default-image

Η πιο επικίνδυνη ηλικία να συμβεί η κρίση στο γάμο

Γυναίκα & παιδί
Η πιο επικίνδυνη ηλικία να συμβεί η κρίση στο γάμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας διέρχεται κρίση, που εκδηλώνεται συνήθως από τον πέμπτο μέχρι το δέκατο χρόνο του γάμου.  

Ενδεικτικός είναι ο μεγάλος αριθμός διαζυγίων στη χώρα μας που πλησιάζει πια τον αριθμό των διαζυγίων στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Όμως, η κρίση στο θεσμό του γάμου εκδηλώνεται και με το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότεροι γόμοι το τελευταία χρόνια.

Πολλοί παντρεύονται σε σχετικά μεγάλη ηλικία και πολλές γυναίκες μάλιστα, κυρίως εργαζόμενεc, παντρεύονται για πρώτη φορά στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας δηλαδή μετά τα 35.

Από ποιόν ξεκινάει συνήθωςη  κρίση γάμου στην ελληνική κοινωνία;

Η κρίση στο γάμο εκδηλώνεται συνήθως αφού έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου οι δύο σύντροφοι δεν αναγνωρίζουν ή αρνούνται να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη σχέση τους.

Ακόμη, τα ζυγάρια συχνά αποσιωπούν τα προβλήματά τους και αποφεύγουν να τα συζητούν, γιατί φοβούνται μήπως έρθει η οριστική ρήξη.

Συνήθως η εμφάνιση της κρίσης έχει πρωταγωνιστή τον άντρα, ο οποίος πολύ συχνά εκδηλώνει τη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και την απογοήτευσή του δημιουργώντας μια εξωσυζυγική σχέση.

Για ποιους λόγους επέρχεται η κρίση στο γάμο;

Οι λόγοι της κρίσης είναι πολλοί. Οι μεγάλες και γρήγορες αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής, δημιουργούν συνεχώς νέες απαιτήσεις και κρίσεις στη σχέση, που απειλούν το γάμο με διάλυση.

Η αλλαγή του κοινωνικού πλαισίου της οικογένειας, η ζωή ανάμεσα σε ξένους και άγνωστους ανθρώπους (απομόνωση και εγκλεισμός σε διαμερίσματα πολυκατοικιών), η εξαφάνιση της γειτονιάς, η εργασιακή απασχόληση της γυναίκας, η ανάγκη για ισοτιμία στη σχέση των δύο φύλων, η διαφορετική χρήση του ελεύθερου χρόνου (π.χ. τηλεόραση), μια σειρά από κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, αποτελούν μερικούς από τους λόγους που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κρίσης της ελληνικής οικογένειας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί και η επιθυμία μίμησης ρόλων που αποτελούν πια σήμερα κοινωνικά πρότυπα. Όπως ακριβώς βλέπουμε στις ταινίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News