Οι «ειδικοί» του βουνού - Τέσσερις πεζοπόροι μιλούν για μαγευτικές διαδρομές στην Κρήτη

Κρήτη
Οι «ειδικοί» του βουνού - Τέσσερις πεζοπόροι μιλούν για μαγευτικές διαδρομές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις πεζοπόροι, μιλούν στο neakriti.gr, για την αξία του περπατήματος στη φύση, για αξέχαστες εμπειρίες και φανταστικές διαδρομές στα μέρη του νησιού, αλλά και για τη δυναμική που έχει ως εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα - Εκπληκτικές εικόνες από εξορμήσεις στην Κρήτη

Η Κρήτη, είναι μια «κιβωτός» σπάνιας φυσικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Εντυπωσιακά τοπία, άγρια βουνά και απόκρυφες παραλίες, είναι λίγα από τα πολλά στιγμιότυπα που μπορεί να αντικρύσει κανείς όταν πεζοπορεί στο νησί. Η Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό για δραστηριότητες στη φύση, ενώ ο καταλληλότερος τρόπος για να ανακαλύψετε τα απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία είναι... περπατώντας.

Όχι μόνο ντόπιοι, αλλά και άνθρωποι από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο, επισκέπτονται το νησί, θέλοντας να πάρουν μια γεύση από την «άγρια ομορφιά» του. Τέσσερις πεζοπόροι, μιλούν στο neakriti.gr, για την αξία του περπατήματος στη φύση, για αξέχαστες εμπειρίες και φανταστικές διαδρομές στα μέρη του νησιού.

Γιάννης Μπρομοιράκης: Η πεζοπορία είναι ένα κομμάτι της ζωής μου

«Το περπάτημα στη φύση είναι στο dna των ανθρώπων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας έχει απομακρύνει από αυτό και η φύση είναι κάτι που ο άνθρωπος έχει ανάγκη. Η  Κρήτη έχει πολλές διαδρομές για πεζοπορία, είτε για αρχάριους, είτε για πολύ έμπειρους. Προσωπικά, οι αγαπημένες μου διαδρομές είναι αυτές που συνδέονται με τα φαράγγια. Στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από 300 τέτοιες διαδρομές. Για εμένα ξεχωρίζει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η πεζοπορία μπορεί να γίνει ένας τουριστικός εναλλακτικός τουρισμός στην Κρήτη. Όμως χρειάζεται και την δική μας προσπάθεια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ασχολούνται με την πεζοπορία ως μια μορφή τουρισμού, εμείς όμως δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία».

Ο Γιάννης Μπρομοιράκης, είναι εκπαιδευτής cannyoning, δηλαδή ασχολείται με την κατάβαση φαραγγιών, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πεζοπορία. Λατρεύει την φύση, καθώς όπως λέει, η πεζοπορία και οι εξορμήσεις στην φύση είναι ένα κομμάτι της ζωής του.

Αλέξανδρος Ρονιώτης: Aν δεν περπατήσεις έναν τόπο, δε μπορείς να τον ανακαλύψεις πραγματικά

«Κατά καιρούς πηγαίνω σε μέρη που δεν έχω εξερευνήσει πριν και ανακαλύπτω ασύλληπτης ομορφιάς τοπία, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσα. Αυτό μπορεί να μια άγνωστη παραλία, ένας καταρράκτης, ένα ξεχασμένο μνημείο, αλλά ακόμη κι ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα σε ένα μέρος που δε σου «γεμίζει» το μάτι. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη κρύβεται στη θετική ενέργεια που σου μεταφέρει η επαφή με το περιβάλλον. Κάθε τοπίο έχει την ομορφιά του, δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας για το τι ξεχωρίζει. Δε μπορώ όμως να μείνω ασυγκίνητος κι από την άγρια ομορφιά των Αστερουσίων, της ορεινής ερήμου των Λευκών Ορέων ή των γεωλογικών θησαυρών της Σητείας. Κάθε τόπος σε προσκαλεί με τον τρόπο του.

Μια διαδρομή σε ένα μονοπάτι μπορεί να επαναφέρει ξεχασμένα σημεία ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ να περπατήσω κάποιο μονοπάτι ποτέ χωρίς να δω και κάποιο μνημείο στη διαδρομή. Οι πρόγονοί μας, έκτισαν τα μονοπάτια που περπατάμε μέχρι σήμερα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τους θεούς. Δημιούργησαν ένα τεράστιο δίκτυο ξεχασμένων μονοπατιών που συνδέει ακόμη και σήμερα όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία μεταξύ τους. Νομίζω ότι αν δεν περπατήσεις έναν τόπο, δε μπορείς να τον ανακαλύψεις πραγματικά, να τον νιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Ο Αλέξανδρος Ρονιώτης, ασχολείται χρόνια με την πεζοπορία, την ορειβασία και η αγάπη του για την Κρήτη, τον έκανε να δημιουργήσει τον ιστότοπο cretanbeaches.com. Κατάφερε, λοιπόν, να «χωρέσει» όλες τις ομορφιές του νησιού, σε μια ιστοσελίδα.

Άννα Καλλέργη: Η «γαρνιτούρα» σε μια εκδρομή, είναι η καλή παρέα

«Ξεκίνησα με απλές εξορμήσεις, κοντά σε περιοχές της Κρήτης, και σιγά-σιγά άρχισα να πηγαίνω και στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Όσο πήγαινε, μου άρεσε όλο και περισσότερο η πεζοπορία. Με τον καιρό καταφέραμε να κάνουμε αναβάσεις και στο εξωτερικό. Η πρώτη φορά που ανέβηκα στον χιονισμένο Ψηλορείτη ένιωθα λες και με είχαν βάλει στο περιοδικό National Geographic, είχα μείνει έκπληκτη. Από την Πίνδο, μέχρι και τα Ιμαλάϊα, αυτό που νιώθεις κάθε φορά είναι μοναδικό, πάντα τέτοια τοπία σου προκαλούν δέος. Η αλήθεια είναι, πως όλες οι διαδρομές μου αρέσουν. Όμως η «γαρνιτούρα», αυτό που κάνει μια εξόρμηση να ξεχωρίζει, είναι η καλή παρέα. Η Κρήτη, έχει πανέμορφα τοπία και μπορεί η πεζοπορία να αναδειχθεί ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Χρειαζόμαστε όμως και την κατάλληλη οργάνωση και συνεργασία. Χρειάζονται εθελοντικές ομάδες ανθρώπων που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να επιμελούνται τους προορισμούς κάνοντας τους προσιτούς. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν εθελοντικά, όμως αν ο καθένας βάλει ένα λιθαράκι και διαθέσει λίγο χρόνο στον καθαρισμό των μονοπατιών μας, την δημιουργία ειδικών σημάνσεων, όλα θα είναι πιο εύκολα».

Η Άννα Καλλέργη, είναι πεζοπόρος ενώ στο παρελθόν υπήρξε και πρόεδρος στο ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου. Η ίδια, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτό που έλειπε από την ζωή της, το ανακάλυψε πριν 30 χρόνια, είναι το περπάτημα στη φύση.

Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης: Είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με το φυσικό περιβάλλον

«Το περπάτημα στη φύση, είναι ένας τρόπος διαφυγής από την έντονη καθημερινότητα που ζούμε, είναι μια μορφή ελευθερίας. Οι άνθρωποι είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό που με επηρέασε και με έκανε να ασχοληθώ με την πεζοπορία, είναι τα βιώματά μου από τα παιδικά μου χρόνια. Η επαφή με την φύση ήρθε από μικρός, στο χωριό. Στην Κρήτη, οι περιοχές που ξεχωρίζω για πεζοπορία, είναι το οροπέδιο Λασιθίου, έχει απίστευτη θέα, και είναι έντονο το βραχώδες στοιχείο του νησιού. Το μονοπάτι Ε4 είναι επίσης μια πολύ ευχάριστη διαδρομή, όπως φυσικά και το φαράγγι της Σαμαριάς. Τελευταία παρατηρείται μια αύξηση του ενδιαφέροντος στην πεζοπορία, περισσότερο από τουρίστες και λιγότερο από τους ντόπιους. Ωστόσο, είναι πολύ βασικό η ασφάλεια, η προστασία και η ενημέρωση του κοινού, που θα πάει έξω για πεζοπορία αλλά και η συντήρηση των μονοπατιών, σε αυτά είμαστε αρκετά πίσω. Δεν πρέπει αυτό το ενδιαφέρον να χαλάσει από ένα άσχημο γεγονός. Παραδείγματος χάρη, το ότι κάποιος θα πάει για πεζοπορία και θα μείνει αβοήθητος στο βουνό για ώρες, σίγουρα θα αποθαρρύνει τον κόσμο».

Ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης, είναι δρομέας και προπονητής. Η  αγάπη του για το τρέξιμο, προέκυψε από τα παιδικά του κιόλας βιώματα, και κρατά μέχρι και σήμερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News