Ειρήνη Τζώρτζογλου στον Guardian: «Κέρδισα το MasterChef και έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου»

Κρήτη
Ειρήνη Τζώρτζογλου στον Guardian: «Κέρδισα το MasterChef και έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνέντευξη της Κρητικιάς νικήτριας του βρετανικού Masterchef 2019, Ειρήνης Τζώρτζογλου, στον βρετανικό Guardian

Η επαφή που είχε η Ειρήνη Τζώρτζογλου με την μαγειρική, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος, δεν ξεπερνούσε τα έτοιμα γεύματα που ζέσταινε στα μικροκύματα μετά από μια εξαντλητική μέρα στο γραφείο. Από όταν κέρδισε όμως τον μαγειρικό διαγωνισμό του MasterChef το 2019, στην ηλικία των 60 ετών, η γαστρονομία έγινε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής της όπως και η νέα της καριέρα.

Η ίδια σημείωσε σε συνέντευξη της στον βρετανικό Guardian ότι κατά την διάρκεια της ζωής της δεν είχε αναπτύξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό, αν και το ίδιο αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας.

Οι παππούδες την μύησαν στην κρητική κουζίνα

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στο σπίτι των παππούδων της, μέρος όπου η μαγειρική αποτελούσε θεμελιώδες στοιχείο της καθημερινότητας. Ο  παππούς της ο πάτερ Γεώργιος Πλεύρης όπως και η γιαγιά της, Ειρήνη Γαβαλά, συχνά μαγείρευαν για δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους και καλωσόριζαν στο σπίτι τους.

Η Ειρήνη υπογράμμισε το πόσο μεγάλη αξία είχαν για εκείνη τα βιώματα από εκείνη την τρυφερή εποχή, τονίζοντας το πόσο λάτρευε τις μυρωδιές αλλά και την διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων.

Μετά την μετακόμιση των γονιών της στην Αθήνα, όταν εκείνη ήταν 8 ετών, η Ειρήνη δεν ξαναμαγείρεψε, μέχρι και την στιγμή που παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Λονδίνο.

«Όσο προόδευε η καριέρα μου είχα όλο και λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα»

«Σκεφτόμουν ότι πρέπει να είμαι μια καλή σύζυγος και να φροντίζω τον σύζυγο μου», περιγράφει η η ίδια, μιας και ο γάμος έγινε το εφαλτήριο ώστε να ανακτήσει την σχέση της με την μαγειρική. Η Ειρήνη αγόρασε βιβλία συνταγών και ξεκίνησε να φτιάχνει τρία διαφορετικά γεύματα την ημέρα.

Στην συνέχεια ακολούθησε νέα παύση στην σχέση της Κρητικιάς με την μαγειρική μιας και άρχισε την καριέρα της στις τραπεζικές επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικά φαίνεται να ήταν και τα παράπονα του συζύγου της, μιας και λόγο του μαγειρικού ίστρου της, ο ίδιος φαίνεται να είχε βάλει κάποια παραπάνω κιλά.

Η σχέση της Ειρήνης Τζώρτζογλου με την τραπεζική κράτησε για περίπου τρεις δεκαετίες, με την διαπίστωση μέσα στα χρόνια ότι: «Όσο προόδευε η καριέρα μου είχα όλο και λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα.»

Το 2000 η Ειρήνη παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγο της, τον Τζον, με την ίδια, την εποχή εκείνη να συνειδητοποιεί ότι αυτό που πραγματικά την ευχαριστούσε δεν ήταν να μαγειρεύει για την ίδια, αλλά για τους άλλους.

Το βρετανικό MasterChef και η επιστροφή στην Ελλάδα

Η συνταξιούχος τραπεζικός αποφάσισε να συμμετάσχει στο βρετανικό MasterChef με το πέρας της ολοκλήρωσης της καριέρας της από «βαρεμάρα», όπως σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Ειρήνη Τζόρτζογλου ακόμη και πριν την ένταξη της στο MasterChef αποτελούσε μια καλή μαγείρισσα, η οποία μπορούσε να εκτελέσει με επιτυχία αρκετές συνταγές, η παρουσία της όμως στον διαγωνισμό απαιτούσε περισσότερες δεξιότητες από εκείνες που κατείχε.

«Δεν ήθελα να ντροπιάσω τον εαυτό μου φεύγοντας στον πρώτο γύρο», δηλώνει η συνεντευξιαζόμενη, «έτσι εκπαιδευτικά εντατικά για έναν ολόκληρο χρόνο». Η Ειρήνη επένδυσε χρήμα, χρόνο και κόπο για να καταφέρει τον στόχο της.

Ώστε να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής κουζίνας η Κρητικιά μαγείρισσα επέστρεψα στην Ελλάδα,

«Πήγα στην Αθήνα, έφαγα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, ήθελα να καταλάβω που βρίσκεται το ελληνικό φαγητό σήμερα». Μετά από τις παραπάνω γαστρονομικές εμπειρίες αλλά και την παρακολούθηση κάποιον επεισοδίων του ελληνικού MasterChef, η Ειρήνη άρχισε την προετοιμασία της για να συμμετάσχει στον μεγάλο διαγωνισμό.

Μεταξύ άλλων η Ειρήνη Τζώρτζογλου άρχισε να προετοιμάζει και την φυσική της κατάσταση αφού είχε αντιληφθεί ότι οι δύσκολες συνθήκες του διαγωνισμού επέβαλλαν κάτι τέτοιο, με την πολύωρη ορθοστασία να αποτελεί βασική πρόκληση.

«Κερδίζοντας το MasterChef έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου»

Από την νίκη της στον διαγωνισμό και μετά η Ειρήνη εμβάθυνε ακόμη περισσότερο στην ελληνική κουζίνα και εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής με τίτλο: «Κάτω από το Ελαιόδεντρο». Η αναγνώριση και η δημοσιότητα που ακολούθησαν την επιτυχία της δημιούργησαν για την ίδια μια νέα εξαιρετικά απαιτητική πραγματικότητα.

«Δεν έχω ελεύθερο χρόνο αλλά το λατρεύω», σημειώνει χαμογελώντας, προσθέτοντας: «Νιώθω σαν παιδί που το έχουν αφήσει ελεύθερο μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες της, η Ειρήνη Τζώρτζογλου  έχει ξεκινήσει δημόσιες ομιλίες με στόχο να εμπνεύσει ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Το MasterChef, όπως αναφέρει στην συνέντευξη της η νικήτρια του διαγωνισμού του 2019, δεν της έδωσε μόνο μια νέα καριέρα, αλλά άλλαξε τον τρόπο που εκείνη έβλεπε τον εαυτό της, μετά από μια ολόκληρη ζωή περιορισμένης αυτοπεποίθησης. Ολοκληρώνοντας, η Ειρήνη Τζώρτζογλου θυμάται με συγκίνηση την ημέρα της νίκης της στον διαγωνισμό, με την ίδια να εξηγεί ότι είναι μεγάλη υπόθεση να μπορέσεις να πεις, «Ναι, είμαι αρκετά καλή.»

Με πληροφορίες από Guardian

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News