Δημήτρης Χορν: Ο ηθοποιός που άφησε τη δική του σφραγίδα στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Πολιτισμός
Δημήτρης Χορν: Ο ηθοποιός που άφησε τη δική του σφραγίδα στο θέατρο και τον κινηματογράφο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1921, γεννιέται στην Αθήνα ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Χορν

Γονείς του Δημήτρη Χορν ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και η Ευτέρπη Αποστολίδη.

Η οικογένεια του Παντελή Χορν είχε τρία παιδιά, τον Γιάννη, τη Νανά που πέθανε σε ηλικία 7 ετών και τελευταίο, τον Δημήτρη Χορν. Νονά του ήταν η διάσημη ηθοποιός Κυβέλη.

Η πρώτη του εμφάνιση είναι στην αγκαλιά της Κυβέλης, στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του και η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και πάλι με την νονά του, στη «Νόρα» του Ίψεν κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.

Με την νονά του, θα ξαναπαίξει ενήλικας πλέον, σε ηλικία 31 ετών, το 1954, στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία».

Την τρίτη εμφάνισή του στο θέατρο, την κάνει σε ηλικία 14 ετών, όταν εμφανίζεται στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θερινό θέατρο Παρκ, στο έργο «Μαμά Κολιμπρί» του Μπατάιγ.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους “Η νυχτερίδα”. Το επόμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις “Ο πρωτευουσιάνος”, “Αλάτι και πιπέρι” και “Η κυρία με τις καμέλιες”, ενώ το 1944 ίδρυσε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη.

Ακολούθησαν συνεργασίες με τον θίασο της Μελίνας Μερκούρη και του Νίκου Χατζίσκου, ενώ μέχρι το 1950 ο Χορν εργάστηκε στο “Βασιλικό Θέατρο”. Το 1953, μετά από διετή απουσία στο εξωτερικό, ο Χορν γνωρίζεται με την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους οδηγεί στη διάλυση του γάμου της ηθοποιού με τον Μάριο Πλωρίτη.

Χορν και Λαμπέτη συγκροτούν τον δικό τους θίασο μαζί με τον Γιώργο Παππά και ανεβάζουν - μεταξύ άλλων - τις παραστάσεις “Ο βροχοποιός”, “Νυφικό κρεβάτι” και “Το παιχνίδι της μοναξιάς”.

Το 1959 οι δρόμοι των δύο μεγάλων ηθοποιών χωρίζουν οριστικά. Ο Δημήτρης Χορν πρωταγωνίστησε στη μεγάλη του καριέρα μόνο σε 10 κινηματογραφικές ταινίες, κάποιες εκ των οποίων, ωστόσο, έμειναν για πάντα στην ιστορία: “Κάλπικη λίρα”, “Μια ζωή την έχουμε” και “Το κορίτσι με τα μαύρα” είναι κάποιες από αυτές.

Ωστόσο, ο Χορν είχε - εκτός των άλλων - και σημαντική ραδιοφωνική παρουσία, προχωρώντας για σημαντικό διάστημα στην παρουσίαση εβδομαδιαίων εκπομπών. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Ιανουαρίου του 1998.

Αποσπάσματα από την εκπομπή "Άνθρωποι" 1993 με την Σεμίνα Διγενή. 

 

Ο ταλαντούχος ηθοποιός διετέλεσε γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ρ.Τ. από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 1974, ενώ τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α΄.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του (απ' το 1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τελικά, πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, από καρκίνο. 

Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς κάθε χρονιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News