Lifestyle

Φ. Μουρατίδης: "Το Άγιον Όρος είναι μια μοναδική, αποκαλυπτική εμπειρία"

Ανθρωπος με πηγαίο ταλέντο, που κατορθώνει με απόλυτη επιτυχία να ενσαρκώνει κωμικούς και δραματικούς ρόλους, δεν ξεχνά τις καταβολές του και δεν αποκόπτεται από τις πνευματικές του αναζητήσεις και τα χριστιανικά του βιώματα.

Ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, που αυτή την περίοδο περιδιαβαίνει την Ελλάδα ως μέλος του θιάσου «Αχαρνής» της κωμωδίας του Αριστοφάνη (αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Κρήτη) μιλά στο Αγιορείτικο Βήμα και αναφέρεται στα Χριστιανικά του πιστεύω, το «δικό του» Άγιον Όρος και το ρόλο της Εκκλησίας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Ο Φάνης Μουρατίδης πριν από μερικά χρόνια και για μια διετία παρουσίαζε εκπομπή στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, όπου διάβαζε πατερικά και θεολογικά κείμενα. Μια ξεχωριστή εμπειρία όπως την χαρακτήρισε, «που ενδεχομένως να ξαναζήσει στο προσεχές μέλλον».

Κείμενα σαν και αυτά διάβασε και σε μικρότερη ηλικία και έμεινε κοντά στον Θεό και την Πίστη. Το ερέθισμα το έλαβε στην περιοχή της παλιάς λαχαναγοράς στην Θεσσαλονίκη, όπου στο κατηχητικό είχε την ευλογία να έρθει σε επαφή με έναν χαρισματικό, όπως τον χαρακτηρίζει, Ιερέα.

- Πως «γεννήθηκε», λοιπόν, και αναπτύχθηκε η σχέση σας με την Εκκλησία;

«Βρέθηκα από μικρός στην κατήχηση στην Ενορία μας, στην Παναγία Φανερωμένη. Είχαμε έναν σπουδαίο Πνευματικό ο οποίος δυστυχώς έφυγε νωρίς από εκεί. Τον θαυμάζαμε. Ηταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, που άνοιγε νέους ορίζοντες στη σκέψη μας, μας εξηγούσε πολλά πράγματα για τη ζωή και τον Θεό. Αργότερα "αναθερμάνθηκε" αυτή μου η διάθεση μέσα από κείμενα που διάβασα».

- Η Εκκλησία, αυτές τις δύσκολες στιγμές, έχει βοηθήσει τους Ελληνες;

«Δυστυχώς δεν έχω ξεκάθαρη άποψη και γνώση. Αυτό που θα ήθελα να δω, όμως, είναι μια Εκκλησία που θα φιλοξενεί αστέγους, ανθρώπους ανήμπορους, οικογένειες που είναι στο δρόμο. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά συγκινητικό γιατί ο Θεός αυτές τις στιγμές υποδέχεται τους ανθρώπους. Η πόρτα της Εκκλησίας πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους. Να είναι μια τεράστια αγκαλιά».

- Εντοπίζεται σημάδια εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας που δε συνάδουν με το χριστιανικό πνεύμα;

«Η προσωπική μου τοποθέτηση είναι πως δεν πρέπει να στήνουμε πανηγυράκια. Η στάση της Εκκλησίας πρέπει να είναι στάση προσφοράς, στάση αγάπης. Μια αγάπη που θα είναι ενεργητική δύναμη και θα ξεπερνά οποιοδήποτε τοίχος και εμπόδιο».

- Εχετε επισκεφθεί το Άγιον Όρος; Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες σας;

«Το έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Πηγαίνω στη Μονή Παντοκράτορος, όμως λόγω φόρτου εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων, έχω να πάω καιρό. Θα ήθελα σύντομα να την ξαναεπισκεφθώ. Θέλω να βρεθώ σε αυτό τον Άγιο τόπο με τους όρους που θέλω εγώ και όχι ως περαστικός. Θα ήθελα να μείνω, να βιώσω αυτή την ατμόσφαιρα που πολύ αγαπώ, που μου είναι τόσο γνώριμη. Θα ήθελα να περιηγηθώ στη φύση, στην αρχιτεκτονική, στην ιστορία, μια περιήγηση στο κατανυκτικό πνεύμα. Για μένα δεν είναι τα πρόσωπα, είναι η ατμόσφαιρα. Ο καθένας "αγοράζει" αυτό που θέλει. Είναι μια μοναδική, μια αποκαλυπτική εμπειρία».

- Ενθαρρύνεται τα παιδιά σας να έρθουν κοντά στον Θεό;

«Θα ήθελα τα παιδιά μου να επιλέξουν μόνα τους αυτό που θέλουν και όχι γιατί ο πατέρας τους πιστεύει στον Θεό. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να αποφασίζουν αυτοί για τη ζωές τους. Για μένα είτε ανήκουν στο σχήμα της Ορθοδοξίας είτε κάπου αλλού η επιλογή είναι πάντα εν Θεώ. Αυτό ξεπερνά τα όρια. Ο Θεός είναι αγάπη, ο Θεός είναι ζωή, και με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές».

- Σε μερικές ημέρες θα εορτάσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Εσείς ως Πόντιος έχετε ειδική σχέση με την Παναγία των Ποντίων την Παναγία Σουμελά.

«Ως Βορειοελλαδίτης και Πόντιος έχω βρεθεί πολλές φορές στο Μοναστήρι στο Βέρμιο και πριν από μερικές ημέρες ένας φίλος και συνεργάτης μου έφερε μια εικόνα και λίγο λαδάκι. Για εμάς τους Πόντιους είναι θέμα ταυτότητας, είναι η ραχοκοκαλιά μας, είναι σημείο αναφοράς. Είναι μεγάλη υπόθεση που άνοιξε η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, γιατί δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της Ορθοδοξίας, είναι ένα κομμάτι του λαού μας, της ιστορίας μας».

- Η παράσταση «Αχαρνής» με την οποία κάνετε περιοδεία, έχει έντονο το πολιτικό στοιχείο και ο Αριστοφάνης περνά πολλά μηνύματα. Τι είδους πρόκληση ήταν αυτή για εσάς;

«Κάνουμε μια παράσταση-υπέρβαση, μια σπουδαία παράσταση, μια παράσταση που δεν φοβάται τίποτα και που καταφέραμε όλοι μαζί να πετύχουμε έναν στόχο που ήταν πολύ δύσκολος, σε μια δύσκολη εποχή ο κόσμος να μας εμπιστευτεί, και να μας στηρίξει. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να μας επιλέγει ο κόσμος. Είναι μια παράσταση πολιτικοποιημένη που δε χρησιμοποιεί την επικαιρότητα, αλλά το μήνυμά της και το σενάριό της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ γιατί όταν η χώρα περνάει ακραίες καταστάσεις, μέσα από το λόγο του συγγραφέα αποκτά άλλη δυναμική».

* Εως τις 10 Αυγούστου η παράσταση θα ανεβαίνει στην Κρήτη, ενώ 14 και 15 του μήνα θα επιστρέψει στην Επίδαυρο, προτού συνεχίσει την υπόλοιπη περιοδεία.

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Παίζουν: Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος.

Πηγή: agioritikovima.gr

Σχόλια