default-image

Έφυγε από τη ζωή ο Μπομπ Χόσκινς

Life
Έφυγε από τη ζωή ο Μπομπ Χόσκινς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 71 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο διακριμένος Βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόσκινς, έπειτα από μία κρίση πνευμονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της συζύγου του και των τεσσάρων παιδιών του. Ο ταλαντούχος ηθοποιός εγκατέλειψε την υποκριτική πριν από δύο χρόνια, αφότου είχε προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον.

Διάσημος από την πρωταγωνιστική του εμφάνιση στο «Μόνα Λίζα» του Νιλ Τζόρνταν και στο «Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ» του Μπομπ Ζεμέκις, ο Χόσκινς συμμετείχε σε δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι πρότινος, ανάμεσα στις οποίες το «Κότον κλαμπ», το «Μπραζίλ», το «Paris je t' aime», με τελευταία στη σειρά το «Η Χιονάτη και ο κυνηγός» του 2012 όπου ερμήνευε έναν από τους επτά νάνους.

Γεννημένος το 1942 στο Λονδίνο, με τσιγγάνικο αίμα από την πλευρά της γιαγιάς του, ο Μπομπ Χόσκινς παράτησε το σχολείο στα 15 του και μέχρι να στραφεί προς το θέατρο, βιοποριζόταν πότε ως οδηγός φορτηγού όπως ο κομμουνιστής πατέρας του, πότε ως θυρωρός ή καθαριστής τζαμιών. Ο πρώτος ρόλος που του ανατέθηκε ήταν ενός υπηρέτη, στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το '68 στο θέατρο Βικτόρια, κι οκτώ χρόνια αργότερα θα γνωρίσει επιτυχία στην τηλεόραση, κυρίως με τη σειρά «Pennies from heaven» στην οποία ενσάρκωσε έναν πλανόδιο πωλητή με εκπληκτικό μουσικό αυτί. Η κινηματογραφική του καριέρα απογειώθηκε με το «Μόνα Λίζα», καθώς η ερμηνεία του ως καθοκάγαθου, ευαίσθητου γκάνγκστερ επιβραβεύτηκε από το Φεστιβάλ των Κανών, τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφια για Οσκαρ.

Ηθοποιός ικανός να δώσει λάμψη και στον πιο μικρό ρόλο, ο Χόσκινς συμμετείχε επίσης στο «The wall» υποδυόμενος τον μάνατζερ των Πινκ Φλόιντ, στο «Νίξον» ενσαρκώνοντας τον Ενγκαρ Χούβερ και στο «Εχθρός προ των πυλών» του Ζαν Ζακ Ανό ως Νικήτας Χρουτσόφ, ενώ παραλίγο να εμφανιζόταν και στους «Αδιάφθορους» του Μπράιαν ντε Πάλμα, αν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο δεν διεκδικούσε για τον εαυτό του το ρόλο του Αλ Καπόνε. Για την ιστορία, ο ντε Πάλμα έσπευσε να τον αποζημιώσει μ' ένα ευχαριστήριο μήνυμα συνοδευόμενο από επιταγή 20.000 δολαρίων, ωθώντας έτσι τον Χόσκινς να τον ρωτήσει με παιγνιώδη διάθεση, αν υπάρχει κι άλλη ταινία στην οποία δεν θα ήθελε να τον αξιοποιήσει τελικά... Ηθοποιός που φλέρταρε και με τη σκηνοθεσία γυρίζοντας δύο ταινίες, το «The raggedy rawney» (1988) και το «Rainbow» (1996), ο Μπομπ Χόσκινς, όταν κλήθηκε να κατονομάσει ποια προσωπικότητα εν ζωή σιχαίνεται περισσότερο, δήλωσε: «Τον Τόνι Μπλερ». Στα δικά του μάτια, ακόμα κι η Θάτσερ είχε κάνει μικρότερη ζημιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News