default-image

Ελβετία: Έρευνα για βιασμό εις βάρος του Ρομάν Πολάνσκι

Life
Ελβετία: Έρευνα για βιασμό εις βάρος του Ρομάν Πολάνσκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Γερμανίδα πρώην ηθοποιός και μοντέλο κατήγγειλε στις ελβετικές αρχές ότι ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι τη βίασε στο ορεινό σαλέ του το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 ετών, δήλωσαν σήμερα τοπικοί εισαγγελείς.

Ένας δικηγόρος του 84χρονου γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη δήλωσε πως γνωρίζει την καταγγελία της Ρενάτε Λάνγκερ και την απέρριψε ως μια «παράλογη» απόπειρα να προκαλέσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η αστυνομία στο καντόνι Σεν Γκάλεν, στη βορειοανατολική Ελβετία, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η 61χρονη Λάνγκερ υπέβαλε τον περασμένο μήνα μήνυση για βιασμό που έλαβε χώρα το 1972 στο σπίτι του Πολάνσκι. Την κατηγορία είχαν δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά οι New York Times.

Οι προσπάθειες του Ρόιτερς στη Γερμανία να έρθει σε επαφή με την πρώην ηθοποιό ή τους δικηγόρους της δεν είχαν άμεση επιτυχία.

Οι ελβετοί εισαγγελείς καλούνται να εξετάσουν αν η δίωξη του Πολάνσκι είναι δυνατή βάσει της ελβετικής νομοθεσίας δεδομένου ότι έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας από το φερόμενο έγκλημα.

Η Ελβετία έχει καταργήσει την παραγραφή για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών μικρότερων των 12 ετών.

Εισαγγελείς στο Σεν Γκάλεν έκαναν γνωστό πως η Λάνγκερ κατέθεσε σε βάρος του Πολάνσκι μήνυση για βιασμό στις 26 Σεπτεμβρίου. «Η καταγγελλόμενη πράξη έλαβε χώρα στο τέλος του Φεβρουαρίου 1972 σ' ένα σαλέ στο Γκστάαντ», διευκρίνισαν.

Η υπόθεση θα περάσει σε εισαγγελείς στο καντόνι της Βέρνης, όπου ο Πολάνσι έχει μια κατοικία στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο του Γκστάαντ.

Στην Πολωνία, ο δικηγόρος του Πολάνσκι, ο Γιαν Ολσέβσκι, δήλωσε πως ο ίδιος και ο πελάτης του έχουν ενημερωθεί για την «ανακοίνωση» της Λάνγκερ.

«Κατά την άποψή μου, η κατάσταση είναι τόσο παράλογη που είναι δύσκολο ακόμη και να τη σχολιάσεις. Η πρωτοβουλία αυτή --έπειτα από 40 χρόνια-- έχει πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε.

Η Λάνγκερ είναι η τέταρτη γυναίκα που κατηγορεί δημόσια τον Πολάνσκι ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν έφηβη.

Οι ελβετικές αρχές είχαν συλλάβει τον Πολάνσκι το 2009 κατά την άφιξή του στη Ζυρίχη για να παραλάβει ένα βραβείο για το σύνολο του έργου του σε κινηματογραφικό φεστιβάλ. Αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες αργότερα με εγγύηση και τέθηκε σε «κατ' οίκον κράτηση» στο σαλέ του στο Γκστάαντ.

Η σύλληψή του αυτή αφορούσε τη διαφυγή του μετά την καταδίκη του στις ΗΠΑ το 1978 για παράνομο σεξ με τη 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977 στο Λος Άντζελες σε μια υπόθεση για την οποία είχε δηλώσει τότε ένοχος.

Τον Ιούλιο 2010 ήρθη η κράτηση κατ' οίκον που του είχε επιβληθεί στην Ελβετία αφού οι αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν λόγω τεχνικών σφαλμάτων στο αμερικανικό σχετικό αίτημα και επειδή ερχόταν για χρόνια στην Ελβετία καλή τη πίστει.

Μερικές ημέρες αργότερα παρευρέθη σε μια συναυλία της συζύγου του, της γαλλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Εμανουέλ Σενιέ στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ. Το ζευγάρι εμφανίσθηκε επίσης τη Δευτέρα στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Λάνγκερ δήλωσε πως αποκαλύπτει τώρα δημόσια την υπόθεση αυτή επειδή διάβασε την αφήγηση μιας άλλης γυναίκας που έκανε την καταγγελία της τον Αύγουστο και επειδή οι γονείς της δεν ζουν πια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News