Γιάννης Βογιατζής: Θλίψη στον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό κόσμο για τον σπουδαίο καλλιτέχνη (vid)

Life
Γιάννης Βογιατζής: Θλίψη στον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό κόσμο για τον σπουδαίο καλλιτέχνη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι μεγάλες επιτυχίες, ο ύμνος του Παναθηναϊκού και τα χρέη

Μία από τις ωραιότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Βογιατζής, σίγησε το πρωί της Δευτέρας.

Ως αιτία θανάτου του αγαπητού καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών νωρίς το πρωί της Δευτέρας (15/05), σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο γνωστός καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, με την είδηση του θανάτου του να προκαλεί θλίψη σε καλλιτεχνικό κόσμο και κοινό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο τραγουδιστής έπασχε από νεφρολογικό πρόβλημα και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση. Πριν από μερικές ημέρες μεταφέρθηκε ως έκτακτο περιστατικό στο Ιπποκράτειο, λόγω επιπλοκής.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Βογιατζής υπέστη επιπλοκή με οξεία νεφρική ανεπάρκεια η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Έπειτα από λίγες ώρες ο τραγουδιστής υπέστη καρδιακή ανακοπή, ενώ ως αιτία θανάτου δόθηκε η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού

Ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε ένα από τα αστέρια του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του 1960, ενώ μετρούσε και αρκετές συμμετοχές σε ταινίες της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Επίσης, ο Γιάννης Βογιατζής ήταν η «φωνή» του Παναθηναϊκού, καθώς τραγούδησε τον ύμνο της ομάδας.

«Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ, ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας τον Παναθηναϊκό. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε… Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Τότε μου λέει ο Οικονομίδης θα μας πεις τον ύμνο; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική. Όλοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, ήταν ύμνος», είχε πει ο Γιάννης Βογιατζής, αποκαλύπτοντας ότι του είχε γίνει πρόταση να τραγουδήσει και τον ύμνο του Ολυμπιακού.

«Θα μπορούσα να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού, μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά, και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όμως έχω τραγουδήσει και τον ύμνο της Ξάνθης τον οποίο την τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε».

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Γιάννης Βογιατζής είχε περιγράψει σε συνεντεύξεις του τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε στην κατοχή και τον εμφύλιο. Συγκεκριμένα, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γιάννης Βογιατζής είχε μιλήσει για τις δυσκολίες της ζωής του λέγοντας: «Έζησα κατοχή, εμφύλιο και δικτατορία. Δούλευα από 12 ετών, πήγαινα με τα πόδια στη Νέα Σμύρνη από το Παγκράτι. Τα λεφτά δεν περίσσευαν για συγκοινωνίες, στην εφηβεία έπιασα δουλειά στα λιπάσματα στη Δραπετσώνα».

Μάλιστα, καλεσμένος της Ελένης Μενεγάκη είχε πει σχετικά: «Το 1941 πέθανε ο πατέρας μου, είχα μια μάνα χήρα και είχα ανάγκη να ζήσω. Φάγαμε σκύλο εν γνώσει μας για να ζήσουμε».

Η ενασχόληση με το τραγούδι

«Το ’52 ξεκίνησα να τραγουδάω και το πρωί δούλευα σε εταιρεία λιπασμάτων. Ήμουν έτοιμος να μπω στην σχολή Ευελπίδων. Ο πρωτότοκος έπρεπε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα μας. Πήγα εθελοντής στην αεροπορία, ενώ δούλευα κιόλας. Στην αρχή, είχαμε κάνει ένα συγκρότημα στο Παγκράτι και τραγουδούσαμε. Δεν πήγε το μυαλό μου όμως, ότι θα γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής».

 «Στα ταλέντα βρέθηκα τυχαία και ενώ δεν σκόπευα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό, ένας φίλος μου ο Δημόπουλος, ήμασταν απ’ έξω και μου λέει αν τραγουδήσεις θα σου δώσω δύο τσιγάρα. Την άλλη μέρα πήρα 36 δραχμές μεροκάματο και το ρολόι, καθώς κέρδισα στον διαγωνισμό, πλουτίσαμε και σταμάτησα από τα λιπάσματα. Η μητέρα μου με πίστεψε πολύ τότε», είχε πει στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Το τραγούδι «Σ' αγαπώ σ' όλες τις γλώσσες»

Ο Γιάννης Βογιατζής είχε αποκαλύψει πως στην αρχή δεν ήθελε να πει το τραγούδι που θα τελικά θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

«Αυτό το τραγούδι ήταν για τις ανάγκες της ταινίας, εγώ δεν θα τραγουδούσα τέτοιο κομμάτι. Είπα τότε "για την ταινία θα το πεις". Δεν ήταν καλά γραμμένο, άλλα ντ’ άλλα ήταν ο στίχος».  

Στη φυλακή για χρέη και η βοήθεια από τη Χρονοπούλου

Στην εκπομπή «Mega Καλημέρα», ο Γιάννης Βογιατζής είχε αποκαλύψει πως είχε μπει φυλακή για χρέη και ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου που τον βοήθησε να ξεμπλέξει.

«Δυο φορές έχω μπει φυλακή, γιατί δεν είχα να πληρώσω και με συνέλαβαν μια μέρα πριν από την πρεμιέρα μου. Μόλις με είδαν οι υπάλληλοι στην φυλακή, μου είπαν "Κύριε Βογιατζή εσείς τι κάνετε εδώ;". Η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν αντράκι και τότε πήρε τηλέφωνο και είπε βγάλτε τον Βογιατζή από την φυλακή. Όταν βγήκα από την φυλακή και γύρισα σπίτι μου έκλαψα».  

