Νίκος Ξανθόπουλος: Τα σπαρακτικά λόγια του Βασίλη Καΐλα για τον ηθοποιό που δίνει μάχη - «Πατέρα είσαι δυνατός»

Life
Νίκος Ξανθόπουλος: Τα σπαρακτικά λόγια του Βασίλη Καΐλα για τον ηθοποιό που δίνει μάχη - «Πατέρα είσαι δυνατός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που έζησαν τον ηθοποιό συγκινημένοι και πολλές φορές μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, μιλάνε για τον αγαπημένο τους συνάδελφο και πρωταγωνιστή

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει για δεύτερη εβδομάδα ο μεγάλος ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, κάνοντας όλους τους συναδέλφους του να προσεύχονται για εκείνον. Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ούτε ο τίτλος που ο ίδιος ο κόσμος τού έχει δώσει από τη δεκαετία του ’60 «Το παιδί του λαού»! Έναν τίτλο και μια δημοφιλία που τον έκαναν να συναγωνίζεται για δεκαετίες τόσο την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Νίκος Ξανθόπουλος έκανε τρεις τεράστιες καριέρες: μία στο θέατρο, όπου έσπαγαν οι πόρτες των φανατικών θαυμαστών του για να τον απολαύσουν, μία στον κινηματογράφο, όπου οι ουρές έφταναν ακόμα και τα 300 μέτρα για να τον δουν, αλλά και στο τραγούδι, καθώς γέμιζε για μήνες τα νυχτερινά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πρωτοσέλιδο της «Espresso» με την αποκλειστική είδηση για την περιπέτεια υγείας του λατρεμένου ηθοποιού δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού. Πλήθος δημοσιευμάτων σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία εδώ και μια εβδομάδα κατακλύζουν το διαδίκτυο. Άλλωστε ο Νίκος Ξανθόπουλος πάντα μιλούσε στην καρδιά του Έλληνα και δη του ξενιτεμένου. Αν θα ανατρέξει κανείς στους καταλόγους με τα περισσότερα εισιτήρια, οι ταινίες με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο ήταν στην πρώτη πεντάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανήμερα τα Χριστούγεννα μια αχτίδα ελπίδας και δύναμης φάνηκε να υπάρχει στην εξέλιξη της υγείας του, λες και οι προσευχές όλων των ανθρώπων που τον αγαπάνε εισακούστηκαν, μια και κατάφερε να ανοίξει τα μάτια του, αν και διασωληνωμένος!

Σήμερα η «Espresso» κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και μιλάει με τους τελευταίους εν ζωή ανθρώπους που έζησαν τον Νίκο Ξανθόπουλο όσο κανείς άλλος. Συγκινημένοι και πολλές φορές μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, μιλάνε για τον αγαπημένο τους συνάδελφο και πρωταγωνιστή. Από τους ηθοποιούς που δούλεψαν όσο ελάχιστοι με τον Νίκο Ξανθόπουλο είναι και ο Βασίλης Καΐλας.

Το παιδί-θαύμα με το πλήθος των ταινιών που μεγάλωσαν γενιές και γενιές μαζί του. Από τα πρώτα του λόγια καταλάβαμε πως το να μιλήσει για τον «δεύτερο πατέρα του», τον Νίκο Ξανθόπουλο, είναι κάτι που του ματώνει την καρδιά. Δεν θα ξεχάσω πριν από μερικά χρόνια που ο ίδιος (λόγω της φιλίας μας) μου είχε εκμυστηρευτεί υπέροχες ιστορίες για τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη «δεύτερη μάνα» του Ελένη Ζαφειρίου. Τον βρήκαμε να έχει αγκαλιά τα δύο εγγονάκια του. «Δεν μου αρέσει να μιλάω για δύσκολες καταστάσεις. Όταν είδα μια ανάρτηση για τον Νίκο Ξανθόπουλο και αυτό που βιώνει με την υγεία του, έγραψα από κάτω: “Ο δεύτερος πατέρας μου είναι πολύ δυνατός και θα τα καταφέρει γρήγορα να γυρίσει στην οικογένειά του”. Βάλε αυτό σαν ευχή» λέει στην «Espresso», θέλοντας ουσιαστικά να δώσει κουράγιο στην οικογένεια του μεγάλου ηθοποιού.

Ψάχνοντας τις ταινίες και το βιογραφικό του Νίκου Ξανθόπουλου αντιληφθήκαμε πως εκτός τη Μάρθα Βούρτση, η δεύτερη με τις περισσότερες συνεργασίες μαζί του είναι η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια Αντζελα Ζήλεια. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει την έχουν αναγκάσει να είναι απομακρυσμένη από κάθε είδους δημοσιότητα. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής, όταν της αναφέραμε το όνομα του Ξανθόπουλου την ακούσαμε σχεδόν κλαμένη. Η φωνή της με δυσκολία έβγαινε από τα χείλη της. «Πολύ λυπήθηκα για τον αγαπημένο μου Νίκο. Και λυπάμαι περισσότερο που δεν μπορώ αυτές τις δύσκολες στιγμές να είμαι δίπλα του, εκεί που δίνει τον αγώνα του για τη ζωή. Είμαι και εγώ ανάπηρη, χωρίς να μπορώ να περπατήσω, και βλέπω ελάχιστα πλέον. Από τη στιγμή που έμαθα για τη μάχη ζωής που δίνει, η καρδιά μου καίγεται να πάω να τον δω. Όμως φοβάμαι ότι και να πήγαινα (με κάποιον τρόπο) δεν θα με αφήσουν να σταθώ κοντά του. Να του πιάσω το χεράκι και να του πω αυτά που θέλω να του πω. Αυτά που δεν του είπα ποτέ» λέει η σπουδαία ηθοποιός και τα λόγια της είναι σαν αφήγηση από έναν δραματικό ρόλο που έπαιζαν οι δυο τους στις «Πληγωμένες καρδιές».

Με την Άντζελα Ζήλεια έπαιξαν και τις πιο εμπορικές μελό ελληνικές ταινίες εκείνης της εποχής. «Ξεριζωμένη γενιά», «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί», «Αγάπησα και πόνεσα», «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» και πολλές άλλες. Μας ζητάει να σταματήσουμε για λίγο τη συζήτηση. Πίνει λίγο νερό και συνεχίζει. «Ο Νίκος ήταν και είναι ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης. Ως χαρακτήρας ήταν κλειστός. Δεν μίλαγε πολύ. Δεν ανοιγόταν εύκολα! Ήταν σπίτι, δουλειά, οικογένεια. Πρότυπο οικογενειάρχη, θα έλεγα εγώ. Ήταν πολύ δυνατός χαρακτήρας από μικρούλης που ήρθε από τη Σμύρνη. Ό,τι έφτιαξε στη ζωή του, το έφτιαξε μόνος του. Πάλεψε πολύ για να γίνει το “Παιδί του λαού”. Δεν είχε κάποιον να τον σπρώξει και να τον κάνει αυτό που έγινε. Και έφτιαξε μια πολύ ωραία ζωή, μια πολύ ωραία οικογένεια που θα ζήλευαν όλοι οι καλλιτέχνες. Και δεν μπορώ να μην πω ότι βοηθούσε πολύ κόσμο. Εγώ με τον Νίκο δουλέψαμε πάρα πολύ μαζί. Ταινίες, θέατρο, τηλεόραση, τραγούδι. Παντού μαζί. Και μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εκείνον δημοσίως και να του πω να μη φοβάται αυτό που φοβόμαστε όλοι. Θα είμαι κοντά του, έστω και νοερά. Και θα προσεύχομαι να επιστρέψει πάλι στην αγαπημένη του οικογένεια. Δυστυχώς κάποια στιγμή όλα τελειώνουν, δεν μας ανήκει τίποτα. Αυτός που μας έφερε στη ζωή, αυτός μας παίρνει πίσω» λέει και μας ζητάει να σταματήσουμε, μια και δεν μπορεί να συνεχίσει λόγω συγκινησιακής φόρτισης.

Ωστόσο, αν και επικοινωνήσαμε με τη Μάρθα Βούρτση, την παρτενέρ του μεγάλου ηθοποιού, η ίδια, όπως εδώ και πολλά χρόνια αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητα, έτσι και τώρα αρκέστηκε να αναφέρει συγκινημένη «δεν θα δηλώσω κάτι. Είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα με τον Νίκο για το τι περνάει».

Το δικό του μήνυμα για τον Νίκο Ξανθόπουλο και τον γολγοθά που ανεβαίνει, στέλνει ένας ακόμα παλαίμαχος ηθοποιός, ο Χριστόφορος Ζήκας, που έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες και σε πάνω από 10 συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο, σύμφωνα με το newsbreak.gr.

Στο άκουσμα του ονόματος του μεγάλου ηθοποιού ο παλαίμαχος ηθοποιός άρχισε να κλαίει. «Αν πληγώθηκα για έναν άνθρωπο που έμαθα ότι είναι πολύ άρρωστος, αυτός είναι ο Ξανθόπουλος. Τον θεωρούσα άτρωτο. Έτσι έχω τον Νίκο συνυφασμένο στο μυαλό μου» λέει και σταματάει τη συζήτηση. Τον ακούμε να λυγίζει. «Επαιξα μαζί του νομίζω σε 11 ταινίες. “Ξεριζωμένη γενιά”, “Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί”, “Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά”, “Η σφραγίδα του θεού” και πολλές ακόμα. Νομίζω πως δεν θα ξαναβγεί πιο λαϊκό παιδί από τον Νίκο. Πηγαίναμε στην επαρχία και έσπαγαν οι πόρτες στους κινηματογράφους και στα θέατρα. Υπέροχος άνθρωπος, ειλικρινής, οικογενειάρχης, που είχε το μυαλό του μόνο στη δουλειά. Ξεκινούσε γυρίσματα τα ξημερώματα και φεύγαμε τα μεσάνυχτα. Κάποια φορά μάλιστα ήταν τόσο επίπονα τα γυρίσματα, που λύγισα. Με έπιασε σε μια γωνία και μου λέει “Χριστόφορε, έτσι θα το κάνεις για να γίνουν πιο εύκολα”. Θέλω να πιστεύω πως ο Νίκος θα βγει νικητής και από αυτή την περιπέτεια».

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα αγαπημένα του κινηματογραφικά παιδιά. Τη Μαίρη Ευαγγέλου. Όπως λέει η ίδια, πιστεύει πως ο αγαπημένος της ηθοποιός και κινηματογραφικός πατέρας θα βγει και πάλι νικητής σε αυτή τη μάχη ζωής που δίνει. «Καταρχάς πιστεύω πως ο Νίκος θα επιστρέψει και πάλι στο αγαπημένο του κτήμα, κοντά στην οικογένειά του. Τον θεωρώ πολύ δυνατό και πολύ θετικό άνθρωπο. Είχα την τύχη και την τιμή να παίξω κοντά του και ως κόρη του και ως ανιψιά του και ως σύζυγός του. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην υποκλίνεται σε αυτόν τον υπέροχο ηθοποιό. Όταν παίξαμε στο θέατρο έσπαγαν κυριολεκτικά οι πόρτες. Η λατρεία του κόσμου στο πρόσωπό του ήταν κάτι μοναδικό. Και εκείνος να μην αντιλαμβάνεται ότι για τον κόσμο ήταν είδωλο. Ο Νίκος είναι ο πιο απλός άνθρωπος που θα μπορούσες να συναναστραφείς. Ξέρετε, είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να ξέρεις πότε θα φύγεις και θα είσαι πρότυπο για τον κόσμο. Ο Νίκος έφυγε πάνω στο απόγειο της δόξας του, σε μια περίοδο που του έκαναν προτάσεις για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Και είπε δυνατά “όχι” σε όλα και εγκαταστάθηκε στο κτήμα του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας τη θέση του στη νέα γενιά. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο» λέει η γλυκύτατη Μαίρη Ευαγγέλου, θυμίζοντάς μας πως έκανε την κόρη του και στις «Πληγωμένες καρδιές» αλλά και στο «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», σπάζοντας ταμεία σε όλη την Ελλάδα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News