Άλλαξε η ώρα σε θερινή: Οι κίνδυνοι για υγεία και οδήγηση - Οι νέες ώρες κοινής ησυχία

Life
Άλλαξε η ώρα σε θερινή: Οι κίνδυνοι για υγεία και οδήγηση - Οι νέες ώρες κοινής ησυχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την υγείας μας μετά την αλλαγή ώρας

Μία ανάσα βρισκόμαστε από την αλλαγή ώρας 2023, όταν δηλαδή περάσουμε από το χειμερινό στο θερινό ωράριο, ρυθμίζοντας ξανά τους δείκτες των ρολογιών.

Η αλλαγή ώρας γίνεται δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.

Έτσι, η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (26/3), όταν και θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο 1 ώρα ύπνου.

Δηλαδή, στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής το ρολόι θα πρέπει να δείχνει 04:00.

Συνεπώς, καλούμαστε να ρυθμίσουμε τους δείκτες των αναλογικών ρολογιών, κάτι που δεν χρειάζεται φυσικά να κάνουμε αν πρόκειται για smartphones, έξυπνα ρολόγια, υπολογιστές και τάμπλετ, στα οποία η ώρα θα αλλάξει αυτόματα.

Αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας

Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή για το επόμενο διάστημα, καθώς σε λίγες ημέρες θα προσαρμοστούν στο θερινό ωράριο και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Υπενθυμίζεται πως θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Τι συμβαίνει με την υγείας μας μετά την αλλαγή ώρας

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα όποια οφέλη της αλλαγής ώρας είναι μικρότερα από τις επιπτώσεις τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως κάποιους για ορισμένους η αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με το ieidiseis.gr. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με το «Sleep Medicine», τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας παρατηρείται υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 8%. Επίσης και ο κίνδυνος εμφράγματος ανεβαίνει σημαντικά, όπως αναφέρει το «Journal of Clinical Medicine».

Επίσης, όσοι πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, η στέρηση ακόμη και μίας ώρας ύπνου μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο. Και στη θερινή ώρα, επειδή πάμε τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά, συνήθως χάνουμε μία ώρα ύπνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News