Το λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο και μας κοστίζει σε ρεύμα

Life
Το λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο και μας κοστίζει σε ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς πλένουμε τα ρούχα για εξοικονόμηση ρεύματος έως και 30%

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που βλέπουμε τον φετινό χειμώνα στους λογαριασμούς ρεύματος, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε τρόπους για εξοικονόμηση, φροντίζοντας να κάνουμε όσο πιο αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών μας συσκευών μπορούμε.

Οι υγρές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του πλυντηρίου, κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις 5 συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα, σύμφωνα με τον ενεργειακό οργανισμό «Energy Saving Trust».

Το ieidiseis.gr συγκέντρωσε τις βασικότερες συμβουλές των ειδικών για εξοικονόμηση ενέργειας στο πλύσιμο, όπως το να θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι κατά 80-90% περίπου γεμάτο και το να εκμεταλλευόμαστε τις ώρες νυχτερινού ρεύματος του παρόχου μας.

Όμως, ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος κάνει η επιλογή του σωστού προγράμματος πλύσης, που μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 30% σε κατανάλωση και χρήματα, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Rotary World Savers».

Πλυντήριο: Η σωστή θερμοκρασία για οικονομία στο ρεύμα

Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Consumer Reports», το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν τα πλυντήρια χρησιμοποιείται για να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιηθεί την πλύση, γεγονός που σημαίνει ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι να επιλέγουμε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία κάθε φορά.

Μάλιστα, η αμερικανική ιστοσελίδα «CNET» υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές τα ρούχα μας μπορούν να πλυθούν εξίσου καλά σε μια χαμηλή θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου, εφόσον στην ετικέτα δεν αναγράφονται διαφορετικές οδηγίες.

Ειδικότερα, η οικοκυρική ιστοσελίδα «Wash.com», μάς προσφέρει έναν αναλυτικότερο οδηγό για την επιλογή της ιδανικής θερμοκρασίας των ρούχων μας, που θα συνδυάζει την οικονομία με την καθαριότητα:

Επιλέξτε τους 40 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε πλεχτά, χειροποίητα υφάσματα, πετσέτες, σεντόνια και τζιν.

Επιλέξτε τους 30 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε ευαίσθητα υφάσματα ή υφάσματα με ζωηρά χρώματα που ίσως ξεβάφουν. Σε περίπτωση που τα ρούχα σας είναι ιδιαίτερα λερωμένα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε και την επιλογή της πρόπλυσης, ενώ για επίμονους λεκέδες μπορείτε να τα μουλιάσετε σε μια λεκάνη με χλυαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν εφόσον η ετικέτα δεν αναγράφει διαφορετικές οδηγίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το γενικό κανόνα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού, όταν επιλέγετε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40 βαθμών Κελσίου.

Εάν θέλετε να φροντίσετε πως η κατανάλωση του ρεύματος θα παραμείνει χαμηλή χωρίς να θυσιάσετε σε καθαριότητα, μπορείτε να επιλέξετε και τη λειτουργία «ECO», η οποία ωστόσο απαιτεί το διπλάσιο χρόνο από τα συμβατικά προγράμματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News