Έσπασε ρεκόρ Γκίνες η 19χρονη Ζάρα που πέρασε από την Κρήτη - Ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου

Life
Έσπασε ρεκόρ Γκίνες η 19χρονη Ζάρα που πέρασε από την Κρήτη - Ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 19χρονη ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και ελπίζει το ταξίδι της αυτό να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες στους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αεροπορίας

Η 19χρονη βρετανοβελγίδα Ζάρα Ράδερφορντ έγινε σήμερα η νεότερη γυναίκα που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη της και ο πρώτος άνθρωπος που το έκανε πετώντας επί πέντε μήνες με ένα υπερελαφρύ μηχανοκίνητο αεροσκάφος, το Shark, και ολοκλήρωσε μια Οδύσσεια καλύπτοντας πέντε ηπείρους.

Η 19χρονη, που πριν από μερικές ημέρες πέρασε και από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα προσγειώθηκε με το μονοκινητήριο την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο «Νίκος Καζαντζάκης», έφτασε, στο αεροδρόμιο Kortrijk-Wevelgem του Βελγίου έχοντας καλύψει 51.000 χιλιόμετρα πετώντας πάνω από 52 χώρες από την αναχώρησή της στις 18 Αυγούστου με το Shark, το γρηγορότερο αεροσκάφος αυτού του τύπου στον κόσμο.

«Δεν θα το έκανα ξανά», ομολόγησε έπειτα από την προτελευταία στάση της σε ένα γερμανικό χωριό χθες Τετάρτη.

Ιστορία έγραψε μια 19χρονη Βρετανοβελγίδα, καθώς έγινε η νεότερη γυναίκα που έκανε μόνη της τον γύρο του κόσμου με ένα μηχανοκίνητο αεροσκάφος.

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που έκανε το συγκεκριμένο εγχείρημα πετώντας επί πέντε μήνες με ένα υπερελαφρύ μηχανοκίνητο αεροσκάφος, το Shark, και ολοκλήρωσε μια Οδύσσεια καλύπτοντας πέντε ηπείρους.

Η 19χρονη Ζάρα Ράδεφορντ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Kortrijk-Wevelgem του Βελγίου έχοντας καλύψει 51.000 χιλιόμετρα πετώντας πάνω από 52 χώρες από την αναχώρησή της στις 18 Αυγούστου με το Shark, το γρηγορότερο αεροσκάφος αυτού του τύπου στον κόσμο.

«Δεν θα το έκανα ξανά», ομολόγησε έπειτα από την προτελευταία στάση της σε ένα γερμανικό χωριό χθες Τετάρτη.

«Υπήρξαν απίστευτες στιγμές, αλλά υπήρξαν και στιγμές όπου φοβόμουν για τη ζωή μου», πρόσθεσε περιγράφοντας ως αγαπημένα μέρη πάνω από τα οποία πέταξε στη διάρκεια του ταξιδιού της την Νέα Υόρκη και ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία.

Μετά τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, η Ράδερφορντ εγκλωβίστηκε για ένα μήνα στην Αλάσκα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και καθυστερήσεις στη βίζα.

Μια καταιγίδα την υποχρέωσε να πραγματοποιήσει μια μακρά στάση στη ρωσική Απω Ανατολή προτού ταξιδέψει στη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και πίσω στην Ευρώπη.

Για να ικανοποιήσει τα κριτήρια για τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος η Ράδερφορντ άγγιξε δύο σημεία στον πλανήτη, το ένα απέναντι από το άλλο: το Τζάμπι στην Ινδονησία και το Τουμάκο στην Κολομβία.

Η Ράδερφορντ καταρρίπτει το ρεκόρ που κατείχε η αφγανικής καταγωγής Αμερικανίδα Σαέστα Γουάιζ, η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της σε ηλικία 30 ετών το 2017.

Ο νεότερος άνδρας που κατέχει το ρεκόρ αυτό είναι ο Αμερικανός Μέισον Άντριους, ο οποίος το σημείωσε στα 18 του, το 2018.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψή της στο Ηράκλειο

Η Ράδερφορντ έγινε επίσης η πρώτη Βελγίδα που έκανε μόνη της τον γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Πήρε δίπλωμα πιλότου το 2020 αφού εκπαιδεύτηκε με τον πατέρα της από τα 14 χρόνια της. Σήμερα θέλει να σπουδάσει μηχανικός σε κάποιο αμερικανικό ή βρετανικό πανεπιστήμιο από τον Σεπτέμβριο.