Για τον Τόλη Βοσκόπουλο

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Λοιπόν», ο Γιάννης Βογιατζής είχε μιλήσει για το τέλος της φιλίας του με τον αλησμόνητο Τόλη Βοσκόπουλο, λέγοντας πως δεν γνωρίζει το λόγο που ο δεύτερος έκοψε ξαφνικά κάθε επαφή μαζί του.

«Οπωσδήποτε έχω μια πικρία που δεν μου μίλησε ξανά ο Τόλης. Ήμασταν πολύ καλοί φίλοι και ξαφνικά σταμάτησε να μου μιλάει. Με απέφευγε και δεν έχω μάθει ποιος ήταν ο λόγος. Τον είχα πιάσει και τον ρώτησα να μου πει για να του ζητήσω και συγγνώμη. Δεν μου είπε τίποτα πάντα έφευγε, "έφυγε" τελικά γενικώς και δεν έχω μάθει ακόμη για ποιον λόγο».

Η Ελένη Μενεγάκη και ο ορθόδοξος γάμος του

Ο Γιάννης Βογιατζής είχε παντρευτεί τη σύζυγό του το 1978 με πολιτικό γάμο. Ωστόσο, το 2007 παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό, χάρη στην... Ελένη Μενεγάκη. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ελένη»: «Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι από το 1978 με πολιτικό γάμο. Μας άρεσε πάρα πολύ ο γάμος της Ελένης και παντρευτήκαμε και με ορθόδοξο. Εξαιτίας της Ελένης παντρευτήκαμε, μας τσίγκλησε».

Ο θάνατος...

Μιλώντας στο «Mega Καλημέρα» ο Γιάννης Βογιατζής είχε δηλώσει πως όταν πεθάνει δεν θα ήθελε να λένε τα τραγούδια του άλλοι τραγουδιστές. «Θα στενοχωρηθώ αν πεθάνω και βγάζουν τα τραγούδια μου με την φωνή άλλου. Δεν δέχομαι να τραγουδάνε τα τραγούδια του πεθαμένου».

Τον Οκτώβριο του 2022, με αφορμή το θάνατο της Μάρθας Καραγιάννη, ο Γιάννης Βογιατζής είχε πει στο περιοδικό «Λοιπόν»: «Ας είναι καλά εκεί πέρα που πήγε κι εύχομαι να συναντηθεί με τους φίλους και τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Βλέπω έναν ωραίο θίασο στον ουρανό. Αν τα καταφέρω κι εγώ να πάω να ρίξω ένα τραγούδι εκεί ψηλά, θα είμαι αρκετά ευχαριστημένος».

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή απέστειλαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Οι ηχογραφήσεις της γλυκιάς, μελωδικής φωνής του και τα πλάνα των ταινιών που έχουν καταγράψει τις υπέροχες ερμηνείες του, θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Λ. Μενδώνη. «Αποχαιρετούμε τον δημοφιλή και ταλαντούχο αυτόν καλλιτέχνη και θα έχουμε για πάντα τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Γιατρομανωλάκης.

Ακολουθούν τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ:

Λ. Μενδώνη: «Μια από τις λαμπρότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ένας ευγενής και χαριτωμένος, πάντοτε χαμογελαστός, άνθρωπος, ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε από τους αγαπημένους και ιδιαίτερα σεβαστούς τραγουδιστές, τόσο στο κοινό, όσο και μεταξύ των συναδέλφων του. Αν και ο ίδιος έλεγε ότι βρέθηκε στον χώρο του θεάματος σχεδόν από τύχη, το πηγαίο ταλέντο του, ο μοναδικός τρόπος ερμηνείας και η καταπληκτική φωνή του, μάγεψαν, επί δεκαετίες, τους ακροατές του στις μουσικές πίστες, στο ραδιόφωνο, στα πλατό των κινηματογραφικών στούντιο, στη σκηνή του θεάτρου.

Δύο φορές βραβευμένος, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, μόνος ή και ντουέτο με τη σπουδαία Τζένη Βάνου, ερμήνευσε, αξέχαστα, ένα πλήθος σημαντικών τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα, για ελληνικές ταινίες, αλλά και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Κώστα Κλάββα, του Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Καπνίση, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Τόλη Βοσκόπουλου. Κορυφαία η ερμηνεία του στην "Όμορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη, στην ιστορική παράσταση του θεάτρου "Παρκ". Οι ηχογραφήσεις της γλυκιάς, μελωδικής φωνής του και τα πλάνα των ταινιών που έχουν καταγράψει τις υπέροχες ερμηνείες του, θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του».

Ν. Γιατρομανωλάκης: «Βραβευμένος δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Βογιατζής ευτύχησε να έχει την ευρύτατη αποδοχή τόσο του κόσμου όσο και των κριτικών. Μεσουράνησε τις δεκαετίες του '50 και του '60 ενώ έγινε πολύ δημοφιλής χάρη και στο πέρασμά του από τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση και άλλους, ενώ, καθότι φανατικός Παναθηναϊκός, τραγούδησε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας. Αποχαιρετούμε τον δημοφιλή και ταλαντούχο αυτόν καλλιτέχνη και θα έχουμε για πάντα τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News