Γιορτή Θηλασμού: Ενδυναμώνουμε τους γονείς, βοηθάμε τις γυναίκες να θηλάζουν

Γυναίκα & παιδί
Γιορτή Θηλασμού: Ενδυναμώνουμε τους γονείς, βοηθάμε τις γυναίκες να θηλάζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εκδήλωση - γιορτή για τον μητρικό θηλασμό και την οικογένεια

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η εθελοντική ομάδα διαδικτυακής υποστήριξης «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, διοργάνωσε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στο αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο Ηρακλείου), μια εκδήλωση-γιορτή για τον μητρικό θηλασμό και την οικογένεια!

Το σλόγκαν της #ΠΕΘ2019 / #WBW2019 «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό» επιλέχθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες γονέων του σημερινού κόσμου και ο στόχος της γιορτής ήταν η υποστήριξη και των δύο γονέων ώστε να ενδυναμωθούν προκειμένου εκείνοι να επιτύχουν τους στόχους τους σε σχέση με τον θηλασμό.

Η ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο θηλασμός ανήκει στην αρμοδιότητα της μητέρας και όταν ο πατέρας, ο σύντροφος, η οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον και η κοινότητα την υποστηρίζουν, τότε ο θηλασμός βελτιώνεται.

Έτσι εθελόντριες μητέρες και Σύμβουλοι της La Leche League ήταν στη Λότζια για να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, τα οφέλη του αλλά και να συντελέσουν στην εξοικείωση με μια εικόνα που είναι στη φύση μας αλλά έχουμε απομακρυνθεί από αυτή. Την εικόνα της μητέρας που θηλάζει, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της όπου και αν βρίσκεται και του δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και σχέση εμπιστοσύνης. Περισσότερες από 150 θηλάζουσες μητέρες πήραν μέρος στην εκδήλωσή μας ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 500. Θηλάζουσες και μη, μέλλουσες μητέρες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, πατεράδες, παιδιά, γιαγιάδες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, όλοι συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν και να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας αλλά και να γιορτάσουν αυτή τη μέρα οικογένειας μαζί μας.

Μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Για να διευκολύνουμε τον θηλασμό, χρειάζεται όλοι να τον προστατεύσουμε, να τον προωθήσουμε και να τον υποστηρίξουμε. Οι αποδείξεις για τα οφέλη του θηλασμού μάς είναι ήδη γνωστές. Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός βοηθά στην επιβίωση των βρεφών και τα βοηθά να ακμάσουν, έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών, παρέχει οικονομικά οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία όλων. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι από τις 150 θηλάζουσες μητέρες που κατεγράφησαν, γνωρίζουμε ότι το μικρότερης ηλικίας μωρό που ήρθε στη γιορτή ήταν 14 ημερών ενώ αρκετές ήταν οι μητέρες που θηλάζουν μεγαλύτερα μωρά ή νήπια (άνω των 12 μηνών) ή δύο παιδιά διαφορετικών ηλικιών και που επιλέγουν ένα ομαλό φυσικό αποθηλασμό. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η παρουσία μητέρων πρόωρων μωρών που μέσω αντλήσεων προσφέρουν μητρικό γάλα στα μωρά τους για πάνω από 9 μήνες. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι νέες μητέρες γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού, τα βιώνουν και επιλέγουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης για να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις για εκείνες και την οικογένειά τους.

Η πρόκληση για τους υπέρμαχους του θηλασμού είναι να καταφέρουν να μεταφέρουν τις παγκοσμίως αποδεκτές πολιτικές σε θετικές δράσεις μέσα στις κοινότητες. Μια τέτοια δράση ήταν και η Γιορτή Θηλασμού 2019 στο Ηράκλειο, η οποία θα περιληφθεί στις δράσεις της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσεων υπέρ του Θηλασμού (WABA).

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στήριξαν με τις παρουσία τους τη γιορτή μας, τους συντελεστές που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και τους χορηγούς που με την ευγενική τους χορηγία κάλυψαν τις ανάγκες υλοποίησης της εκδήλωσης, τους διασκεδαστές των μικρών μας επισκεπτών και όλους όσους επικοινώνησαν την εκδήλωση, υποστηρίζοντας την προσπάθεια για εξοικείωση του κοινού με την εικόνα της μητέρας που θηλάζει για να προσφέρει τροφή και συναισθηματική ικανοποίηση ανταποκρινόμενη ανάγκες του παιδιού της!

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Οι συνεργασίες βοηθούν στο να δημιουργήσουμε μια φιλική προς τους γονείς κοινότητα και ελπίζουμε το Ηράκλειο να επιτυγχάνει τον στόχο αυτό!

Εκ μέρους των συντονιστριών της εκδήλωσης,

Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη

Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International,

Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, Ομάδα Κρήτης

Υπεύθυνη επικοινωνίας για την ΠΕΘ/WBW 2018 για Ελλάδα και Κύπρο για λογαριασμό της WABA

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News