Τα σκίτσα της χρονιάς που φεύγει (εικόνες)

Life
Τα σκίτσα της χρονιάς που φεύγει (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο χαρακτηριστικά σκίτσα που έδωσαν μια ξεχωριστή βαρύτητα στα πιο αξιοσημείωτα και αξιομνημόνευτα γεγονότα του 2021

Οι πιο ενδιαφέρουσες πινελιές στην καταγραφή και κυρίως στον σχολιασμό μιας είδησης δεν είναι τόσο τα ρεπορτάζ ή οι φωτογραφίες ή η τηλεοπτική εικόνα... όσο τα σκίτσα. Διαχρονικά, δυνατά, αποκαλυπτικά, εύστοχα και περιγραφικά, με τα θεμελιώδη απλά, δομικά τους στοιχεία, καταφέρνουν να δώσουν το στίγμα ενός γεγονότος συχνά με τις προεκτάσεις που αυτό έχει και τα όσα εκτιμά ο καλλιτέχνης ότι θα ακολουθήσουν.

Χωρίς αμφιβολία τα σκίτσα αποτελούν το πιο απολαυστικό κομμάτι ενός ρεπορτάζ, έστω και με την πικρή - πολλές φορές - διάσταση που μπορεί να χαρακτηρίζει μια είδηση.

Λάτρεις των σκίτσων του διεθνούς Τύπου και φυσικά του ελληνικού, επιλέξαμε μέσα από την πληθώρα των όσων συναντήσαμε «ξεφυλλίζοντας» τις σελίδες του 2021 αυτά που χαρακτηρίσαμε ως πιο σημαντικά ή έστω ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά των πιο αξιομνημόνευτων γεγονότων της χρονιάς και τα παρουσιάζουμε σε αυτό το αφιέρωμα.

Ώρα για... διακοπές;

Μάλλον δύσκολο να πάρει τόσο απλά συνταξιοδότηση η Μέρκελ. Μετά από 16 χρόνια στην Καγκελαρία, πρωταγωνίστρια σε κορυφαία γεγονότα, με καθοριστικό ρόλο στην έκβαση πολλών κρίσεων, ανάμεσά τους η οικονομική και ελληνική, η μεταναστευτική και εκείνη της πανδημίας, κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τη Μέρκελ να «αράζει» για να ξεκουραστεί και οι περισσότεροι αναλυτές επιχειρούν να μαντέψουν τον νέο της ρόλο. Με πολλούς να «βλέπουν» μετακόμιση προς Βρυξέλλες μεριά...

Πανδημία χωρίς τέλος

Πάνω που αρχίζει να φαίνεται λίγη ελπίδα, ένα νέο στέλεχος ή μια νέα έξαρση επιστρέφει το θερμόμετρο «στο κόκκινο». Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ο κορωνοϊός συνέχισε και το 2021 να σαρώνει, με τους ρυθμούς των εμβολιασμών να μην είναι οι αναμενόμενοι στην πλειονότητα τουλάχιστον των χωρών. Από τη «Δέλτα» στην «Όμικρον» και ο... Θεός βοηθός.

Λόγια, λόγια, λόγια...

Από λόγια χορτάσαμε. Ώρα για πράξεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν οι επιστήμονες, οι ακτιβιστές, ο ίδιος ο πλανήτης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Όμως και πάλι οι πολιτικοί επέλεξαν να μην προχωρήσουν στις δραστικές λύσεις που επιβάλλουν οι καιροί και να μη βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ναι μεν υπήρξε πρόοδος, όμως τόσο αργή που δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Και η φύση συνεχίζει να μας προειδοποιεί...

Κόλαση στη Μέση Ανατολή

Τον Μάιο η κόλαση επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Ρουκέτες από τη Χαμάς και πύραυλοι από το Ισραήλ προκάλεσαν νέο αιματοκύλισμα με δεκάδες νεκρούς. Και ο σκιτσογράφος εικονογραφεί το σκηνικό με τα πτώματα παιδιών στη Γάζα και τον θρήνο την ώρα που το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ο πλανήτης παρακολουθεί την ανάφλεξη με κομμένη την ανάσα.

Καπιτώλιο υπό πολιορκία

Οι σοκαριστικές εικόνες ενός Καπιτωλίου υπό πολιορκία στη δύση της θητείας του Ντόναλντ Τράμπ από οπαδούς του απερχόμενου τον Γενάρη Αμερικανού προέδρου, που εισέβαλαν στο κτήριο θέλοντας να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, λάβωσαν την εικόνα της χώρας. Και ο σκιτσογράφος εικονογραφεί τις συνέπειες της πολιτικής Τραμπ, που έθρεψαν αυτή την κατάσταση, με ένα πριόνι με το σύνθημά του, που κόβει τις κολόνες του Καπιτωλίου.

Η πανδημία και το κλίμα

Τα πιο πολυσυζητημένα θέματα για το 2021 ήταν αφενός η πανδημία και αφετέρου η κλιματική αλλαγή. Η μεν πρώτη συνέχισε και αυτή τη χρονιά να κυριαρχεί στους εφιάλτες μας, ενώ η δεύτερη με τα πρώτα ισχυρά πλέον σημάδια βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικών και πολιτικών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Για τους σκιτσογράφους και τα δύο αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης με κοινό σημείο τις μάσκες. Η πρώτη κατά Covid-19 και η δεύτερη για ανάσες από τους ρύπους που μας πνίγουν.

Η νύφη και το έθιμο του μπουκέτου

Ένα από τα πλέον ευρηματικά σκίτσα με πρωταγωνίστρια τη Μέρκελ, αναμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς στην Ευρώπη. Η αποχώρησή της αφήνει ένα μεγάλο κενό και στην Ευρώπη και μένει να φανεί ποιος θα είναι εκείνος που θα το καλύψει. Οι πιθανότητες στρέφονται προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που μένει να φανεί. Στο σκίτσο, η Μέρκελ ως νύφη στα χρώματα της Ευρώπης πετάει την ανθοδέσμη προς τα πίσω, όπως ορίζει το έθιμο. Μόνο που αυτή έχει αντί για άνθη τα άστρα της σημαίας της Γηραιάς. Και το αυτονόητο ερώτημα είναι ποιος θα το πιάσει για να πάρει σειρά;

Η νέα μεταναστευτική κρίση

Η νέα μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας κυριάρχησε στη φθινοπωρινή επικαιρότητα. Με ένα σύστημα σε πολλές χώρες που μετέφεραν μετανάστες στη Λευκορωσία για να προωθηθούν στα ευρωπαϊκά σύνορα από το καθεστώς της χώρας, ο Λουκασένκο επιχείρησε να εκβιάσει τη Γηραιά για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Λευκορωσία. Και το σκίτσο αποτυπώνει το σκηνικό αυτής της εργαλειοποίησης των ψυχών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον...

Το κουτί της Πανδώρας

Σάλο προκάλεσαν το φθινόπωρο οι αποκαλύψεις των «Εγγράφων της Πανδώρας», η μεγαλύτερη έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers” το 2016 και των “Paradise Papers” το 2017. Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που ερευνήθηκαν αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών, που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή από τους ισχυρούς και διάσημους αυτού του πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News