Τιτανικός: Η ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού θα δώσει απαντήσεις για το ναυάγιο με τους 2.220 επιβαίνοντες

Life
Τιτανικός: Η ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού θα δώσει απαντήσεις για το ναυάγιο με τους 2.220 επιβαίνοντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνο. Δεν ξέρουμε καν αν το χτύπησε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες. Μπορεί να προσγειώθηκε πάνω στο παγόβουνο»

Η ψηφιακή σάρωση του ναυαγίου του Τιτανικού μπορεί να δώσει απαντήσεις στο μυστήριο για τα εκατοντάδες θύματα του Τιτανικού, αλλά ακόμα και να ανατρέψει την κυρίαρχη άποψη για το πώς βυθίστηκε, ενώ νέες εικόνες, που στοιχειώνουν, έρχονται στο φως.

Ανδρικά παπούτσια, μπουκάλια σαμπάνιας, ακόμα και η εμβληματική σκάλα όπου περπάτησαν ο Τζακ και η Ρόουζ, όπως μας χάρισε τη φανταστική ερωτική ιστορία του Τιτανικού η μεγάλη οθόνη το 1997, μοιάζουν να ζωντανεύουν μετά την πρώτη ψηφιακή σάρωση του ναυαγίου, που παρέχει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου.

Οι εικόνες που δείχνουν ένα ζευγάρι παπούτσια και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας που βρίσκονται στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού στο ναυάγιο του Τιτανικού, ο οποίος βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι τον Απρίλιο του 1912, μπορούν να μας στοιχειώσουν. Πώς βρέθηκαν εκεί; Τι έκανε ο ιδιοκτήτης τους τη στιγμή που το πλοίο βυθιζόταν; Πολλά ερωτήματα γεννούν οι νέες εικόνες.

Ένα ζευγάρι ανδρικά παπούτσια στον Τιτανικό

Χιλιάδες αντικείμενα έφερε ο Τιτανικός για το ταξίδι του

Άλλα αντικείμενα στο εμβληματικό πλοίο περιλάμβαναν 2.500 ποτήρια σαμπάνιας, 45.000 χαρτοπετσέτες και 50.000 πετσέτες.

Όταν αναχώρησε από το Σαουθάμπτον, το απόθεμα του Τιτανικού περιλάμβανε επίσης 18.000 σεντόνια, 7.500 κουβέρτες και 5.000 τραπεζομάντιλα.

Υπήρχαν επίσης 800 παπλώματα, 12.000 μαχαίρια και 12.000 πιρούνια, 19.000 κουτάλια, 400 ζαχαροθήκες, 500 κανάτες με κρέμα, 1.000 μπολ, 12.000 φλιτζάνια και πιατάκια και 1.200 τσαγιέρες.

Εκτός από τη σαμπάνια, τα ποτά επί του πλοίου περιλάμβαναν 1.000 φιάλες κρασιού, 850 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών και 150.000 φιάλες μπύρας.

Τα τρόφιμα περιλάμβαναν 75.000 κιλά κόκκινο κρέας, 25.000 κιλά πουλερικά, 11.000 κιλά φρέσκα ψάρια, 40.000 αυγά, 250 βαρέλια αλεύρι, 40 τόνους πατάτες, 800 δέσμες σπαράγγια και 36.000 μήλα.

Mπουκάλια με σαμπάνια στον Τιτανικό

Ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού

Μέχρι τώρα οι εικόνες του ναυαγίου μπορούσαν να αποτυπώσουν μόνο πολύ μικρές περιοχές κάθε φορά, λόγω του σκότους και των σκληρών συνθηκών χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Όμως, χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη μέθοδο χαρτογράφησης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, οι εικόνες δείχνουν τώρα το πλοίο σαν να είχε αφαιρεθεί το νερό γύρω του και προσφέρουν εξαιρετικά λεπτομερείς απόψεις του τελευταίου τόπου του. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η μοναδική ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους θα βοηθήσει να ρίξουν περισσότερο φως σε ορισμένες ακριβείς πτυχές τού τι συνέβη τη νύχτα που βυθίστηκε το 1912, όταν 1.500 επιβάτες και πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους.

Εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πού ακριβώς χτύπησε το παγόβουνο, με ορισμένους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει γδάρει τον πυθμένα του Τιτανικού και όχι τη δεξιά πλευρά, όπως είναι γενικά αποδεκτό.

Μεταξύ των σημείων που αναδημιουργούνται στη σάρωση είναι μια τρύπα στο κατάστρωμα του πλοίου, όπου κάποτε βρισκόταν η μεγάλη σκάλα.

H τρύπα που πέρναγε η εμβληματική σκάλα του Τιτανικού

Στην ταινία του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, ο φτωχός καλλιτέχνης Τζακ Ντόσον, επιβάτης τρίτης θέσης που υποδύεται ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, φαίνεται να φιλάει το χέρι της Ρόουζ Ντεγουίτ Μπουκάτερ -ο εμβληματικός ρόλος της Κέιτ Γουίνσλετ- αφού κατέβει τη σκάλα.

Ο Τζακ, φορώντας σακάκι και παπιγιόν, αρχικά τραβάει το βλέμμα του κακούργου αρραβωνιαστικού της Ρόουζ, του Κάλεντον Χόκλεϊ, πριν η νεαρή γυναίκα, φορώντας ένα αστραφτερό φόρεμα με κοσμήματα, κατέβει κομψά τις σκάλες.

Στη συνέχεια της φιλάει το χέρι και της λέει: «Το είδα αυτό κάποτε σε ένα Nickelodeon και πάντα ήθελα να το κάνω».

Το πλοίο της White Star Line ήταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο στον κόσμο όταν απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη στις 10 Απριλίου 1912.

Eίχε 2.220 επιβαίνοντες. Χτύπησε στο παγόβουνο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε σε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, σπάζοντας σε δύο μέρη λίγο πριν από την τελική του κάθοδο στον βυθό της θάλασσας.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1985. Όμως, μέχρι τώρα οι εξερευνητές ήταν σε θέση να τραβήξουν μόνο στιγμιότυπα από το πλοίο που αποσυντίθεται.

Ειδικοί ερευνητές της Magellan Ltd, μιας εταιρείας χαρτογράφησης βαθέων υδάτων με έδρα το Γκέρνσεϊ, πραγματοποίησαν τη σάρωση το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με την Atlantic Productions, με έδρα το Χάμερσμιθ του δυτικού Λονδίνου, η οποία γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο.

Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας το ναυάγιο και έλαβαν περισσότερες από 700.000 εικόνες του από κάθε γωνία για να δημιουργήσουν την ακριβή τρισδιάστατη αναπαράσταση που θα δώσει απαντήσεις και πολλά νέα ευρήματα.

«Δεν καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνo»

Ο Παρκς Στέφενσον, ιστορικός του Τιτανικού, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «βασικά ερωτήματα» που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο και ελπίζει ότι η τρισδιάστατη σάρωση μπορεί να βοηθήσει στην απάντησή τους.

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνο. Δεν ξέρουμε καν αν το χτύπησε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες. Μπορεί να προσγειώθηκε πάνω στο παγόβουνο», είπε.

Η ψηφιακή σάρωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες στο BBC, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των ερευνητών. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε μέταλλα έχουν φθείρει τμήματα της δομής του Τιτανικού, με αποτέλεσμα τη μερική κατάρρευση, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής του κύτους κοντά στα διαμερίσματα των αξιωματικών στη δεξιά πλευρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News