Έτοιμος ο Έλληνας ορειβάτης για την κατάκτηση της κορυφής 8.167 μέτρων - Τι είχε πει στην «Κρήτη Σήμερα» (βίντεο)

Life
Έτοιμος ο Έλληνας ορειβάτης για την κατάκτηση της κορυφής 8.167 μέτρων - Τι είχε πει στην «Κρήτη Σήμερα» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεωρείται ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου -

Την κορυφή του Dhaulagiri ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ ετοιμάζεται να κατακτήσει σε λίγα 24ωρα, ο Αντώνης Συκάρης, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου.

Πρόκειται για την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου το οποίο οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού έχουν γίνει συνολικά μέχρι σήμερα, 5 ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία. 

Αυτή θα είναι η έκτη, ελληνική αποστολή στο ‘βουνό των Ελλήνων’, στο Dhaulagiri των 8.167m και θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου 2022 . Ο Αντώνης Συκάρης αναχωρεί από την Ελλάδα για την Kathmandu, την πρωτεύουσα του Nepal. Λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η 4η ορειβατική του προσπάθεια, με στόχο το ‘Στέμμα των Ιμαλαΐων’, δηλαδή την ολοκλήρωση του λεγόμενου Grand Slam, με την ανάβαση και στις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. Μέχρι σήμερα, έχει σκαρφαλώσει με επιτυχία στις εξής: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.

Στο βουνό Dhaulagiri τα τελευταία 70 χρόνια, 580 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 90 ορειβάτες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Dhaulagiri, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποψία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες. Στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, ο Αντώνης Συκάρης έχει ανέβει με επιτυχία 170 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 66 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία).

Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ. Είναι ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του κορυφαίου ορειβατικού project Grand Slam, ενώ έχει σκαρφαλώσει 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις. Συμμετείχε ως μόνος Έλληνας στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 8.611 μ. (7.450 μ.). Ο στόχος του Αντώνη είναι να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές σε ηλικία πάνω από 55 ετών ολοκληρώνοντας το κορυφαίο ορειβατικό project Grand Slam.

Παράλληλα να γίνει πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές 14×8.000μ αλλά και το 82×4.000μ στις Άλπεις. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αντώνη Συκάρη είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2021 για να τον συγχαρεί για την αποστολή στο φονικό βουνό Κ2 των Ιμαλαΐων. Ο πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Έλληνα αλπινιστή στα Ιμαλάια όπου μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας προσπάθησαν για το ακατόρθωτο, να κατακτήσουν την φονική κορυφή των 8611 μέτρων μέσα στο χειμώνα. Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας φτάσει μια ανάσα από την κορυφή, αποφάσισε να μην προχωρήσει εξαιτίας κρυοπαγημάτων στα πόδια του, σκεπτόμενος πως εάν προχωρήσει τα πόδια θα πάθαιναν τέτοια ζημιά που θα του τα έκοβαν. Αυτό και μόνο στάθηκε αρκετό για τον Έλληνα ορειβάτη να μην επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή.

Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2021,  ο Αντώνης Συκάρης είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης στην «Κρήτη Σήμερα» (βίντεο)

«Όταν αγαπάς κάτι και αφοσιώνεσαι σε αυτό. η αφοσίωση θα σου φέρει τη λύση. Αν αφοσιωθείς, ακόμα και τις τέλειες δεξιότητες να μην έχεις, θα τις αποκτήσεις και η ιδιά η ζωή θα σου δώσει τις λύσεις» δήλωσε ο Έλληνας ορειβάτης στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα».

Το «στέμμα των Ιμαλαίων» επιζητά να κατακτήσει ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, καθώς έχει βάλει στόχο να ανέβει 14 κορφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου στο κόσμο που θα τις «σκαρφαλώσει» σε ηλικία πάνω από 55 ετών.

Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», ο Αντώνης Συκάρης, δήλωσε «Είναι μια πρόκληση για πολλούς ορειβάτες αυτό. Έχω κάνει απόπειρες να ανέβω σε δέκα κορφές άνω των 10.000 μέτρων και έχω πετύχει τις πέντε».

«Όταν αγαπάς κάτι και αφοσιώνεσαι σε αυτό. η αφοσίωση θα σου φέρει τη λύση. Αν αφοσιωθείς, ακόμα και τις τέλειες δεξιότητες να μην έχεις, θα τις αποκτήσεις και η ιδιά η ζωή θα σου δώσει τα εφόδια» δήλωσε ο Έλληνας ορειβάτης.

Ο Αντώνης Συκάρης, έχει κάνει μέχρι σήμερα έχω 66 ορειβατικές αποστολές σε ολόκληρο το κόσμο και ήταν μόλις 27 ετών όταν άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία. «Πριν 32 χρονιά όταν πήγα στη πάνθεά στην Αττική τότε, ερωτεύτηκα. Από τότε ξεκίνησα να πηγαίνω για ορειβασία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» ανέφερε ο ίδιος.

Η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε ο ίδιος όπως είπε, ήταν πέρυσι τον χειμώνα. «Πήγαμε 22 ορειβάτες από όλο το κόσμο στη κορφή Κ2. Πέντε από εμάς, σκοτωθήκαν κατά την ορειβασία, ήταν συγκλονιστικό» δήλωσε ο Αντώνης Συκάρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News