ΗΠΑ: Πάνω από 108 εκατ. δολάρια για τα 11 έργα του Πικάσο

Life
ΗΠΑ: Πάνω από 108 εκατ. δολάρια για τα 11 έργα του Πικάσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έργα ανήκαν σε αμερικάνικο όμιλο ξενοδοχείων και πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 108,87 εκατ. δολάρια

Ένδεκα έργα του Πάμπλο Πικάσο, που ανήκαν στον αμερικανικό όμιλο ξενοδοχείων-καζίνο MGM Resorts, μεταξύ αυτών ένα πορτρέτο της Γαλλίδας μούσας του Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, πωλήθηκαν έναντι του ποσού των 108,87 εκατομμυρίων δολαρίων (93,5 εκατομμύρια ευρώ), σε μια δημοπρασία, που οργανώθηκε χθες, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, από τον οίκο Sotheby's στο διάσημο ξενοδοχείο Bellagio του Λας Βέγκας, γνωστό για τη συλλογή τέχνης του.

Το «κόσμημα» της συλλογής αυτής, δύο ημέρες πριν από την 140η επέτειο από τη γέννηση του Ισπανού ζωγράφου, ήταν ο διάσημος πίνακας «Femme au béret rouge-orange», το ένα από τα τελευταία πορτρέτα της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, της μούσας και ερωμένης του τη δεκαετία του 1930.

Το έργο, η αξία του οποίου υπολογιζόταν μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, πωλήθηκε έναντι 40,47 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη μητέρα της κόρης του Μάγιας τον Ιανουάριο του 1938, ενώ είχε ήδη σχέση με τη φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, κατά τη διάρκεια «μιας από τις πιο εμπνευσμένες και πιο παραγωγικές χρονιές του Πικάσο», σύμφωνα με τον Sotheby's.

Άλλα δύο εμβληματικά πορτρέτα που δημιούργησε ο ζωγράφος τα τελευταία χρόνια της ζωής του πωλήθηκαν: το «Homme et enfant» έναντι 24,39 εκατομμυρίων δολαρίων και το «Buste d'homme» έναντι 9,45 εκατομμυρίων, κάτω από την αρχική εκτίμηση των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν από τον Πικάσο στην έκθεσή του το 1970 στο Palais des Papes στο Αβινιόν (νότια Γαλλία). Τα είχε φιλοτεχνήσει μεταξύ 5 Ιανουαρίου του 1969 και 2 Φεβρουαρίου του 1970.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News