Life

Τζομπανάκη – Γιαννουδάκη: Περιγράφουν τις δικές τους ιστορίες σασμού και βεντέτας

Σασμός μια κρητική λέξη που για άλλους θεωρείτε «ιερή κατάσταση», ενώ για κάποιους άλλους σημαίνει «συμφιλίωση»

Σασμός είναι η «συμφιλίωση», «ιερή κατάσταση», έτσι το έζησαν έτσι το θυμούνται και το περιγράφουν οι δυο ηθοποιοί από την τηλεοπτική σειρά του Alpha «Σασμός», η Μαρία Τζομπανάκη και η Νεκταρία Γιαννουδάκη περιγράφουν στην εκπομπή «Αυτοψία» τις δικές τους προσωπικές ιστορίες σασμού.

Μαρία Τζομπανάκη: Ο σασμός για μένα προσωπικά είναι ιερή κατάσταση

Η Καλλιόπη Σταματάκη του Σασμού ή αλλιώς η δική μας Μαρία Τζομπανάκη περιγράφει στην εκπομπή «Αυτοψία», τη δική της ιστορία σασμού.

«Δεν κατάγομαι μόνο, αλλά μεγάλωσα στην Κρήτη. Έζησα μέχρι τα 18 μου έζησα ολοκληρωτικά την κρητική κοινωνία. Ο σασμός για μένα προσωπικά, έτσι όπως τον έχω βιώσει μέσα από την οικογένειά μου, είναι ιερή κατάσταση», είπε αρχικά η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη και συνέχισε:

«Είχε γίνει στην οικογένειά μας πάρα πολύ παλιά. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η γιαγιά μας η Μαρία ήταν 20 ετών, ο αδερφός της ο Μανώλης, ένας λεβένταρος, είχε πάει κάπου με ένα φίλο του κάπου. Ο φίλος του είχε κάποια προηγούμενα με έναν άλλο, αυτός έβγαλε ένα μαχαίρι για να τη δώσει στον φίλο του θείου μου. Και μπήκε μπροστά ο θείος μου ο Μανώλης. Τον έσφαξε στην κυριολεξία. Η γιαγιά η Μαρία ήταν πολύ δεμένη με τον θείο μου τον Μανώλη. Ο Μανώλης είχε ιδιαίτερη αγάπη με τη γιαγιά μου και τους έβγαλαν και μαντινάδες. “Όταν θα περάσει νεκρός για την εκκλησία, σύρε Μαρία μια φωνή να κλάψει η Παναγία”. Ενώ τον κουβαλούσαν στο σπίτι αιμόφυρτος, έλεγε μαντινάδες. Έτσι εξέφραζαν τότε τα συναισθήματά τους».

«Η γιαγιά μου τότε είχε μεσολαβήσει για να μη ξεκινήσει μια βεντέτα και την ευχαριστούσαν και οι δυο οικογένειες, όπως και τη θεία και τη μαμά μου. Όταν πέθανε η γιαγιά μου οι απόγονοί τους τους ευχαριστούσαν ακόμα, λέγοντάς τους αν δεν ήταν η μαμά σας ποιος ξέρεις ποιοι θα ζούσανε», αναφέρει η ηθοποιός και συνεχίζει «έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε τις οικογένειες να καταλαγιάζει ο θυμός τους γιατί δε βγαίνει πουθενά αυτό. Όσοι χάθηκαν, χάθηκαν», καταλήγει η Μαρία Τζομπανάκη.

Νεκταρία Γιαννουδάκη: Σασμός είναι η συμφιλίωση

Η Νεκταρία Γιαννουδάκη, που υποδύεται την Σοφία Αντωνακάκη στη σειρά του Alpha που έχει καθηλώσει το κοινό, αναφέρεται φορτισμένη στις δικές της προσωπικές ιστορίες σασμού.

«Σασμός είναι η συμφιλίωση, αυτό συνέβη στην περίπτωση της μητέρας μου. Ήταν δυο οικογένειες και είχε πάει ο θείος μου, ο αδερφός του παππού μου επισκέπτης σε αυτό το σπίτι. Υπήρχε ένα κορίτσι εκεί που του άρεσε και σκεφτόταν να τη ζητήσει. Ο προπάπους μου του έλεγε να μη μπει σε αυτό το σπίτι γιατί έχουν βεντέτα μην τον βρει τίποτα και όντως πήγαν σε αυτό το σπίτι, πυροβόλησαν, νόμιζαν ότι θα πυροβολήσουν αυτόν που είχαν τη βεντέτα και έφαγαν τον θείο μου. Έστελναν συνεχώς μηνύματα στην οικογένεια του παππού μου ότι δεν το θέλανε, ότι ζητάνε συγγνώμη και ότι ήταν να πάει αλλού. Ο σασμός έγινε με τους μαντατοφόρους, τους μεσάζοντες και εννοείται και η οικογένεια του παππού μου είπαν ότι δε θα το συνεχίσουν», αναφέρει για την πρώτη ιστορία σασμού στην οικογένειά της.

Η δεύτερη ιστορία σασμού είναι πάλι από τη μεριά της μητέρας της

«Πάλι από την πλευρά της μαμάς μου. Αυτό μου προκαλεί μια φόρτιση. Ένας αδερφός της γιαγιάς μου αγαπούσε μια κοπέλα και την έκλεψε. Η κοπέλα όμως δεν τον αγαπούσε και βρήκε μια ευκαιρία και έφυγε. Και επέστρεψε στο σπίτι της. Ούτε την είχε ατιμάσει, ούτε τίποτα. Ωστόσο αυτό που έγινε, ήταν ότι η οικογένεια της κοπέλας το έφερε βαριά. Βρέθηκαν λοιπόν στο καφενείο του χωριού οι συγγενείς της με τον θείο μου και έπαιζαν χαρτιά. Το καφενείο αυτό από το πατρικό της μητέρας μου ήταν πέντε μέτρα. Τον προκαλούσαν συνεχώς, βρήκαν αφορμή το παιχνίδι στα χαρτιά, ότι δεν παίζει καλά, ότι παίζει άτιμα και λάθος και τον ξεκοίλιασαν με μαχαίρι. Η μαμά μου έβγαινε εκείνη την ώρα από το σπίτι. Έξι χρονών παιδάκι και είδε τον θείο της να κρατάει τα όργανά του στο χέρι και να προχωράει και να ξεψυχάει μπροστά στα μάτια της. Αυτό έγραψε πάρα πολύ μέσα της».

«Μετά, κάποιοι συγγενείς εκδικήθηκαν τον φονιά του θείου. Από αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι έφυγαν από το χωριό, κάποιοι πέθαναν και όλο αυτό σταμάτησε. Σταμάτησε γιατί, καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι νέοι άνθρωποι δεν κουβάλησαν αυτό το μίσος και δεν είχαν καμία πρόθεση για εκδίκηση», κατέληξε η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια