default-image

Δέκα απαντήσεις για το μητρικό θηλασμό

Γυναίκα & παιδί
Δέκα απαντήσεις για το μητρικό θηλασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μητρικό γάλα αποτελεί τη φυσικότερη και την ιδανικότερη τροφή για το μωρό, καθώς αφενός υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του, αφετέρου ενισχύει το δεσμό της μητέρας με το παιδί της. Εντούτοις ο θηλασμός δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία και πολλές νέες μητέρες αναγκάζονται να τον διακόψουν πολύ νωρίς.

Έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Το μητρικό γάλα παράγεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Η ποσότητα που μπορεί να παράγει μια μητέρα εξαρτάται από την ηλικία του μωρού και προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του. Η χωρητικότητα του βρεφικού στομαχιού αυξάνεται όσο αυτό μεγαλώνει, επομένως αυξάνονται οι απαιτήσεις του και αυτό ανά διαστήματα μπορεί να σημαίνει πιο συχνούς θηλασμούς, ώστε το στήθος να παράγει περισσότερο γάλα.

Πονάω στο θηλασμό

Πολλές μαμάδες έχουν κάποια ευαισθησία στο στήθος, ωστόσο δεν θα πρέπει να αισθάνονται έντονο πόνο. Μπορεί ο πόνος να προκαλείται επειδή το μωρό δεν ανοίγει αρκετά το στοματάκι του, ώστε να «πιάσει» μεγάλο μέρος της θηλής και της θηλαίας άλω. Το στόμα πρέπει να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, με το πιγούνι να πιέζει το στήθος και το κεφάλι να γέρνει λίγο προς τα πίσω, ώστε η μύτη του να είναι ελεύθερη για να μπορεί να αναπνεύσει. Εάν ο πόνος συνεχίζει συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας.

Έχω κοκκινίλα στο μαστό

Η κοκκινίλα στο μαστό κυρίως οφείλεται σε απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου ή μαστίτιδα. Αποτελεσματικό άδειασμα του μαστού είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και στις δυο περιπτώσεις. Η τοποθέτηση του μωρό έτσι ώστε το πιγούνι ή η μύτη του να είναι προς την πάσχουσα περιοχή θα βοηθήσει περισσότερο την αποσυμφόρηση αυτής. Σε περίπτωση που η κοκκινίλα διευρύνεται ή επιμένει η επικοινωνία με επαγγελματία υγείας είναι απαραίτητη.

Πονάω στη θηλή τα πρώτα λεπτά του θηλασμού

Τα πρώτα λεπτά του θηλασμού το βρέφος θηλάζει πιο έντονα προκαλώντας διέγερση για να απεκκριθεί η ορμόνη ωκυτοκίνη, που θα ωθήσει το γάλα προς την άκρη της θηλής. Η μητέρα νιώθει ένα κάψιμο, τσίμπημα ή ελαφρύ πόνο. Αυτό είναι φυσιολογικό και στην βιβλιογραφία αναφέρεται ως D-MER (dysphoric milk ejection reflex). Αν ο πόνος επιμένει σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, τότε κάποιο λάθος στη τεχνική γίνεται: το βρέφος δεν έχει ανοίξει καλά το στόμα και δεν έχει μέρος της άλω μέσα στο στόμα. Ρουφάει μόνο τη θηλή και θα χρειαστεί επανατοποθέτηση στο μαστό.

Τι είναι η σύγχυση θηλών;

«Σύγχυση θηλών» ονομάζεται το πρόβλημα που προκύπτει όταν σε ένα μωρό, εκτός από το στήθος προσφέρεται μπουκάλι ή πιπίλα, διότι ο τρόπος που ένα βρέφος πίνει από το στήθος, έχει πολλές και ουσιαστικές διαφορές από τον τρόπο που πίνει από το μπουκάλι.

Το μωρό μου πνίγεται όταν θηλάζω

Σε κάποιες μητέρες, είναι φυσιολογικό τα πρώτα λεπτά του θηλασμού να έχουν πολύ γάλα ή το αντανακλαστικό απελευθέρωσης του γάλακτος (let down reflex) να είναι πολύ έντονο. Η υπερπαραγωγή του γάλακτος συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες της γαλουχίας και μπορεί να κρατήσει έως και μερικές εβδομάδες. Για να μετριάσετε αυτό το φαινόμενο μπορείτε να αντλείτε λίγο γάλα πριν την έναρξη του θηλασμού και να επιλέγετε μια ημικλινή (ελαφρά γερμένη προς τα πίσω) θέση θηλασμού.

Χρειάζεται να ξυπνάω το μωρό μου για να το θηλάσω;

Ένα υγιές νεογνό στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να το ξυπνάμε, εκτός κι εάν ο παιδίατρος ή ο επαγγελματίας υγείας σας συστήσουν κάτι διαφορετικό. Π.χ. ο παρατεταμένος ίκτερος, η μεγαλύτερη από την επιτρεπτή νεογνική απώλεια βάρους, οι μειωμένες λερωμένες πάνες πιθανότατα απαιτούν ένα πιο εντατικό μοντέλο σίτισης.

Το μωρό μου κοιμάται και δεν τρώει

Τις πρώτες 24 ώρες το μωρό μπορεί να κοιμάται για πολλές ώρες και να θηλάζει μόνο λίγες φορές. Μετά τις 24 ώρες αν το μωρό κοιμάται πολύ, είναι σημαντικό να ξυπνάει κάθε 2-3 ώρες τη μέρα (από την αρχή του προηγούμενου γεύματος) και τουλάχιστον στις 5 ώρες στη διάρκεια της νύχτας για να θηλάσει. Αυτό είναι σημαντικό τις πρώτες 10 με 15 ημέρες έτσι ώστε να διεγερθεί και να εξασφαλισθεί επαρκή παραγωγή γάλακτος.

Αν ένα μωρό κοιμάται παραπάνω και δεν ανταποκρίνεται στο ξύπνημα από τους γονείς τότε προκαλεί ανησυχία για ίκτερο, πυρετό κ.α. Η άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι αναγκαία.

Μέχρι πότε να θηλάζω;

Ο μητρικός θηλασμός να είναι η αποκλειστική τροφή του βρέφους για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Πρέπει να συνεχίζεται και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο, μέχρι την ηλικία των 12μηνών και μπορεί να συνεχισθεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Επιστέφω στη δουλειά

Λίγες ημέρες νωρίτερα από την επιστροφή στην εργασία σας, θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά και χωρίς άγχος να αντλείτε γάλα μετά τον θηλασμό/παράλληλα με τον θηλασμό ή περίπου την ώρα σίτισης του παιδιού με στερεές τροφές. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει αντλημένο γάλα στο ψυγείο ή την κατάψυξη για τις ανάγκες του παιδιού, ενώ απουσιάζετε.

Καλό θα ήταν να αφιερώνετε λίγο χρόνο για άντληση και ενώ είστε στον εργασιακό σας χώρο. Έτσι αφενός θα αποφορτίσετε το στήθος σας που είναι πιθανό να βαρύνει αρκετά με την παράλειψη των γευμάτων, αλλά και θα αναπληρώσετε το γεύμα που καταναλώθηκε από το βρέφος από την τράπεζα την ώρα που λείπατε.

Πηγή: Αλκυόνη- Εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News