Βασιλιάς Κάρολος: Μια στέψη του... 21ου αιώνα με... μνήμες από τα παλιά

Life
Βασιλιάς Κάρολος: Μια στέψη του... 21ου αιώνα με... μνήμες από τα παλιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερσύγχρονη άμαξα που θα μεταφέρει τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα έχει ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό!

Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ σε μια τελετή που πολλοί βασιλικοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν «σύγχρονη». Μάλιστα, δημιουργήθηκε ακόμη και ειδικό emoji για την περίσταση, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια στέψη που ανήκει στον 21ο αιώνα.

Το μοντέρνο περιτύλιγμα της διαδικασίας αποδεικνύεται και από τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1953. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βασιλική πομπή που θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Ελισάβετ, αλλά και πολύ πιο... άνετη. Κάρολος και Καμίλα θα χαιρετίσουν τα πλήθη στη διαδρομή των 2,1 χιλιομέτρων προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα ξεκινήσει η τελετή στέψης στις 11:00 ώρα Ελλάδας, όντας μέσα στη βασιλική άμαξα, αυστραλιανής κατασκευής, Diamond Jubilee State Coach, αντί της παραδοσιακής - αλλά πασίγνωστο σε όλους άβολης - Gold State Coach.

Η άνετη και σύγχρονη άμαξα Diamond Jubilee State Coach, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 μπορεί να μοιάζει με μια παραδοσιακή άμαξα, αλλά στην πραγματικότητα είναι σύγχρονη. Διαθέτει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και σύγχρονες αναρτήσεις.

«Είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο, επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από ξύλο, και έχει επίσης υδραυλική ανάρτηση, που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι απίστευτα άνετη», εξήγησε στο BBC η Sally Goodsir, επιμελήτρια στο Royal Collection Trust. H άμαξα ενσωματώνει κομμάτια ξύλου από ιστορικά πλοία και κτήρια, όπως το HMS Victory, το Mary Rose, το κάστρο Μπαλμόραλ, τον καθεδρικό ναό του Κάντερμπερι και το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Αυτό σημαίνει ότι το βασιλικό ζεύγος θα γλιτώσει την ταλαιπωρία στον δρόμο προς το Αβαείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1953, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε περιγράψει τη διαδρομή με τη χρυσή παραδοσιακή άμαξα του 18ου αιώνα ως «φρικτή» και «όχι πολύ άνετη». Ακόμα ένας από τους προκατόχους της, ο Γουλιέλμος Δ’, που στέφθηκε το 1831, είχε περιγράψει το ταξίδι του με την άμαξα σαν ένα ταξίδι με πλοίο «σε φουρτουνιασμένη θάλασσα».

Βέβαια, Κάρολος και Καμίλα θα επιστρέψουν με την άβολη άμαξα Gold State Coach, που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από τη δεκαετία του 1830. Θα περάσουν και πάλι από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την πλατεία Τραφάλγκαρ και την πλατεία Κοινοβουλίου. Πάντως, ακόμη και αν η χρυσή παραδοσιακή άμαξα έχει τα μειονεκτήματά της, πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο κομμάτι δεξιοτεχνίας, με περίτεχνα σκαλίσματα κάτω από ένα λεπτό στρώμα χρυσού καλυμμένα με πίνακες ζωγραφικής. Μπορεί να είναι άβολη, αλλά είναι ένα έργο τέχνης με τροχούς. Πριν από περίπου 70 χρόνια, η βασίλισσα ταξίδεψε επίσης κατά μήκος του Victoria Embankment δίπλα στον ποταμό Τάμεση, κάνοντας το ταξίδι της ελαφρώς μεγαλύτερο κατά 2,6 χλμ.

Η επιστροφή της βασίλισσας ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα κάνει το νέο βασιλικό ζεύγος, καλύπτοντας 8 χιλιόμετρα. Η διαδρομή διήρκεσε δύο ώρες και χαιρέτησε τα πλήθη κατά μήκος του Piccadilly, της Oxford Street και της Regent Street. Είναι κατανοητό ότι η μικρότερη διαδρομή του βασιλιά επιλέχθηκε για πρακτικούς λόγους. Η επιστροφή του, που ονομάζεται Πομπή Στέψης, θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή των 1,3 μιλίων προς τα πίσω - αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε κλίμακα, καθώς θα συμμετέχουν στρατιωτικοί απ’ όλη την Κοινοπολιτεία, καθώς και όλες οι υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όταν είσαι στην πομπή, σκέφτεσαι όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν συμμετάσχει σε αυτή», δήλωσε ο Martin Oates, μιλώντας από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου φυλάσσονται οι άμαξες. Ο Qates θα είναι ο φρεναδόρος της άμαξας την ημέρα της στέψης. Ο προπάππος του συμμετείχε στην πομπή της άμαξας για τη στέψη του Γεωργίου Στ’, ο παππούς του ήταν εκεί στη στέψη της Ελισάβετ Β’ και ο πατέρας του στην πομπή για το αργυρό Ιωβηλαίο της αείμνηστης βασίλισσας το 1977.

Ο επικεφαλής αμαξάς Matthew Power δήλωσε ότι «ανατριχιάζεις» σε μια τέτοια περίσταση.

Η τελετή στέψης και οι αλλαγές

Στην τελετή στέψης του Καρόλου θα χρησιμοποιηθούν τα δαχτυλίδια και τα σπαθιά, καθώς και τα στέμματα, συμπεριλαμβανομένου του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου, που θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά. Τα σκήπτρα που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν ένα από τον 17ο αιώνα κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο, παρά τις εικασίες ότι μπορεί να αποσυρθεί λόγω ανησυχιών για την προστασία των ζώων. Το παλαιότερο αντικείμενο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ένα κουτάλι για το λάδι για το χρίσμα κατά τη στέψη.

Αυτό το κουτάλι, ένα σπάνιο αντικείμενο του 12ου αιώνα, μέρος των αρχικών μεσαιωνικών στολών στέψης, που στο μεγαλύτερο μέρος τους καταστράφηκαν μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο του 17ου αιώνα. Ανάμεσα στους περισσότερους από 2.000 καλεσμένους που αναμένεται να βρίσκονται στο Αβαείο, θα είναι 450 εκπρόσωποι φιλανθρωπικών ομάδων, οι οποίοι θα βρίσκονται μαζί με παγκόσμιους ηγέτες, πολιτικούς και βασιλείς.

Μια τελετή πιο σύγχρονη από τη στέψη της Ελισάβετ

Βασιλικοί σχολιαστές δήλωσαν στο ραδιόφωνο του BBC ότι η στέψη θα μοιάζει πιο σύγχρονη σε σύγκριση με τη στέψη της αείμνηστης βασίλισσας το 1953.

«Έχουμε ήδη ακούσει για το λάδι χρίσματος, το οποίο το παλάτι φρόντισε να πει ότι ήταν βίγκαν, θα υπάρχουν το ένα τέταρτο του αριθμού των καλεσμένων και είναι επίσης η πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια που η βασίλισσα σύζυγος στέφεται με ένα υπάρχον στέμμα αντί να της φτιάξουν ένα καινούργιο», ανέφερε η Τρέισι Μπόρμαν.

Ο βασιλικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρντμαν δήλωσε: «Μια από τις μεγάλες διαφορές αυτή τη φορά είναι ότι δε θα κάθονται στις καλύτερες θέσεις 910 ευγενείς με τίτλους, αλλά 400 κάτοχοι του μεταλλίου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας».

Όταν η πομπή επιστρέψει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος και η Καμίλα θα εμφανιστούν παραδοσιακά στο μπαλκόνι, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News