O Κρητικός φοιτητής που συμμετείχε σε εκτόξευση πυραύλου στον Αρκτικό Κύκλο (βίντεο)

Κρήτη
O Κρητικός φοιτητής που συμμετείχε σε εκτόξευση πυραύλου στον Αρκτικό Κύκλο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργος Ψαλτάκης, φιλοξενήθηκε στη ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» μιλώντας για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Fly a Rocket

Στην Andoya της Νορβηγίας, είχε την τύχη να βρεθεί ο Κρητικός φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και να συμμετέχει σε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της αστροπαρατήρησης και του διαστήματος, Fly a Rocket.

Μαζί με άλλους 23 φοιτητές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, προερχόμενοι από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, συναρμολόγησαν, κατασκεύασαν και τελικά εκτόξευσαν ένα πειραματικό πύραυλο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με το έτος της προετοιμασίας των συμμετεχόντων να είναι στο ένα έτος.

Απαραίτητη προετοιμασία για την εισαγωγή στο Fly a Rocket

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ψαλτάκης, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, η προετοιμασία αγγίζει περίπου τον ένα χρόνο με τα 24 φοιτητές  να προέρχονται από κράτη μέλη που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ο φοιτητής του προγράμματος Fly a Rocket, προσθέτει ότι οι συμμετέχοντες μελετούν ένα απαραίτητο εγχειρίδιο αεροδιαστημικής, επιτροχιακής μηχανικής, κλασικής μηχανικής καθώς και να παραδώσουν και τρεις απαιτητικές εργασίες από τον τομέα της φυσικής και του προγραμματισμού.

Αναφορικά με την εκτόξευση του πυραύλου αναφέρει «ο πύραυλος ήταν κατασκευασμένος από εταιρεία, δεν κατασκευάστηκε από εμάς». « Εμείς αυτό που δημιουργήσαμε είναι το φορτίο που μεταφέρει ο πύραυλος στο σημείο που επιθυμούσαμε ως ερευνητική ομάδα, γιατί ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός, να καταφέρουμε να πάρουμε τα δεδομένα που θέλουμε».

Η Andoya αποτελεί ένα εξαιρετικά κατάλληλο μέρος για να εκτοξευθεί ένας πειραματικός πύραυλος καθώς βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά και δεν διαθέτει κατοικίσημες περιοχές οι οποίες είναι τα «επικίνδυνα όρια» για μία τέτοια συνθήκη. Επίσης επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί αποτελεί έναν γνωστό νορβηγικό διαστημικό σταθμό.  

Ποιος ο απόηχος αυτής την μοναδικής εμπειρίας

Ο Γιώργος Ψαλτάκης, μαρτυρεί στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» ότι «ήταν μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες. Από την μία η ομορφιά του Αρκτικού Κύκλου, όπου στο σημείο έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις το Βόρειο Σέλλας και από την άλλη η συμμετοχή, εκπροσωπώντας την χώρα μου σε ένα τόσο διαδεδομένο πρόγραμμα αστροπαρατήρησης και έρευνας»

Επίσης η συνεργασία με άλλους φοιτητές προερχόμενοι από άλλα κράτη και από άλλες κουλτούρες με τους οποίους ο Κρητικός φοιτητής δούλευε και μελετούσε μαζί αποτέλεσε για τον ίδιο κάτι μοναδικό που στο μέλλον ίσως και να μπορεί να διατηρηθεί και να συνεχιστεί.

Δείτε το βίντεο και το σχετικό ρεπορτάζ στη ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News