default-image

Aναγκαίο το καλό πρωινό

Γυναίκα & παιδί
Aναγκαίο το καλό πρωινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διατροφολόγοι καθώς οι μισοί σχεδόν Έλληνες δεν τρώνε τίποτε άλλο το πρωί πέρα από έναν καφέ.

Για τους ειδικούς, η παράλειψη του πρωϊνού, του βασικότερου γεύματος που ενισχύει τον οργανισμό μετά την ολονύχτια νηστεία, είναι ό,τι το χειρότερο καθώς έτσι δεν αναπληρώνονται τα αποθέματα γλυκόζης (σακχάρου) του οργανισμού και δεν γίνεται η τροφοδοσία με τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα.

Το πρωί, έπειτα από παραμονή επί 6 έως και 12 ώρες δίχως φαγητό, τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα είναι μειωμένα. Ο οργανισμός αντισταθμίζει την μείωση αυτή απελευθερώνοντας την γλυκόζη που έχει αποθηκευτεί στον μυϊκό ιστό και στο ήπαρ με τη μορφή του γλυκογόνου.

Όταν χρησιμοποιηθεί και η ενέργεια από το γλυκογόνο, ο οργανισμός αρχίζει να διασπά λιπαρά οξέα για να τροφοδοτηθεί με την ενέργεια που του χρειάζεται. Εάν εμείς δεν φάμε υδατάνθρακες, τα λιπαρά οξέα οξειδώνονται εν μέρει, γεγονός που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό.

Και μετά, είναι τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες δεν παράγονται από τον οργανισμό, αλλά τις προσλαμβάνει μόνον μέσω της τροφής. Αν όμως εμείς δεν τρώμε συστηματικά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο σνακ), ο οργανισμός δεν τροφοδοτείται με όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά - και μπορεί εμείς να νιώθουμε μια χαρά, αλλά εκείνος υποφέρει.

Το πόσο υποφέρει ο οργανισμός από την έλλειψη του πρωινού έχει διερευνηθεί σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες έχουν συσχετίσει την παράλειψή του με πολλά δεινά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

- Μειωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης.

-Κακή ψυχική διάθεση και μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα.

-Κακή καρδιολογική υγεία.

- Αύξηση του σωματικού βάρους.

Και ποιά τα επιπλέον οφέλη του πρωινού;

- «Ξυπνάει» τον μεταβολισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το φαγητό νωρίς το πρωί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον διατηρεί ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Αυξάνει την επιτυχία της δίαιτας.

- Βελτιώνει γενικά τη διατροφή.

- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

- Χαρίζει χρόνια στη ζωή. Μελέτη με 7.000 εθελοντές από την κομητεία Αλαμέντα, της Καλιφόρνια, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας.

Απαραίτητο για τα παιδιά

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μόνο προβλήματα έχει να προκαλέσει στα παιδιά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, τα παιδιά που πηγαίνουν με άδειο στομάχι στο σχολείο έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, ελαττωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, χειρότερο συντονισμό ματιών-χεριών και είναι λιγότερο δημιουργικά σε σύγκριση με όσα καθημερινά τρώνε πρωινό.

Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού συσχετίζεται με μειωμένη αντοχή στη γυμναστική και στα αθλήματα, καθώς και με αυξημένες απουσίες από το σχολείο.

Και επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη πρωινού στα παιδιά έχει ως συνέπεια την ανεπαρκή ανάπτυξή τους και την αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και αυξημένης χοληστερόλης αργότερα στη ζωή.

Πολύ συχνά, εξάλλου, τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθώς συνηθίζουν να καταναλώνουν παχυντικά τρόφιμα στα διαλείμματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News