Google Doodle: Αφιερωμένο στον πρώτο μαύρο ποδοσφαιριστή της Εθνικής Σκωτίας Άντριου Γουάτσον

Life
Google Doodle: Αφιερωμένο στον πρώτο μαύρο ποδοσφαιριστή της Εθνικής Σκωτίας Άντριου Γουάτσον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα το 1884, ο Γουάτσον άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο για λογαριασμό της σκωτσέζικης ομάδας Queen's Park FC

Το σημερινό Doodle της Google τιμά τον Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή Andrew Watson. Ο Άντριου Γουάτσον θεωρείται ο πρώτος μαύρος διεθνής ποδοσφαιριστής και ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που ήταν αρχηγός της εθνικής του.

Σαν σήμερα το 1884, ο Γουάτσον άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο για λογαριασμό της σκωτσέζικης ομάδας Queen's Park FC στον πρώτο αγώνα που παίχτηκε στο νέο στάδιο Χάμπντεν Παρκ.

Ο Γουάτσον γεννήθηκε το 1856 στην Τζορτζτάουν της Γουιάνας από έναν πλούσιο Σκωτσέζο επιχειρηματία, ενώ η μητέρα του καταγόταν από τη Γουιάνα. Σε ηλικία 5 ετών, αυτός και ο πατέρας του μετακόμισαν στη Βρετανία όπου το ποδόσφαιρο γινόταν όλο και δημοφιλέστερο. Ερωτεύτηκε το άθλημα ενώ φοιτούσε σε αγγλικά δημόσια σχολεία στο Γιορκσάιρ και στο Γουίμπλεντον.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Γουάτσον κληρονόμησε την περιουσία του και έγινε οικονομικά ανεξάρτητος. Αυτό του επέτρεψε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης όπου σπούδασε μηχανικός, φυσική φιλοσοφία και μαθηματικά. Αντί να αποφοιτήσει, ο 21χρονος Γουάτσον ξεκίνησε μια επιχείρηση χονδρικής και έπαιζε ποδόσφαιρο ως εξτρέμ. Ο Γουάτσον απέκτησε φήμη για το γρήγορο και επιδέξιο στυλ παιχνιδιού του ως μπακ για την Queen's Park FC, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη Σκωτία.

https://twitter.com/DesireJK2022/status/1582167370432274432

Ο Γουάτσον απέκτησε φήμη για το γρήγορο και επιδέξιο στυλ παιχνιδιού του ως μπακ για την Queen’s Park, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη Σκωτία. Χάρη στην εμπειρία του ως επιχειρηματίας, ήταν και γραμματέας αγώνων. Αφού η Queen’s Park κέρδισε έναν τίτλο στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο, ο Γουάτσον κέρδισε την ευκαιρία να παίξει για τη εθνική ομάδα της Σκωτίας. Έγινε ο πρώτος μαύρος που ηγήθηκε της χώρας του και οδήγησε τη Σκωτία σε πολλαπλές νίκες επί της αντίπαλης Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένης της νίκης με 6-1 — η οποία παραμένει η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην Ιστορία της Αγγλίας

Η επιτυχία του στη διεθνή σκηνή προκάλεσε προσφορές από τους καλύτερους συλλόγους της Σκωτίας και της Αγγλίας. Το 1887, ο Watson υπέγραψε με την Bootle FC στη βόρεια Αγγλία. Εκείνη την εποχή, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι δεν πλήρωναν τους παίκτες τους, αλλά η Bootle FC ήταν γνωστό ότι πλήρωνε ονόματα υψηλού προφίλ. Αν ο Γουάτσον είχε λάβει χρήματα για να παίξει στην Λίβερπουλ, θα ήταν τεχνικά ο πρώτος μαύρος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Κατά τη διάρκεια της 14χρονης καριέρας του, ο Γουάτσον κέρδισε το Κύπελλο Σκωτίας τρεις φορές και κέρδισε και τους τρεις αγώνες που έπαιξε εναντίον της Αγγλίας. Η λέσχη Hampden Bowling στη Γλασκώβη, ο τόπος της τρίτης νίκης της Σκωτίας επί της Αγγλίας, διαθέτει μια τοιχογραφία του Γουάτσον.

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει από τις ημέρες του παιχνιδιού του, αλλά ο αντίκτυπός του εξακολουθεί να είναι αισθητός σε όλο το άθλημα σήμερα, ως φωτεινό παράδειγμα φωτισμού του δρόμου για τις προηγούμενες, τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές μαύρων ποδοσφαιριστών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News