default-image

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μαγκαλί Νοέλ

Life
Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μαγκαλί Νοέλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διάσημο τραγούδι του Μπορίς Βιάν «Fais-moi mal Johnny» (Πόνεσέ με, Τζόνι),  έχασε την ερμηνεύτριά του, την Μαγκαλί Νοέλ. Η Γαλλίδα ηθοποιός, γνωστή επίσης ως μία από τις ηγερίες του Φελίνι, ο οποίος την είχε επιλέξει για τρεις από τις ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες το «Amarcord», πέθανε στα 83 της χρόνια.

«Το Σάββατο θα γινόταν 84, έσβησε στον ύπνο της σήμερα το πρωί στις 5» στο Σατονέφ-Γκρας της νοτιοανατολικής Γαλλίας, ανακοίνωσε η κόρη της, Στεφανί Βιάλ-Νοέλ.  Η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε.

Η Μαγκαλί Νοέλ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1931 στη Σμύρνη της Τουρκίας. Στη ζωή της συνάντησε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες της τέχνης, τον Γάλλο συγγραφέα Μπορίς Βιάν και τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, για τον οποίο υπήρξε το αισθησιακό σύμβολο των φαντασμάτων του.

Ο μεγάλος κινηματογραφιστής την έβαλε να παίξει σε τρία από τα αριστουργήματά του: «Ντόλτσε Βίτα» (1960), «Σατυρικόν» (1969) και «Amarcord» (1973), όπου υποδυόταν την Γκραντίσκα, μια μοιραία γυναίκα με κόκκινο παλτό.

Η Μαγκαλί Νοέλ, το αληθινό όνομα της οποίας ήταν Μαγκαλί - Νοέλ Γκιφρέ, θα μείνει στη μνήμη για την ερμηνεία του τολμηρού για την εποχή του τραγουδιού «Πόνεσέ με, Τζόνι», που είχε γράψει ο Μπορίς Βιάν και στο οποίο δήλωνε πως της αρέσει «ο έρωτας που κάνει μπουμ!».

Το τραγούδι είχε καταγγελθεί την εποχή εκείνη από το Βατικανό και είχε απαγορευθεί η μετάδοσή του από το ραδιόφωνο, επειδή οι στίχοι του είχαν κριθεί σκανδαλώδεις.

Ο Βιάν την είχε γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας του Ζυλ Ντασέν «Ριφιφί» (1955), μιας από τις πρώτες της ταινίες. Πριν γυρίσει τις ταινίες με τον Φεντερίκο Φελίνι, είχε παίξει σε πολυάριθμες ταινίες Γάλλων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Ρενέ Κλερ και Ζαν Ρενουάρ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News