«Γυναίκα στην Επιστήμη»: Ένα δημιουργικό διήμερο στο Comeet

Πολιτισμός
«Γυναίκα στην Επιστήμη»: Ένα δημιουργικό διήμερο στο Comeet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Κυριακή,10 Φεβ 2019, 17:30
Comeet
Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ λιγότερο από 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες οπότε πρέπει να ενθαρρυνθούν πλήρως ώστε να αξιοποιηθούν ως επιστημονικοί, ερευνητές και καινοτόμοι.

Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη» προωθούμε την ισότητα των φύλων αλλά και τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστήμη. Πιο επίκαιρο από ποτέ, το θέμα της γυναικείας συμμετοχικότητας στις επιστήμες μας εμπνέει να μάθουμε και να συμβάλλουμε στην εξέλιξή της.

Έτσι λοιπόν σας προσκαλούμε σε μια σειρά δράσεων με θέμα «Γυναίκα και Επιστήμη», στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, στο δημιουργικό χώρο Comeet στο Ηράκλειο.

Ένα διήμερο με ομιλίες, προβολές, παιδικό εργαστήρι, έκθεση με εκπαιδευτικό οπτικό υλικό και προτάσεις βιβλίων σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

*Η Ημέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, και σκοπό έχει την γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου

Ώρα: 17.30

Εργαστήριο για παιδιά

Δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό εργαστήριο με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά, γυναίκες της επιστήμης αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης βασισμένα σε γυναίκες εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο.Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με υλικά, να κατασκευάσουν, να παίξουν και να συνεργαστούν.

Το εργαστήριο αφορά ηλικίες 8-13 ετών

Διάρκεια: 1 ώρα

Μέγιστος αριθμός παιδιών : 12

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 6980250698

Ελεύθερη Είσοδος

*Παράλληλα θα γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ με σχετική θεματική, οπότε μπορούν οι γονείς να τα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Προβολές ντοκιμαντέρ

Τhe forgotten (quantum) pioneer, Grete Hermann

Ώρα προβολής: 17.30

Διάρκεια: 4’

Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Ms. Scientist

Ώρα προβολής: 17.45

Διάρκεια: 43’

Γλώσσα: Αγγλικά χωρίς υπότιτλους

Mercury 13

Ώρα προβολής: 18.45

Διάρκεια: 79’

Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου

Ώρα 18.00

Η επιστήμη έχει φύλο;

Υπάρχει ισότητα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά ανισότητα στην επιστημονική σταδιοδρομία;

Πως θα ήταν το μέλλον της έρευνας όπου η ίση συμμετοχή των δύο φύλων θα γινόταν μια κοινωνική πραγματικότητα;

Θα φιλοξενήσουμε τρεις ομιλήτριες από τον τομέα της επιστήμης και της επικοινωνίας της επιστήμης. Θα μας μιλήσουν για τη δουλειά τους, το ρόλο που έπαιξε το φύλο στη σταδιοδρομία τους και την οπτική τους στα παραπάνω ερωτήματα.

Ζητούμενο είναι μετά το τέλος των ομιλιών να αναπτυχθεί ένας διάλογος μέσα από ερωτήσεις του κοινού προς τις ομιλήτριες ώστε μέσω μιας διαδραστικής συζήτησης να κατανοήσουμε την πραγματική διάσταση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη συμμετοχή των γυναικών στο τομέα της επιστήμης.

Πετούση Βασιλική

Παπαδοπούλη Μαρία

Γραμματικοπούλου Ελένη

*Μέσω skype θα συμμετέχει στη συζήτηση η Χριστιάνα Καζάκου

Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες:

Πετούση Βασιλική

Η Βασιλική Πετούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνιολογία του Δικαίου και της Παρέκκλισης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο. Έλαβε το Διδακτορικό της (PhD) στην Κοινωνιολογία από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Virginia Tech των ΗΠΑ το 1998, το Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης (MSc) από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1991 και το Πτυχίο Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1988.

Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα  κοινωνιολογίας των φύλων, του δικαίου και της βιοηθικής με έμφαση σε ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και ζητήματα δεοντολογίας της έρευνας.

Είναι Εθνική Αντιπρόσωπος, Μέλος του Advisory Board και επικεφαλής του Travel Grants Committee του Feminist Approaches to Bioethics. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος συμβουλευτικών επιτροπών ηθικής και δεοντολογίας ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και συμμετέχει ως ειδική επιστήμων στην αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Παπαδοπούλη Μαρία

Η Μαρία Παπαδοπούλη (Ph.D. Columbia University) εναι Καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο  School of Electrical Engineering, KTH Royal Institute of Technology στην Στοκχόλμη και Fulbright Scholar στο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, ήταν Eπίκουρη Kαθηγήτρια στο University of North Carolina στο Chapel Hill. Εχει λάβει διαφορες διακρίσεις, μεταξύ άλλων τα IBM Faculty Awards και το Google Faculty Award.

