Μένουμε σπίτι αλλά... είμαστε ασφαλείς; - Η «ξενάγηση» στους κινδύνους

Υγεία
Μένουμε σπίτι αλλά... είμαστε ασφαλείς; - Η «ξενάγηση» στους κινδύνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γνωστός επιστήμονας Νίκος Κατσαρός μιλάει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τους οικιακούς κινδύνους και μας καλεί να αερίζουμε καθημερινά τον χώρο μας

«Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» μόνο εφόσον... αερίζουμε τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σε καθημερινή βάση! Αλλιώς “μένουμε σπίτι και μένουμε... ανασφαλείς”, όπως προειδοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Νίκος Κατσαρός.

Αρχίζοντας από την τουαλέτα, ο γνωστός επιστήμονας επιχειρεί να πραγματοποιήσει για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας μια... ξενάγηση κινδύνων, στέλνοντας το μήνυμα ότι στην εποχή του κορωνοϊού μένουμε περισσότερο στο σπίτι μας απ’ ό,τι πριν από αυτή, και συνεπώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε αν δεν ανανεώνουμε τον αέρα του σπιτιού μας αυστηρά σε καθημερινή βάση!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μας λέει ο Νίκος Κατσαρός, τοξικές ουσίες που ελευθερώνονται από τα έπιπλα, τα χαλιά, τις κουρτίνες μπάνιου, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά της κουζίνας και του μπάνιου, τα αποσμητικά της τουαλέτας, τα χρώματα των τοίχων, οι μύκητες στα στρώματα και τα καθιστικά, τα αλλεργιογόνα κάθε είδους, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια, και άλλα αποτελούν μόνο ένα μέρος των τοξινών που μολύνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων των σπιτιών μας.

Διάφοροι διαλύτες, όπως τριχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθάνιο κ.ά., και χημικές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικά, κόλλες, χρώματα, βερνίκια, και τα οποία βρίσκονται στα χαλιά, τα έπιπλα, τις κουρτίνες μπάνιου, τα αποσμητικά του μπάνιου, τα απορρυπαντικά της κουζίνας, τους ηλεκτρικούς φούρνους, τις μοκέτες κ.λπ., που ονομάζονται συνολικά πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds, VOC), επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα των σπιτιών μας.

Η “ξενάγηση” στους κινδύνους

«Ξεκινώντας από την τουαλέτα, να πούμε πως εκεί υπάρχουν τα διάφορα αποσμητικά του μπάνιου. Αυτά είναι συνήθως τοξικά και “κυκλοφορούν” μέσα στον χώρο. Αλλά στο μπάνιο έχουμε και τις πλαστικές κουρτίνες στην μπανιέρα. Ακόμα και το συγκεκριμένο πλαστικό εκπέμπει μια χημική ουσία που λέγεται Δισφαινόλη Α’, που και αυτή εισπνεόμενη προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, κυρίως άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που προκαλείται από τα περισσότερα αποσμητικά του μπάνιου»...

Φεύγοντας από το μπάνιο, ο Νίκος Κατσαρός μας “ξεναγεί”, ως δεύτερο χώρο επικινδυνότητας ενός σπιτιού, στην κουζίνα, όπου «για να καθαρίσουμε τα τζάμια πολλές φορές χρησιμοποιούμε αμμωνιακά διαλύματα ή τα διάφορα απορρυπαντικά ή τα διάφορα καθαριστικά. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι τοξικά και εισπνεόμενα, προκαλούν βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, καθώς επίσης και αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα κ.λπ.».

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο Νίκος Κατσαρός, «έχουμε και τις βαφές των επίπλων της κουζίνας, όπως και του υπόλοιπου σπιτιού. Έχουμε και τα χαλιά σε κάθε σπίτι. Από αυτά λοιπόν τα είδη, διάφορες ζημικές ουσίες, μεταξύ αυτών και ένα συντηρητικό που λέγεται φορμαλδεΰδη, προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, ασθματικές καταστάσεις και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Έχουμε επίσης και διάφορες διαλύτες από τις βαφές των επίπλων, των τοίχων κ.λπ., που είναι διάφορες τριχλωροοργανικές ενώσεις, που και αυτές προκαλούν βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού και επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων»...

Οι ηλεκτρικές συσκευές

Και βέβαια, δεν μπορούσε ο Νίκος Κατσαρός να μην κάνει αναφορά και στις ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν μέσα σε κάθε κουζίνα στα σπίτια μας.

«Ο ηλεκτρικός φούρνος όταν λειτουργεί εκπέμπει διάφορες οργανικές ενώσεις, που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις και προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Πέρα από αυτό, ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής εκπέμπουν ακτινοβολίες, οι οποίες επηρεάζουν γενικά την υγεία μας»...

Τα ακάρεα

Συν τοις άλλοις, έχουμε και τα ακάρεα. «Οι διάφορες κουβέρτες, παπλώματα, καλύμματα καναπέδων κ.λπ. έχουν και τα ακάρεα, και θα πρέπει να καθαρίζονται πάρα πολύ συχνά», σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό.

Εκτεθειμένα στην εξωτερική ρύπανση 

Φυσικά, πέρα απ’ όλα αυτά, ο Νίκος Κατσαρός δίνει έμφαση και στην εξωτερική ρύπανση της κάθε οικίας.

«Η κάθε οικία είναι εκτεθειμένη και στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας βέβαια που μένει στην Κυψέλη ή στην οδό Πατησίων δέχεται μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση από έναν που μένει στο Ηράκλειο της Κρήτης»... Στο σημείο αυτό, επισημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση μπορούν οι άνθρωποι να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους χρησιμοποιώντας ειδικούς απιονιστές, αλλά υπό διάφορες προϋποθέσεις και όχι σε κάθε περίπτωση υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Όλα αυτά επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία», όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός. Και προσθέτει ότι για τους λόγους αυτούς, ένα κλιματιστικό δε θα πρέπει να το έχουμε σε λειτουργία εάν δεν έχουμε ανοιχτό και κάτι για να μπαίνει ο αέρας απ’ έξω και να ανανεώνεται.

«Ο αέρας ανακυκλώνεται από το κλιματιστικό. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα επικίνδυνα, εάν δεν έχουμε και ένα μέρος του παραθύρου ανοιχτό στο σπίτι μας, ανακυκλώνονται», εξηγεί ο κ. Κατσαρός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News