Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού: Η ιστορία της Μαριλένας στο TEDX Χανιά, θα σε συγκινήσει και θα σε κινητοποιήσει!

Γυναίκα & παιδί
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού: Η ιστορία της Μαριλένας στο TEDX Χανιά, θα σε συγκινήσει και θα σε κινητοποιήσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τι ελέγχω στη ζωή όταν δεν ελέγχω τη ζωή μου;»: Μαθήματα ζωής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού

Η ιστορία της Μαριλένας για τον καρκίνο του μαστού είναι μάθημα προς όλους… Γιατί είναι μια ιστορία για τον καρκίνο του μαστού διαφορετική από τις άλλες.

Μπορεί να μην τη γνωρίζεις ως πρόσωπο και λίγη σημασία έχει να τη μάθεις, ωστόσο, η ιστορία για τον καρκίνο του μαστού, όπως τη διηγήθηκε στην ομιλία της στο TEDx Χανιά, το 2017, πρέπει να την ακούσουν όλες οι γυναίκες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Μαστού, η Μαριλένα μας λέει όσα ελέγχουμε και δεν ελέγχουμε στη ζωή μας και πώς μόνο εμείς μπορούμε να καταφέρουμε να σώσουμε τον εαυτό μας με τις ενέργειές μας.

2 χειρουργεία, 6 μήνες χημειοθεραπεία, μαστεκτομή και ανάπλαση: Πέρασε από όλα αυτά και σήμερα είναι υγιής

Όταν έμαθε πως έχει καρκίνο του μαστού και πρέπει να κάνει χημειοθεραπείες η πρώτη ερώτηση που έκανε είναι αν θα πέσουν τα μαλλιά της. Η απάντηση κοφτή, «ναι». Έτσι, αποφάσισε να τα ξυρίσει κι επειδή λόγω της δουλειάς της έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, αποφάσισε να αγοράσει μια ακριβή περούκα για να αποφύγει περίεργα βλέμματα και ερωτήσεις.

Αγόρασε μια περούκα τελευταίας τεχνολογίας, την οποία κράτησε τρεις μέρες πριν την πετάξει μαζί με τα 1.500 ευρώ που έδωσε.

Πήρε μια απλή περούκα την οποία χρησιμοποιούσε όταν δεν ήταν σπίτι ή με τους φίλους της ή στο νοσοκομείο.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού που όλες πρέπει να γνωρίζουμε!

Όπως αναφέρει, οι καρκινοπαθείς είναι σαν τους φαντάρους και μετρούν τις μέρες και τις χημειοθεραπείες αντίστροφα. Οι περισσότεροι ασθενείς κατακλύζονται από τον φόβο, θυμώνουν, δεν το αποδέχονται και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό.

«Επιλέγουμε, όμως τις αντιδράσεις μας, τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα και τρέμουμε τόσο πολύ, δυσκολευόμαστε να συζητήσομε κάτι τέτοιο και η καλύτερη ευχή που δίνουμε είναι υγεία πάνω από όλα, για να εξορκίσουμε το κακό», αναφέρει η ίδια λέγοντας όμως πως έτσι, κλείνουμε τα μάτια σε μια παραδοχή ότι «μια μέρα θα πεθάνω».

Όταν έμαθε η ίδια πως έχει καρκίνο του μαστού, δεν σκέφτηκε ποτέ πως θα πεθάνει στα 33 της αλλά είδε πώς θα το αντιμετωπίσει.

Αποφάσισε να μην την κυριεύσει ο φόβος, να μη χάσει το μυαλό της αλλά να συμφιλιωθεί… άλλωστε όπως λέει και η ίδια δεν υπογράφεις κάποιο συμβόλαιο ότι θα ζήσεις μέχρι τα 100, το εύχεσαι αλλά κανείς δεν μπορεί να σου δώσει αυτή τη βεβαιότητα.

Δεν τα ελέγχουμε όλα αλλά υπάρχουν πάντα δύο επιλογές, δύο εναλλακτικές και αυτές είναι δική σου απόφαση. Εσύ μπορείς να ελέγξεις ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις.

Τι έλεγξε η Μαριλένα και πώς κατάφερε να σώσει τον εαυτό της;

Μια μέρα καθόταν και έπιασε τυχαία ένα γρουμπαλάκι. Οι επιλογές ήταν δύο:

  • Να πει πως δεν είναι κάτι, θα φύγει από μόνο του.
  • Να κλείσει την επόμενη μέρα ραντεβού με γιατρό.

Επέλεξε το δεύτερο.

Όταν έκανε την εξέταση στον υπέρηχο βρέθηκε πως έχει έναν όγκο, μάλλον καλοήθη σύμφωνα με τους γιατρούς.

  • Θα μπορούσε να το βγάλει κάποια στιγμή.
  • Η γιαγιά της και η θεία της είχαν νοσήσει. Μήπως έπρεπε να το αφαιρέσει άμεσα;
  • Επέλεξε το δεύτερο και πρόλαβε τη μετάσταση, να μην το ρισκάρει και τελικά να σώσει τη ζωή της.

Η ιστορία της δεν σταματά εδώ…

Η Μαριλένα αποφάσισε να κάνει τον γονιδιακό έλεγχο, και να μην τον αγνοήσει, να μάθει τελικά ότι ανήκει στο 5% του πληθυσμού και να κάνει τρίτο χειρουργείο προληπτικά και ανάπλαση για να προφυλάξει τον εαυτό της.

Ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών μπορεί να κληρονομηθεί τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα. Το 95% οφείλεται σε τυχαία μετάλλαξη και το 5% σε γονιδιακή βλάβη.

Αναφορικά με τις παρενέργειες, γνώριζε πως τα μαλλιά της θα πέσουν λίγα-λίγα, τούφα-τούφα. Επέλεξε να ορίσει η ίδια πότε θα πέσουν και με ποιους παρόντες. Και αποφάσισε να τα ξυρίσει.

Τελικά τι ελέγχουμε στη ζωή μας;

Η ιστορία για τον καρκίνου του μαστού που πρέπει να μας γίνει μάθημα ζωής:

Πηγή: ipop.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News