Oι νέες φωτιζόμενες λωρίδες στους δρόμους που μπορούν να σώσουν ζωές

Life
Oι νέες φωτιζόμενες λωρίδες στους δρόμους που μπορούν να σώσουν ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες τοποθετούν φωτιζόμενες διαγραμμίσεις κατά μήκος των επαρχιακών οδών της πόλης ώστε να μην αποκλίνουν τα οχήματα από τη λωρίδα κυκλοφορίας τους

Στην πιλοτική εφαρμογή ενός «έξυπνου»» συστήματος διαγραμμίσεων των δρόμων προχωρά η εταιρεία Tarmac Line Marking από τη Βικτώρια των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις OmniGrip και Vic Roads, συνδράμοντας καθοριστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Οι εταιρείες τοποθετούν φωτιζόμενες διαγραμμίσεις κατά μήκος των επαρχιακών οδών της πόλης ώστε να μην αποκλίνουν τα οχήματα από τη λωρίδα κυκλοφορίας τους.

Οι διαγραμμίσεις φωτίζονται χάρη στο φαινόμενο της φωταύγειας. Ειδικότερα, έχει χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό υλικό που επιτρέπει στις διαγραμμίσεις να συλλέγουν φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό το φως απελευθερώνεται παράγοντας μια πράσινη λάμψη.

Το εν λόγω σύστημα, πέρα από τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων στην άσφαλτο, εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης τοποθέτησης των ιδιαίτερα ενεργοβόρων στύλων φωτισμού.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται οι φωτιζόμενες λωρίδες στους δρόμους, μιας και μια ανάλογη πρωτοβουλία είχε υιοθετηθεί και στην Ολλανδία το 2014, πάλι σε δοκιμαστική μορφή.

Πρόκειται για το project «Smart Highway», με τις λωρίδες να διατρέχουν τον δρόμο N329 στην πόλη Oss, η οποία βρίσκεται γύρω στα 100 χλμ. ανατολικά του Άμστερνταμ.

Μιλώντας σε ειδησεογραφικά Μέσα, ο εμπνευστής της ιδέας, Daan Roosegaarde, είχε αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση σβήνει τους στύλους φωτισμούς το βράδυ, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Όπως γνωρίζουμε, η ενέργεια έχει γίνει πολύ πιο πολύτιμη, απ’ ό,τι πιστεύαμε πριν 50 χρόνια. Αυτός ο δρόμος έχει να κάνει με την ασφάλεια και αποτελεί ένα όραμα για ένα πιο βιώσιμο και διαδραστικό κόσμο».

Πηγή: Carandmotor.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News