Γραμματικοπούλου Ελένη

Η Ελένη Γραμματικοπούλου στελέχωσε τη διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επί 20 χρόνια (1993 – 2013) υπήρξε υπεύθυνη του Προγράμματος των Μορφωτικών του Εκδηλώσεων «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» SCIENCE SOCIETY». Παράλληλα συμμετείχε στον σχεδιασμό σχετικών ευρωπαϊκών προτάσεων και προγραμμάτων με στόχο πάντοτε τη διάδοση της έρευνας στο ευρύ κοινό και την καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού. Από τον Ιούνιο του 2013, εργάζεται  ως ελεύθερη επαγγελματίας με το ίδιο αντικείμενο. Είναι μέλος της Επιτροπής του σχεδιασμού, διοργάνωσης και προβολής των επιστημονικών φεστιβάλ που διοργανώνει η Sci-Co , του επιστημονικού προγράμματος «HuB Science», των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Researcher’s Night και Pint of Science. Το πάθος της για την Επικοινωνία της Επιστήμης την οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας Science Reactors με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων με το ίδιο όραμα και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του  Κώστα Βρεττού. Στόχος: η προβολή της επιστήμης εκτός… συμβατικών μεθόδων (Stand up Science, Science on Stage, etc.). Η ΕΡΤ στο πλαίσιο μιας νέας σειράς με τον τίτλο Close up πραγματοποίησε ένα ντοκιμαντέρ για τους  Science Reactors,  επίσημη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης/2018.

Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο ASF18 (Αthens Science  Festival) για την μακρόχρονη προσφορά της στην Επικοινωνία της Επιστήμης.

Υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού «Magna Graecia» και μέλος της «Εταιρείας  για την ίδρυση Ακαδημίας Μαρία Κάλλας». Παράλληλα έχει ασχοληθεί στον χώρο του κινηματογράφου ως Διευθύντρια Παραγωγής πληθώρας ιστορικών/επιστημονικών  ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και διαφημιστικών spots.

* Καζάκου Χριστιάνα

Η Χριστιάνα Καζάκου είναι μια διεπιστημονική επιμελήτρια, παραγωγός και διαχειρίστρια πολιτιστικών προϊόντων, πόρων και υπηρεσιών, και πολυ-επιστημονική καλλιτέχνις με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο. Οι επιλογές της στον τομέα των επιμελειών διερευνούν τη διεπιστημονικότητα, με έμφαση στην τέχνη και την επιστήμη.

Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της επιμελήτριας ως ενεργού μέλος της κοινότητας, που επικοινωνεί έννοιες σε ένα ευρύτερο κοινό. Εμφορείται από καινοτόμες ιδέες, στοχεύοντας στην παραστατικότητα και τη διαδραστικότητα των εικαστικών εκθέσεων με τη συμμετοχή του κοινού.

Ενδιαφέρεται για την εικονική πραγματικότητα, τα πολύμορφα οπτικοακουστικά περιβάλλοντα, τις ηχητικές τέχνες, τη σχέση της τέχνης – επιστήμης, τις πολυδύναμες παραστάσεις, ενώ εξερευνά εναλλακτικές μεθόδους ερμηνείας μέσω των νέων μέσων και του περιβάλλοντος.

Σπούδασε Τέχνη και Επιστήμη (MA) στο Central Saint Martins College και Καλλιτεχνική Διοίκηση (ΜΑ). Έχει επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια για την «Ψηφιακή Επιμέλεια» στο University College London, και «Επεκτατικές εκθέσεις: Καινοτόμες προσεγγίσεις στην επιμέλεια» στο Κέντρο Σπουδών Επιμέλειας στο Βερολίνο.

Επίσης το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο περιλαμβάνει: Χρηματοοικονομικά (BSc), Δημιουργική Γραφή και Πρακτική Δημοσιογραφία (DIP) στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths της Βρετανίας. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την έρευνα και την καλλιτεχνική δημιουργία, τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων πολιτιστικών προορισμών.

Λίγα λόγια για το χώρο:

Το Comeet είναι ένας δημιουργικός πολυχώρος με βάση το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος μας να αποτελέσει έναν πυρήνα συνάντησης, έκφρασης και συνεργασίας με πολυειδείς ανθρώπους με ποικίλες ειδικότητες, εμπειρίες και ιδέες.

Ο χώρος έχει πολλαπλές χρήσεις προκειμένου να επιτύχει το όραμα αυτό. Πιο συγκεκριμένα,  παρέχει:

  • Χώρους εργασίας/ Coworking Space
  • Αίθουσα συναντήσεων
  • Χώρους σεμιναρίων/διαλέξεων/ εργαστηρίων
  • Εκθεσιακός χώρο
  • Αίθουσα για μουσικές παρουσιάσεις, προβολές, θέατρο, χορό
  • Studio φωτογράφισης και κινηματογράφησης

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:

Γυναίκες στην Επιστήμη: Workshop για παιδιά

Γυναίκες στην Επιστήμη: Προβολές

Γυναίκες στην Επιστήμη: Ομιλίες

Comeet Λουκά Πετράκη 3, τ. 2810335660

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News