Η Κάτια Δανδουλάκη έχει γενέθλια!

Life
Η Κάτια Δανδουλάκη έχει γενέθλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο χρονών γίνεται η σπουδαία ηθοποιός;

Τα 71 της χρόνια συμπληρώνει σήμερα η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Κρήτη.

Η διάσημη ηθοποιός γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1948 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Σητεία, ενώ από την πλευρά της μητέρας της η Κάτια Δανδουλάκη κατάγεται από τη Μικρά Ασία.

Τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν και το London School of Dramatic Art και στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες, όπως ο «Παπαφλέσσας» (1971). Ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό έγινε το 1977, με τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «Οι Πανθέοι».

Τη δεκαετία του 1990, ο Νίκος Φώσκολος την επιλέγει ως βασική πρωταγωνίστρια για την τηλεοπτική του σειρά, που έκανε «θραύση». Ο λόγος για την περίφημη «Λάμψη», όπου η Δανδουλάκη ενσάρκωσε το ρόλο της Βίρνας Δράκου.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά γεγονότα έλαβαν χώρα και σημάδεψαν την ιστορία.

1651: Ο στραγγαλισμός του Πατριάρχη

Ήταν 16 Μαΐου του 1651, όταν οι γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Όπως έγινε γνωστό μετέπειτα, ο σουλτάνος υποψιαζόταν ότι ο Παρθένιος είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους...

1929: Η πρώτη απονομή των Όσκαρ

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 16 Μαΐου του 1929 πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» του Χόλιγουντ η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ. Τα βραβεία αφορούσαν σε κινηματογραφικές ταινίες της περιόδου 1927-1928. Αγωνία για τους νικητές δεν υπήρχε, καθώς αυτοί ήταν ήδη γνωστοί από το Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Το πρώτο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε το πολεμικό δράμα “Wings”. Η ταινία “7th Heaven” απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας, ενώ το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το “The Last Command”. Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε, ακόμη, στον Τσάρλι Τσάπλιν, καθώς και στην πρώτη ομιλούσα ταινία με τον τίτλο “The Jazz singer”.

1948: Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ

Στις 16 Μαΐου του 1948 εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης, από βαρκάρη, το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ο Πολκ ήταν απεσταλμένος του CBS για την κάλυψη του ελληνικού εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε: Η Αστυνομία ρίχνει την ευθύνη για το θάνατο του Πολκ στο ΚΚΕ, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός εκτελέστηκε από την Ασφάλεια.

O θάνατος του Αβραάμ Μπεναρόγια

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ισραήλ ο Αβραάμ Μπεναρόγια. Ο Μπεναρόγια ήταν ισπανοεβραϊκής καταγωγής σοσιαλιστής, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της περίφημης «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου ήταν από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) το 1918 - πρόκειται για το σημερινό ΚΚΕ - αλλά και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Ο Μπεναρόγια πέθανε στις 16 Μαΐου του 1979, σε ηλικία 92 ετών, στη Χολόν του Τελ Αβίβ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Dio: Το τέλος του θρύλου της heavy metal

Τέλος, σαν σήμερα, στις 16 Μαΐου του 2010, πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο θρυλικός τραγουδιστής της μέταλ μουσικής Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Πρόκειται - κατά πολλούς - για τη σπουδαιότερη «φωνή» που ανέδειξε ποτέ το εν λόγω μουσικό είδος, έχοντας γράψει ιστορία - μεταξύ άλλων - με τους “Black Sabbath”, “Dio” και “Elf”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News