητήρα. Αν το φίλτρο είναι από άνθρακα ή υαλοβάμβακα, φροντίστε να τα αντικαθιστάτε κάθε 4 και 2 μήνες αντίστοιχα, ανάλογα πάντα με τη χρήση που του κάνετε.
Αν, ωστόσο, το φίλτρο του απορροφητήρα σας είναι μεταλλικό, δεν έχετε παρά να γεμίσετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Λίγο πριν βράσει, ρίξτε στο νερό 1/2 φλ. μαγειρική σόδα σιγά-σιγά γιατί η σόδα θα κάνει το νερό να αφρίσει απότομα. Στη συνέχεια, με την κατσαρόλα ακόμα πάνω στο αναμμένο μάτι, βουτήξτε το μισό φίλτρο μέσα στο νερό αφήστε το για λίγη ώρα εκεί μέχρι να δείτε τα λίπη να διαλύονται και να «έρχονται» στην επιφάνεια του νερού.
Έπειτα, αναποδογυρίστε το φίλτρο του απορροφητήρα και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με την άλλη πλευρά του. Προσοχή! Επειδή το φίλτρο θα καίει, μην ξεχάσετε να το κρατάτε με γάντι κουζίνας ή μια πετσέτα. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, αφήστε το φίλτρο όρθιο να στεγνώσει προτού το τοποθετήσετε πίσω στη θέση του.
Τα φίλτρα σας δεν καθάρισαν τελείως; Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με καθαρό νερό χωρίς μαγειρική σόδα.
Tip: Επειδή στο εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα συσσωρεύονται επίσης πολλά λίπη, καθαρίστε τα με ένα πανάκι μικροϊνών, νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
Σχόλια