«She's gone»: Έκθεση στην Αθήνα με ρούχα γυναικών που έχουν δολοφονηθεί

Life
«She's gone»: Έκθεση στην Αθήνα με ρούχα γυναικών που έχουν δολοφονηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη - Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Ρούχα που φορούσαν γυναίκες που δολοφονήθηκαν, περιλαμβάνονται στην έκθεση «She's gone», των ισραηλινών δημιουργών Keren Goldstein και Adi Levy. Η έκθεση ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο τη διαμαρτυρία για το φαινόμενο της δολοφονίας με βάση το φύλο, που εκτελείται από συζύγους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν την παρουσίαση στην Ελλάδα της διεθνούς έκθεσης «She’s gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο) Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εγκαινιάζεται η έκθεση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση φιλοξενεί ρούχα δολοφονημένων γυναικών, πολλές θύματα γυναικοκτονιών. Ανάμεσα στα εκθέματα για την Ελλάδα και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το Νοέμβριο του 2018, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στέλνει μια σιωπηρή, ασώματη κραυγή εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων, που δολοφονήθηκαν απλά επειδή ήταν γυναίκες.

Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας. Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει -ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

Την έκθεση συνοδεύει ηχητικό απόσπασμα από γυναίκες που απαγγέλουν νανουρίσματα σε διάφορες γλώσσες, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Οι Ισραηλινοί δημιουργοί είναι η Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She's gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μια καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τις 18:00-22:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News