Στρατής Χατζησταματίου στο neakriti.gr: Η Κρήτη είναι ένας τόπος που αξίζει να ζεις

Life
Στρατής Χατζησταματίου στο neakriti.gr: Η Κρήτη είναι ένας τόπος που αξίζει να ζεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Μανώλης» του «Σασμού», μίλησε στο neakriti.gr, για την καλοκαιρινή περιοδεία της «Αντιγόνης», για το ρόλο του στην καθημερινή δραματική σειρά αλλά και για την αγάπη του για την Κρήτη

Στην Κρήτη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο τηλεοπτικός «Μανώλης» του Σασμού, Στρατής Χατζησταματίου στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας «Αντιγόνη».

Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε στο neakriti.gr, για την καλοκαιρινή περιοδεία της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη», για το ρόλο του «Μανώλη» στην καθημερινή δραματική σειρά «Σασμός», για τις σπουδές του στη Νομική αλλά και στην αγάπη του για την Κρήτη.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Στρατής Χατζησταματίου συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό με τον ρόλο του «Μανώλη» στην σειρά «Σασμός» γοητεύοντας το με τις υποκριτικές του ικανότητες. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις «Πιστεύω στους μονόκερους», «Βρε καλώς τους και Αντιγόνη».

«Είναι η πρώτη μου επαφή με το αρχαίο δράμα»

Ο ρόλος του Αίμωνα, γιος του Κρέοντα και αρραβωνιαστικός της Αντιγόνης, είναι μια τεράστια εμπειρία για εμένα από την άποψη ότι είναι η πρώτη μου επαφή με αρχαίο δράμα σε επαγγελματική παράσταση μετά τη σχολή. Έχω ένα δέος απέναντι στον ρόλο και στο κείμενο που συνομιλεί με όλες τις εποχές, συνεχίζει να αφορά ακόμα και σήμερα και ας έχει γραφτεί 2.000 χρόνια πριν. Παραμένει διαχρονικό, εάν μπορούμε μετά από τόσα χρόνια με την ανάγνωση που του κάνουμε σκηνικά, καλλιτεχνικά αλλά και από τον θεατή προσωπικά, εάν μπορεί ακόμη και σήμερα να μας αφορά, φαίνεται πόσο μεγαλειώδες είναι ένα έργο. Ο ποιητής προφητικά κατάλαβε πως έθιγε κάποια ζητήματα που δεν θα πάψουν να απασχολούν την ανθρωπότητα, αυτός είναι και ο κύκλος που κάνει η τραγωδία. Ο άνθρωπος θα αναμετριέται με τα ίδια μεγέθη και με τις ίδιες μεγάλες ανάγκες, με ίδια πράγματα που δεν θα μπορεί να ελέγξει πλήρως, μέχρι και σήμερα, για πάντα.

Προσωπικά για εμένα είναι μια σημαντική στιγμή που την περίμενα, την ονειρευόμουν. Η στιγμή αυτή ήρθε τώρα με κάτι που είναι ολοκληρωμένο καλλιτεχνικά. Είναι μια προσπάθεια και δική μου η οποία καταλήγει σε κάτι που ονειρευόμουν αλλά ταυτόχρονα είναι και η συμμετοχή σε μια παράσταση που νιώθω πως έχει κάτι να προτείνει, είναι συνδυασμός πραγμάτων.

«Ο ‘’Μανώλης’’ στη νέα σεζόν θα χρειαστεί να πάρει δραστικά μέτρα»

Ο «Μανώλης» στο τέλος της σεζόν είχε μια στιγμή αδυναμίας δεν άντεξε να κουβαλάει άλλο το μυστικό. Στη νέα σεζόν θα δούμε τον ήρωα να βρίσκεται σε μεγάλη ένταση και ψυχική κρίση. Θα έχει τάσεις φυγής και θα χρειαστεί να πάρει δραστικά μέτρα για να νιώσει επιτέλους ελεύθερος.

Με τον «Μανώλη» του «Σασμού», έχω διαφορετική αντίληψη περί δικαιοσύνης, θεωρώ με τη σιωπή δεν μπορείς να προστατεύσεις πραγματικά. Ο «Μανώλης» ενώ ξεκίνησε από το φόβο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα στάδιο που αισθάνεται πως με τη σιωπή προστατεύει τους ανθρώπους που αγαπάει και την οικογένεια του.

Η σιωπή τις περισσότερες φορές, για να μην είμαι απόλυτος, δεν δίνει προστασία είναι απλά ένας τρόπος να αποφύγουμε καταστάσεις και όπως φαίνεται μπορεί να γεννήσει νέα συμβάντα τα οποία δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε.

Δεν ξέρω εάν είναι αγάπη η Νομική, στην πορεία την βρήκα αλλά το θέατρο ήταν ένα όνειρο που υπήρχε από παλιά, σαν μια ανάγκη που υπήρχε μέσα μου από μικρός η οποία καλλιεργείται, αναπτύσσεται και αυτό είναι σαν αρχαία τραγωδία. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το όνειρο, από την βαθιά προσωπική ανάγκη, ό,τι και να κάνεις, όσο και να γυροφέρνεις. Τα ζητήματα με τα οποία εμπλέκεσαι εσύ ψυχικά και σωματικά είναι παντοδύναμα και σε οδηγούν, πρέπει να αφεθείς κάποιες φορές.

Η επαφή της Νομικής και της υποκριτικής βρίσκεται στην ερμηνεία του κειμένου. Και στις δυο περιπτώσεις έχεις ένα κείμενο, στην Νομική ένα κείμενο κλειστών νοημάτων, ορολογικό και τον νόμο που πρέπει να τον ερμηνεύσεις και τον εξατομικεύσεις στο πραγματικό γεγονός που έρχεται από τη ζωή. Στην υποκριτική έχεις επίσης ένα κείμενο αλλά ευρύ, λογοτεχνικό, ποιητικό και πρέπει να το κάνεις σύγχρονο, να πιαστείς από κάτι δικό σου ή από κάτι που αφορά τον ήρωα, εσένα, τον θεατή και να ερμηνεύσεις, εκεί παρατηρώ την σύγκλιση, στην ερμηνεία.

«Βίωσα έντονα την αγάπη των Κρητικών»

Έχω μεγάλη αγάπη για την Κρήτη, έχω βρεθεί ξανά στο παρελθόν. Θεωρώ από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος είναι σαν να είναι μια χώρα από μόνη της. Έχει τοπία που όταν τα βλέπω και τα ανακαλύπτω απορώ πως γίνεται να έχει και βουνό και θάλασσα, το χειμώνα χιόνια και το καλοκαίρι απίστευτες παραλίες. Η Κρήτη είναι ένας τόπος που αξίζει να ζεις, θεωρώ πως έχει τρομερό ενδιαφέρον κινηματογραφικά αλλά και όταν αποτελεί τόπο δραματουργικό για σειρές και ταινίες. Δεν είναι μόνο από την αγάπη των Κρητικών για το νησί τους, αρέσει στον κόσμο γιατί είναι ένας τόπος ιδιαίτερος και μέσα από την τηλεόραση όπου εμπεριέχεται η Κρήτη είναι ελκυστικό για τον θεατή και για εμένα προσωπικά.

Βίωσα έντονα την αγάπη των Κρητικών τον περασμένο Οκτώβρη όταν βρεθήκαμε όλοι στο νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων του «Σασμού». Δεν ξέρω εάν σαν ηθοποιοί θα ζήσουμε ξανά τέτοια ασύγκριτη αγάπη. Εντοπίζω μια ταύτιση του κόσμου μιας και είναι μια ιστορία που αφορά την Κρήτη, είναι τρομερή η σχέση που αναπτύσσεται, τα λόγια του κόσμου και φυσικά η κρητική διάλεκτος που λατρεύω να την ακούω.

Έχω ακούσει διάφορες ιστορίες κυρίως από ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε βεντέτες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για το πώς αναπτύσσεται ένας κώδικας ηθικής, τον οποίο δεν καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός αλλά έχει μια αυθεντικότητα και έναν βαθύ τρόπο αντίληψης των πράγματων, των παθών του ανθρώπου γιατί εμπεριέχουν και μίσος και αγάπη όλες οι ιστορίες που έχουν βιώσει οι Κρητικοί. Με έναν μαγικό τρόπο σου δίνουν έμπνευση. 

Από Οκτώβρη θα συμμετέχω στην παράσταση “DA” του Χιου Λέοναρντ σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Είναι μεγάλη ευλογία να συνεργάζομαι με ηθοποιούς που εκτιμώ πολύ. Πρωταγωνιστούν στην παράσταση Γρηγόρης Βαλτινός, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Μιχάλης Οικονόμου και ανυπομονώ να ζήσω και αυτή την εμπειρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News