default-image

Εγκαινιάστηκε η νέα κινητή μονάδα μαστογραφίας photo/ηχητικό

Κρήτη
Εγκαινιάστηκε η νέα κινητή μονάδα μαστογραφίας photo/ηχητικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μία νέα κινητή μονάδα μαστογραφίας εφοδιάστηκε η Περιφέρεια Κρήτης.

Τα εγκαίνια της νέας κινητής μονάδας μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτη πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο αγιασμός των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ενώ πλήθος θεσμικών εκπροσώπων, γυναικείων σωματείων, συλλόγων, οργανώσεων και εθελοντών παραβρέθηκε στην τελετή, όπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκοψε την κορδέλα, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα κινητή μονάδα μαστογραφίας.     

Με κεντρικό μήνυμα το: «Είναι στο χέρι μου», βασικός σκοπός της κινητής μονάδας μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης είναι όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών να μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση μαστογραφίας.

Ενώ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα σε όλη την Κρήτη έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν από την παλιά κινητή μονάδα μαστογράφου 8.000 περίπου μαστογραφίες στο γυναικείο πληθυσμό, ενώ στόχος είναι σε ετήσια βάση η νέα μονάδα να κάνει περί τις 4.000 μαστογραφίες.

Ενώ, στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργο Πιτσούλη, που μίλησε στο ράδιο 9,84, είναι η προσέγγιση των γυναικών που δεν έχουν κάνει μαστογραφία μέχρι σήμερα λόγω στερεότυπων, φόβου, ντροπής, απαγορεύσεων, αλλά και κόστους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κίνηση ζωής, μια κίνηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου που έχουν διαχρονικά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στη σημασία της μαστογραφίας.

Η παρουσία της κινητής μονάδας στους δήμους της Κρήτης, μέσα σε χωριά, και ενορίες αποτελεί από μόνη της πηγή ενημέρωσης παρακίνησης και ευαισθητοποίησης της γυναίκας η οποία θα κάνει μερικά βήματα μόνο μέχρι την κινητή μονάδα για να υποβληθεί δωρεάν στη σωτήρια για τη ζωή της μαστογραφία.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε την κοινωνική μας πολιτική, επανέρχεται δυναμικά η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης, με νέο όχημα, και προσωπικό που παρέχει σημαντικό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βοηθά στο έργο της δημόσιας υγείας, της προληπτικής ιατρικής. Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαν γίνει περίπου 8.000 μαστογραφίες, θεωρούμε ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τον έλεγχο αυτό βάσει ηλικιακών ορίων. Η μαστογραφία σώζει ζωές, και ως Περιφέρεια η μονάδα θα «οργώσει» την Κρήτη, ιδιαίτερα την ενδοχώρα όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, και γι' αυτό θέλουμε την συνεργασία-στήριξη όλων».

Ενώ, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Γιώργος Πιτσούλης, επικεφαλής ιατρός της κινητής μονάδας του μαστογράφου είπε: «Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας συνεχίζει το μεγάλο της ταξίδι. Ένα ταξίδι Ανθρώπινο, Οραματικό, μια πράξη Αγάπης για τις Γυναίκες. Ένα ταξίδι που στόχο έχει να φωτίσει και να δημιουργήσει τις σωστές πεποιθήσεις για την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού. Η Νέα Κινητή Μονάδα συνεχίζει τη διαδρομή προσφοράς με τη βοήθεια των επιστημόνων που την υποστηρίζουν αλλά και των κατά τόπους φορέων που συνεργάζονται. Με ένα πλέγμα υποστηρικτικών δράσεων, αξιοποιώντας όλα τα μέσα. Δεν αφήνουμε τίποτα στην Άγνοια τίποτα στην τύχη. Η εκστρατεία Πρόληψης «Είναι στο Χέρι μου» ξεκίνησε. Η προηγούμενη  μονάδα στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας  είχε κάνει περίπου 8.000  μαστογραφίες και προσδοκούμε σε ετήσια βάση να ελέγξουμε  4.000 γυναίκες σε όλη την Κρήτη».

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, σε δήλωσή του, τόνισε ότι: «Είναι γνωστό πόση σημασία έχει  η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση, γιατί αυτή είναι που σώζει ζωές. Είναι στόχος να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ιδιαίτερα οι γυναίκες ώστε να κατανοηθεί πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της πρόληψης».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, κ. Χάρις Βαβουρανάκης ανέφερε: «Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, σε αυτό που θα πρέπει να δώσει η Πολιτεία, το μήνυμα ότι πρέπει να προλάβουμε την νόσο πριν αυτή χτυπήσει τις γυναίκες».

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News