default-image

Λ.Ντελής: Άφησε την Κρήτη και πλέον "σαρώνει"στο Ισραήλ

Κρήτη
Λ.Ντελής: Άφησε την Κρήτη και πλέον "σαρώνει"στο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τυχαία γνωριμία με ένα ζευγάρι Ισραηλιτών σε κέντρο διασκέδασης που εμφανιζόταν στο Ηράκλειο πριν ένα περίπου χρόνο έμελλε να του αλλάξει εντελώς τη ζωή και πλέον από τα νυχτερινά μαγαζιά της Κρήτης και της Ελλάδος ο γνωστός και αγαπητός τραγουδιστής Λευτέρης Ντελής να κάνει καριέρα στο Ισραήλ.

Και μπορεί να πήρε τη δύσκολη απόφαση της ξενιτιάς για ένα καλύτερο αύριο , όμως η τύχη του χαμογέλασε καθώς εργάζεται σε μαγαζί ενός Έλληνα εβραίου με ρίζες Πειραιώτικες και παρά το άγχος που είχε στην αρχή , για το αν τελικά ο κόσμος τον αποδεχθεί ,όχι μόνο γνωρίζει την αγάπη του κόσμου αλλά και γίνεται αποδέκτης εκδηλώσεων λατρείας με τη «χαρτούρα» όπως λέει να πρωταγωνιστεί.

Σε στιγμές αποθέωσης στο Ισραήλ

Ο πολλά υποσχόμενος  λαϊκός τραγουδιστής  Λευτέρης Ντελής μιλώντας στο neakriti.gr ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές της ζωής του ,όπως τι τον δυσκόλεψε στην αρχή περισσότερο, πως ένιωσε όταν βρέθηκε στους Άγιους Τόπους , ποιο στοιχείο δεν μπορεί με τίποτα να συνηθίσει μέχρι σήμερα, τι του λείπει περισσότερο από την Κρήτη και την πολυαγαπημένη του μητέρα , και  τι θα κάνει σε λίγο καιρό που θα πατήσει και πάλι Κρήτη.

Με την καλή του φίλη Shigan Avitan που μαζί με τον άντρα της Benny , λάτρεις και οι δύο της ελληνικής μουσικής, έκαναν  πρόταση στον Λευτέρη Ντελή αλλάζοντας του  έτσι και τη ζωή.

Συνέντευξη στη Βάλια Μπούη

-Πόσο  καιρό βρίσκεσαι στο Ισραήλ; Είναι η πρώτη φορά που πηγαίνεις εκεί;

Στο Ισραήλ βρίσκομαι από αρχές Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που είμαι σε αυτήν την υπέροχη χώρα. Πριν από έναν χρόνο ήρθα εδώ για πρώτη φορά, συγκεκριμένα τέλη Μαΐου του 2015. Η τυχαία γνωριμία μου, με έναν ισραηλίτη, έμελλε να είναι καθοριστική και να δεχτώ πρόσκληση για να έρθω στο Ισραήλ.  Ήταν μέσα Μαΐου, τέλος σεζόν για μας, στα νυχτερινά μαγαζιά και είχαμε μια εκδήλωση στο μαγαζί όπου εμφανιζόμουν εκείνο το διάστημα. Ανάμεσα στους πελάτες ήταν ένα ζευγάρι ισραηλιτών, οι οποίοι είναι λάτρεις της ελληνικής μουσικής, ο Benny και η Shigal Avitan. Μόλις τελείωσα το πρόγραμμα μου, με κάλεσαν να με γνωρίσουν και εκείνη την στιγμή μου έγινε πρόταση να κατέβω στο Ισραήλ. Χωρίς δεύτερη σκέψη είπα το ναι και μετά από δύο ημέρες ήρθα εδώ και ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι μου σε αυτήν την χώρα.

