default-image

Οι αλλαγές στο στήθος κατά την εγκυμοσύνη

Γυναίκα & παιδί
Οι αλλαγές στο στήθος κατά την εγκυμοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη πολλές μέλλουσες μαμάδες παρατηρούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο ένα αισθητό πρήξιμο αλλά και ευαισθησία στους μαστούς. Και δεν είναι μόνο αυτό!

Το στήθος μιας μέλλουσας μητέρας μπορεί να υποστεί μία (ή και όλες) από τις παρακάτω αλλαγές που συνήθως οφείλονται στις ορμόνες, όπως τις αναλύει η καθηγήτρια γυναικολογίας του Yale University School of Medicine, Mary Jane Minkin, στο βιβλίο της "A Woman's Guide to Sexual Health".

1. Το στήθος μεγαλώνει. Ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης το στήθος αρχίζει να πρήζεται καθώς μεγαλύτερη ροή αίματος και λίπους διοχετεύονται σε αυτό για την παραγωγή γάλακτος. Πολλές γυναίκες θα δουν το στήθος τους να μεγαλώνει ένα ή περισσότερα cups!

2. Το στήθος βαραίνει. Συνέπεια του πρώτου είναι και αυτό αφού πλέον στο στήθος συγκεντρώνεται και το γάλα του θηλασμού!

3. Το στήθος πονάει. Μία από τις... παρενέργειες της εγκυμοσύνης είναι ότι το στήθος γίνεται πολύ ευαίσθητο καθώς μεγαλώνει και πολλές φορές πονάει, ένα σύμπτωμα που συχνά προμηνύει μια εγκυμοσύνη!

4. Οι φλέβες φαίνονται έντονα και αυτό διότι διαστέλλονται καθώς αυξάνεται η ροή αίματος προς το στήθος.

5. Αλλάζουν οι ρώγες. Συνήθως μεγαλώνουν και σκληραίνουν προετοιμαζόμενες για το θηλασμό ενώ η άλω που περιβάλλει το στήθος σκουραίνει ώστε το μωρό να μπορεί να το εντοπίζει οπτικά.

6. Μπορεί να έχει διαρροές. Πολλές εγκυμονούσες παρατηρούν στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ότι το στήθος τους στάζει. Το υγρό αυτό είναι το λεγόμενο πρωτόγαλα που θα ταίσει το μωρό τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η ποσότητα της διαρροής διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

7. Κάνει ραγάδες. Άλλη μια παρενέργεια του ότι το στήθος μεγαλώνει είναι οι ραγάδες που μπορούν να περιοριστούν με την κατάλληλη κρέμα (ειδική για την εγκυμοσύνη) και τη σωστή ενυδάτωση της περιοχής.

Πηγή: tlife

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News