Η 19χρονη ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και ελπίζει το ταξίδι της αυτό να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες στους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αεροπορίας.

«Τα αγόρια μαθαίνουν μέσα από τα παιχνίδια, τα ονόματα δρόμων, τα μαθήματα ιστορίας και τις ταινίες ότι μπορούν να γίνουν επιστήμονες, αστροναύτες, διευθύνοντες σύμβουλοι ή πρόεδροι. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται συχνά να είναι όμορφα, ευγενικά, να βοηθούν, να είναι γλυκά. Με την πτήση μου θέλω να δείξω στις νέες γυναίκες ότι μπορούν να είναι τολμηρές, φιλόδοξες και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους», έγραψε στην ιστοσελίδα της.

Στην Αγία Γαλήνη

Υπενθυμίζεται ότι η 19χρονη Ζάρα, κατά την επίσκεψή της στην Κρήτη, επισκέφτηκε και την Αγία Γαλήνη. 

Ειδικότερα, εντυπωσιασμένη από την επίσκεψη της στο Θέατρο Δαίδαλου και Ίκαρου στην Αγία Γαλήνη, έμεινε η 19χρονη Ζάρα Ράδερφορντ η οποία ενημερώθηκε για την πρώτη πτήση που έκαναν κατά τη μυθολογία ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος ενώ στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο. 

Την Ζάρα συνόδευαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Μακράκης και η κ. Κατερίνα Καλλιγιαννάκη από την Αερολέσχη Τάλως Ηρακλείου ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στην 19χρονη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαίδαλος - Ίκαρος κ. Μιχάλης Τρουλινός, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αγίας Γαλήνης κ. Χρυστοφάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βελγο - Ολλανδών κ. Henk Raaimakers, ο Πρόεδρος Ικαριωτών Κρήτης κ. Φάνης Μαυρογιώργης και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε o Πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Μακράκης, «το αεροπλάνο είχε πάνω τέσσερις κάμερες και σίγουρα τα πλάνα θα χρησιμοποιούν για κάποιο ντοκιμαντέρ. Η ίδια με την πρωτοβουλία θέλει να παρακινήσει τους νέους να ασχοληθούν με την αεροπορία», δήλωσε χαρακτηριστικά».

«Το ταξίδι της για το αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν καλό, ταξίδευε στα 1.500-2.000 πόδια, δηλαδή στα 500-600 μέτρα και ήταν κάτω από τα σύννεφα. Έβλεπε ξηρά και θάλασσα κατά την διάρκεια της πτήσης».

Σε ερώτηση για το αν η 19χρονη Ζάρα έχει νιώσει φόβο στα ταξίδια της, ο Νίκος Μακράκης επεσήμανε πως «υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκε, που σκέπτονταν μην σταματήσει η μηχανή. Κινδύνεψε σε αρκετές περιοχές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ενώ τα μεγάλα ταξίδια της είχαν δυσκολίες, ξεπερνούσαν ακόμη και τις 7 ώρες».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η 19χρονη Ζάρα θέλει να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός και στην συνέχεια να γίνει… αστροναύτης.

Για το εγχείρημα της 19χρονης Ζάρα είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV o Πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Μακράκης, χαρακτηρίζοντας το ως «μεγάλο γεγονός» ενώ βρέθηκε σε επαφή με αυτοδιοικητικούς προκειμένου να υπάρξει κρητική υποδοχή, πριν η 19χρονη βρεθεί στην περιοχή Αγίας Γαλήνης, όπου κατά τη μυθολογία ξεκίνησε η πρώτη πτήση του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

Με πιλότους γονείς, η 19χρονη Ζάρα έλαβε την άδεια χειριστή σε ηλικία 15 ετών. Το ταξίδι της ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου από το Βέλγιο και μέχρι στιγμής έχει πετάξει σε Αγγλία, Ισλανδία, Γροιλανδία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μπαχάμες, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό και όχι μόνο.

Μετά την πόλη του Ηρακλείου, η 19χρονη συνέχισε το ταξίδι της σε Σόφια, Τσεχία, Γερμανία και με τελευταίο σταθμό το Βέλγιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News