-Πως και πήρες την απόφαση να φύγεις από την Κρήτη;

Την απόφαση την πήρα πολύ εύκολα. Όπως είπα πριν, ήταν τέλος σεζόν και κοιτούσα να κλείσω δουλειά για την καλοκαιρινή περίοδο. Μου ήρθε αυτή η πρόταση για το εξωτερικό και  γνωρίζοντας αρκετά από άλλους συναδέλφους μου, που κατά καιρούς πήγαιναν στο Ισραήλ για δουλειά, είπα το ναι εύκολα. Η δουλειά μου είναι τέτοια που κάθε σεζόν, καλοκαιρινή ή χειμερινή με βρίσκει σε διάφορα μέρη, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Με τον καλό του φίλο Ilan Aflalo που αγαπά την Κρήτη και νιώθει την Αλικαρνασσό σαν δεύτερο σπίτι του.

-Που ακριβώς βρίσκεσαι και τι ακριβώς κάνεις;

Αυτήν την περίοδο, εδώ στο Ισραήλ, έχω σαν "έδρα" την πόλη του Χολόν. Το Χολόν είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη του Ισραήλ, μετά την Χάιφα. Δουλεύω σε μία ελληνική ταβέρνα, η Ταβέρνα του Krispis. Ο Elie Krispis, που έχει την ταβέρνα, είναι παιδί Έλληνα εβραίου. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και μητέρα του εδώ στο Ισραήλ. Το ελληνικό τους όνομα ήταν Κρισπάκης.  Στο συγκεκριμένο μαγαζί εμφανίζομαι τρεις φορές την εβδομάδα μαζί με άλλους Έλληνες συναδέλφους. Να σημειωθεί ότι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, εκτός από το μοναδικό ελληνικό πρόγραμμα που κάνουμε, είναι η τσιπούρα! Επίσης εμφανίζομαι σε ένα νυχτερινό κέντρο στην Χάιφα και πηγαίνω συχνά και σε κάποιες εκδηλώσεις που με καλούν.

-Ποια η αντίδραση των δικών σου;

Η αντίδραση της οικογένειας μου ήταν θετική ώστε να κάνω αυτό το βήμα. Τα αδέλφια μου μάλιστα με παρότρυναν ακόμα πιο πολύ για να πάρω την απόφαση να φύγω, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Η μητέρα μου πάλι, από τη μία χάρηκε άλλα από την άλλη στεναχωριέται που λείπω από την πόλη μου και κυρίως από το σπίτι μου.

-Πως σε υποδέχτηκαν στο Ισραήλ οι άνθρωποι εκεί;

Η υποδοχή που μου επιφύλασσε ο κόσμος, ήταν κάτι το μοναδικό στα τόσα χρόνια που κάνω αυτό το επάγγελμα. Ερχόμενος εδώ γεμάτο άγχος, λόγω που θα απευθυνόμουν σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, δεν ήξερα ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου απέναντι μου. Ξεκίνησα να τραγουδάω λοιπόν και μετά το δεύτερο τραγούδι που είπα είχαμε γίνει ένα, εγώ και ο κόσμος. Αξέχαστα θυμάμαι τα λόγια του φίλου μου του Benny που με έφερε εδώ, "Λευτέρη τελείωσε... πέρασες το τεστ με άριστα!"

-Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε πιο πολύ;

Στην αρχή αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο, ήταν η αλλαγή του κλίματος και ο ύπνος. Αλλάζοντας χώρα, συνήθειες, και εργασιακό περιβάλλον ήταν λίγο δύσκολο για μένα αλλά σιγά - σιγά μπήκα στο κλίμα. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν κάτι δύσκολο που να με έκανε το να μετανιώσω που ήρθα εδώ, εκτός από την ζέστη! Πολύ ζέστη βρε παιδάκι μου! Και τώρα να φανταστείς που σου μιλάω βλέπω ότι έχουμε 38 βαθμούς Κελσίου, μέσα Μαΐου και έχει 38 βαθμούς!

