default-image

Μπίζα: Tο λησμονημένο όσπριο - super food της κρητικής γης

Γυναίκα & παιδί
Μπίζα: Tο λησμονημένο όσπριο - super food της κρητικής γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν λησμονημένα από την κρητική παραδοσιακή διατροφή τα μπίζα θεωρούνται ως όσπρια θρεπτικής αξίας.

Παλιότερα καλλιεργούνταν συστηματικά στην Κρήτη, τις τελευταίες δεκαετίες όμως παραδόξως πώς ξεχάστηκαν κάπως. Τα τελευταία χρόνια όμως η καλλιέργεια τους επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο κυρίως στην ανατολική Κρήτη.

Τόσο στο Θραψανό όσο και στο Οροπέδιο παραγωγοί στρέφονται ξανά στην καλλιέργεια των μπίζων, το οποίο συγκαταλέγεται στην ποικιλία του λαθουριού.

Θρεπτική αξία

Όπως εξηγεί στο neakriti.gr η διατροφολόγος κα. Όλγα Τσαγκαράκη "είναι πλούσιο σε κάλιο δηλαδή διατηρεί τους καρδιακούς παλμούς. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω του ότι μαγειρεύεται με ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει αντιοξειδωτική δράση οπότε προστατεύει και προλαμβάνει τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες (π.χ καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόληψη εμφράγματος και πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου)".

Η κα. Τσαγκαράκη συνεχίζει τονίζοντας "τέλος, επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά σαν τροφή ενδείκνυνται σε ανθρώπους που προσέχουν την διατροφή τους καθώς ενδείκνυται και για ανθρώπους που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής".

Ελαφρύ, εύκολο στο μαγείρεμα (με λεμόνι ή ντομάτα), υγιεινό και νόστιμο το όσπριο της κρητικής γης είναι η κατάλληλη λύση για μαγείρεμα για όλη την οικογένεια. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει ιδιαίτερα προσιτή τιμή οπότε σε περίοδο νηστείας ή όχι τα μπίζα βγάζουν από την δύσκολη θέση κάθε νοικοκυρά στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα μαμά;"

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη

Φωτογραφία: Κρήτη: Γαστρονομικός περίπλους

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News