default-image

"Έφυγε" ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ν. Χουλιάρας

Life
"Έφυγε" ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ν. Χουλιάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σπουδαίος καλλιτέχνης Νίκος Χουλιαράς.

Χτές 20/7, έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, πεζογράφος και ποιητής Νίκος Χουλιαράς σε ηλικία 75 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο (Τετάρτη 22 Ιουλίου) στις 4 το απόγευμα, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

O Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στα Ιωάννινα.Σπούδασε γλυπτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1967. Το 1969 έλαβε μέρος στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Παρθένη για τη ζωγραφική του. Από το 1969 παρουσιάζει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το 1990 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.Στα έργα του καλλιεργεί μια ζωγραφική εξπρεσιονιστική, με λιτά σκούρα χρώματα, που χαρακτηρίζονται από σαρκαστική και άλλοτε από απαισιόδοξη διάθεση.

Ο Νίκος Χουλιαράς έγραψε επίσης ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ ασχολήθηκε και με τη μουσική γράφοντας στίχους και μελωδίες.

Έγραψε πολλά τραγούδια- καλλιτέχνες όπως η Αρλέτα και η Πόπη Αστεριάδη- τραγούδησαν τα τραγούδια του.

Φιλοτέχνησε ακόμη εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων ενώ υπήρξε ο πρώτος που διασκεύασε παλιούς ηπειρώτικους δημοτικούς σκοπούς. Ακόμη έχουν μεταφερθεί στην μικρή οθόνη διηγήματά του και το μυθιστόρημά του "Ο Λούσιας" έγινε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1 και μεταδόθηκε το 1989.

Ο Νίκος Χουλιαράς συνεργάσθηκε με πολλά περιοδικά από το 1962, όπως τα «Ενδοχώρα», «Δοκιμή», «Ζυγός», «Τραμ», ενώ εικονογράφησε μέσα από αυτά και το διήγημα του Σωτήρη Κακίση «Το μαύρο που με ξέρει».

Το 2007 βραβευτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News