-Υπάρχει κάτι που σε έχει ενθουσιάσει ή σε έχει συγκίνηση στο διάστημα της μέχρι τώρα παραμονής σου;

 Αυτό που με είχε συγκινήσει, ήταν όταν πήγα στους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ. Τέτοιο δέος και τέτοια συγκίνηση που ένιωσα δεν περιγράφονται με λόγια. Η κατάνυξη και η γαλήνη που ένιωσα ήταν απερίγραπτη όταν μπήκα μέσα τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Και όταν επισκέφτηκα και τον μεγαλοπρεπή Τάφο της Παναγίας ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Συνιστώ σε όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο να το κάνουν στόχο ζωής αυτό το ταξίδι και να έρθουν να προσκυνήσουν τα Άγια αυτά χώματα.

-Τι σου έχει προκαλέσει εντύπωση;

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει με τον κόσμο εδώ που ακούνε ελληνική μουσική, είναι το πόσα ελληνικά τραγούδια ξέρουν! Και όχι απλά τα ξέρουν σαν τραγούδια, αλλά ξέρουν το κάθε τραγούδι απ' την αρχή τον στίχο μέχρι το τέλος! Βέβαια δεν καταλαβαίνουν τον στίχο εκατό τοις εκατό, αλλά μου έχει τύχει να ξεχάσω κάποια στιγμή από ένα τραγούδι το δεύτερο κουπλέ και με κοίταζαν παράξενα...

-Αγαπούν τη μουσική και αν ναι ποιοι τραγουδιστές περισσότερό;;Ακούνε ελληνική μουσική οι Ισραηλίτες;

Αυτό που αγαπούν οι ισραηλίτες στην διασκέδαση μας, είναι το στυλ της παλιάς ταβέρνας. Να γίνεται όλο το μαγαζί μια παρέα. Να τραγουδάνε μαζί με τον καλλιτέχνη, να τον αγκαλιάζουν, να βγάζουν αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο μαζί του. Αν υπάρχουν και πιάτα για σπάσιμο, τότε γίνεται το έλα να δεις. Από Έλληνες τραγουδιστές ακούνε και ξέρουν πάρα πολλούς. Ο Βασιλιάς για αυτούς, όπως και σε μας άλλωστε είναι ο Καζαντζίδης! Τα τραγούδια του Καζαντζίδη τα ξέρουν όλα! Επίσης ακούν Στράτο Διονυσίου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μιχάλη Μενιδιάτη, Μαρινέλλα. Μεγάλη αδυναμία έχουν με τον Βασίλη Καρρά, τον Πλούταρχο, τον Βέρτη, την Άννα Βίσση, τον Παντελίδη, τον Πανταζή, την Πάολα, τον Σφακιανάκη και τον μέγιστο Θέμη Αδαμαντίδη. Γενικά αγαπάνε το ελληνικό τραγούδι πάρα πολύ.

-Υπάρχουν και εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό σου ή γενικότερα στους Έλληνες καλλιτέχνες που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη πολη;

Εκδηλώσεις λατρείας  και εκτίμισης υπάρχουν και το βλέπω στα μάτια τους όταν τελειώνω το πρόγραμμά μου, το πόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι φεύγουν, από τους χώρους τους οποίους δουλεύω. Έχουν βέβαια κι έναν ιδιαίτερο τρόπο να σου δείξουν ότι σε εκτιμούν σαν καλλιτέχνη και ότι περνάνε καλά, δίνοντας σου την λεγόμενη "χαρτούρα", φιλοδώρημα όταν λες κάποιο αγαπημένο τους τραγούδι.

-Υπάρχει κάτι που σε φοβίζει κατά την εκεί παραμονή σου;

Πριν έρθω εδώ είχα κάποιες επιφυλάξεις με αυτά που άκουγα στις ειδήσεις. Ότι έχουν συνεχή πόλεμο, ότι πέφτουν βόμβες και τέτοια. Αλλά πίστεψε με τα μέτρα ασφάλειας που έχει το Ισραήλ, είναι μεγάλα και δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος. Υπάρχουν κάποια περιστατικά που έχουν γίνει και γίνονται, αλλά προσωπικά εγώ δεν έχω τύχει να είμαι παρόν σε κανένα και εύχομαι με την βοήθεια του Θεού, να μην μου τύχει κάτι τέτοιο.

-Τι λένε οι άνθρωποι για την κρίση στην Ελλάδα;

Δυστυχώς κι εδώ η ενημέρωση δεν είναι εκατό τοις εκατό έγκυρη. Ακούνε και πιστεύουν ότι λένε τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα σαν χώρα έχει τελειώσει από οικονομικής άποψης, ότι Έλληνες πεινάμε και ότι η Ελλάδα δεν δίνει πίσω τα χρήματα τα οποία έχει δανειστεί από την Ευρώπη. Έχω έρθει σε αντιπαράθεση με πάρα πολλούς ανθρώπους για αυτό το ζήτημα και προσπαθώ να τους δώσω να καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Βεβαίως και περνάμε μεγάλη οικονομική κρίση σαν χώρα, για αυτό τον λόγο μάλιστα έφυγα κι εγώ, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα από το όπως τα σερβίρουν στον ισραηλίτικο λαό, όπως και σε άλλες χώρες. Δεν παύουν όμως να μας εκτιμούν, να μας αγαπούν και να μας θαυμάζουν σαν Έλληνες και σαν χώρα.

Σε παλαιότερη εμφάνιση του στο Ηράκλειο

-Σκοπεύεις να επιστρέψεις ;

 Ήδη λείπω τρεις ολόκληρους μήνες από την Ελλάδα. Σκοπεύω τώρα, άμεσα να γυρίσω για πολύ λίγο διάστημα, μόνο και μόνο να δω την οικογένειά μου και τους φίλους μου γιατί μου έχουν λείψει αφάνταστα. Μετά πάλι επιστροφή εδώ.

-Τι έχεις να πεις σε ανθρώπους που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό;

 Πιστεύω ότι αν βρεθεί κάποια ευκαιρία για κάποιον να εργαστεί, πάντα στο αντικείμενο της δουλειάς του, σε μια ξένη χώρα, να το κάνει αυτό το μεγάλο βήμα. Δυστυχώς, περνάμε πολύ δύσκολα, δεν ξέρω πότε θα πάρουμε ανάσα σαν χώρα και θα έχουμε όλοι την επιλογή να κάνουμε το επάγγελμα που μας αρέσει ή έχουμε σπουδάσει. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτό που περνάει η χώρα μας και να γυρίσει ο καθένας μας πίσω, γιατί όπως λέει και ένα τραγούδι του Καζαντζίδη: "Το ψωμί της ξενιτιάς, είναι πικρό".

-Τι σου λείπει από την Κρήτη;

Μου λείπει η μητέρα μου, τα αδέλφια μου, τα ανίψια μου, οι φίλοι μου και το σκυλί μου! Εύχομαι να τους δω όλους πολύ σύντομα.

-Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν πατήσεις Κρήτη;

 Όταν επιστρέψω με το καλό, πρώτα ο Θεός, θέλω να πάω στις υπέροχες παραλίες που έχει το νησί μας. Να πάρω το αμάξι μου και να κάνω τις βόλτες που συνήθιζα να κάνω μόνος μου, στους δρόμους του Ηρακλείου και χαλάρωνα. Και επίσης να γευτώ τη μοναδική κουζίνα της μητέρας μου!

Ο Λευτέρης Ντελής τραγουδάει από το 2000, έχει κάνει δύο προσωπικούς δίσκους, ενώ πριν έξι μήνες κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι "Βασανάκι" σε digital edition ,συμμετέχοντας  σε δύο δισκογραφικές δουλειές από ένα ντουέτο αντίστοιχα. Κατά διαστήματα από τότε που τέλειωσε το σχολείο, εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του και μετά στην επιχείρηση του αδελφού του .Αγαπημένο φαγητό το αρνάκι γεμιστό που το κάνει η μητέρα του, μια Μικρασιατική συνταγή και εννοείται με το που επιστρέψει θα το γευτεί.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News