Γυναίκα

Σύγκαμα στο δερματάκι του μωρού; Δράστε άμεσα και αποτελεσματικά

Τα περισσότερα βρέφη κάποια στιγμή εμφανίζουν ερυθρότητα (κοκκινίλα) ή/ και άλλες δερματικές βλάβες στην περιοχή της πάνας. Το εξάνθημα είναι συνήθως κόκκινο και με απολέπιση, και μερικές φορές δημιουργούνται έντονα κόκκινα έλκη. Σε αυτήν την περίπτωση ο δερματικός ερεθισμός είναι σε προχωρημένη μορφή και χρειάζεται θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή.  

Το σύγκαμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής.Το παράτριμμα ή η δερματίτιδα της πάνας ("εκ σπαργάνων"), αποτελεί την συχνότερη δερματοπάθεια της βρεφικής ηλικίας.

Ο λόγος που δημιουργείται το σύγκαμα  είναι η υγρασία (ίσως ο σημαντικότερος προδιαθετικός παράγοντας), το pH του βρεφικού δέρματος, τα τοπικά χημικά ερεθιστικά κυρίως από τα κακά και τα ούρα όπως η αμμωνία,  η τριβή, καθώς και μύκητες, τα μικρόβια κ.α.

Για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών από το σύγκαμα μεγάλη σημασία έχει ο σωστός τρόπος καθαρισμού της περιοχής. Για να προλάβετε τη δημιουργία ερεθισμού είναι να διατηρείτε καθαρή και στεγνή την περιοχή της πάνας.  

- Φροντίζετε, ώστε η περιοχή της πάνας, να είναι όσο γίνεται περισσότερο καθαρή και στεγνή, με σχολαστικό καθάρισμα σε όλες τις πτυχές και στέγνωμα.

- Αλλάζετε πάνα συχνότερα από το σύνηθες και δεν αφήνετε  πολλά ούρα και κόπρανα να βρεθούν αρκετή ώρα, σε επαφή με το δέρμα του μωρού.Αφού καθαρίσετε και στεγνώσετε την περιοχή και πριν απλώσετε αλοιφή, μπορείτε να αφήσετε για λίγα λεπτά την περιοχή ανοιχτή, σε έκθεση στον αέρα, για να αναπνεύσει, για όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιού στην περιοχή και άλλων καθαριστικών που μπορεί να ερεθίζουν, όπως μαντηλάκια κ.λ.π . Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε μαντιλάκια καθαριστικά, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες του νεογέννητου. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή στεγνή και καθαρή, να χρησιμοποιείτε  τρεχούμενο νερό στο πλύσιμο των λερωμένων περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στις πτυχές του δέρματος, να στεγνώνετε σχολαστικά και να αλλάζετε πάνες συχνά.

-Αποφεύγετε το υπερβολικά συχνό πλύσιμο της ευαίσθητης  περιοχής εάν έχει κοκκινίσει, ιδιαίτερα με σαπούνι.

Πηγή: govastileto.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια