Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρόσφυγες του πολέμου σε ντοκιμαντέρ της Όλχα Ζούρμπα

Life
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρόσφυγες του πολέμου σε ντοκιμαντέρ της Όλχα Ζούρμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκηνοθέτης ξεκίνησε τα γυρίσματα λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου καταγράφοντας την προσπάθεια χιλιάδων κατοίκων του Κιέβου να φτάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας

Η Ουκρανή σκηνοθέτης Όλχα Ζούρμπα (Olha Zhurba) και η παραγωγός Ντάρια Μπασσέλ (Darya Bassel) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις ανάγκες του νέου ντοκιμαντέρ «Displaced» που αφορά την προσφυγική κρίση στην Ουκρανία μετά και την τελευταία τους συνεργασία (Outside), που έκανε πρεμιέρα στο φετινό διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κοπεγχάγη (CPH:DOX).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Variety η Όλχα Ζούρμπα ξεκίνησε τα γυρίσματα λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, καταγράφοντας την προσπάθεια χιλιάδων κατοίκων του Κιέβου να φτάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τώρα βρίσκεται στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. «Το υλικό είναι πολύ δυνατό», δήλωσε η Μπασσέλ, η οποία βρίσκεται στις Κάννες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ukrainian Producers Under the Spotlight» του Producers Network, αναζητώντας χρηματοδότηση, συνεργάτες συμπαραγωγής και εμπορικούς αντιπροσώπους. «Ακόμα κι εγώ δεν μπόρεσα να το δω δεύτερη φορά» είπε.

Ως παραγωγός και διοργανώτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Docudays UA στο Κίεβο η Μπασσέλ έχει ασχοληθεί με την υπεράσπιση των Ουκρανών κινηματογραφιστών διεθνώς από την έναρξη του πολέμου.

«Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο κινηματογραφιστές αυτή τη στιγμή. Κατ' αρχάς είμαστε πολίτες», δήλωσε. «Πολλοί κινηματογραφιστές κατατάχθηκαν στο στρατό και πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κάποιοι από αυτούς έγιναν πρόσφυγες και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κάποιοι εργάζονται εθελοντικά και δεν έχουν χρόνο να γυρίσουν ταινίες. Η παρουσία μας στις Κάννες είναι μια δυνατότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να μιλήσουμε περισσότερο για την Ουκρανία και να εξηγήσουμε γιατί ζητάμε να δοθεί περισσότερος χώρος στις ουκρανικές φωνές».

Στο ενεργητικό της περιλαμβάνεται το βαθιά συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Δανού σκηνοθέτη Simon Lereng Wilmont, «A House Made of Splinters», το οποίο κέρδισε το φετινό βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News