«Digger»: Η ταινία που εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Όσκαρ

Life
«Digger»: Η ταινία που εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Όσκαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό

Η ελληνική κινηματογραφική ταινία Digger του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR® της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου

Η ταινία «Digger» αποτελεί την  πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα δημιουργού με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Αργύρη Πανταζάρα, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Βασίλη Μπισμπίκη, την Μαριάνθη Παντελοπούλου και τον Μιχάλη Ιατρόπουλο.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης υποδύεται έναν άντρα που ζει και δουλεύει μόνος σε ένα κτήμα, στη μέση ενός ορεινού δάσους. Τα τελευταία χρόνια παλεύει με έναν εχθρό που διαταράσσει την πλούσια άγρια φύση στο βουνό, επεκτείνεται επιθετικά και απειλεί τον ίδιο και την περιουσία του.

Ένας τεράστιος εκσκαφέας αχόρταγα καταβροχθίζει μέρα νύχτα το έδαφος σε μια απομακρυσμένη περιοχή, κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Η ντόπια κοινωνία είναι διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τις εξορυκτικές εργασίες και αυτούς που τις πολεμούν. Τους μεν ενδιαφέρει να έχουν μια θέση εργασίας και τους άλλους να διατηρηθεί η φύση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική.

Η μεγαλύτερη απειλή, όμως, για τον πρωταγωνιστή, έρχεται με την ξαφνική επιστροφή του γιου του, μετά από 20 χρόνια. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση γύρω τους ως τον μόνο παρατηρητή, που τελικά δίνει την πιο απρόσμενη λύση.

Πρόκειται για ένα τύπου γουέστερν που ανιχνεύει τη σχέση ενός πατέρα και ενός γιου που θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν, με φόντο μια αθέατη Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εκπροσώπησης της Ελλάδος στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους των βραβείων OSCAR ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα από το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέλη της προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του κινηματογράφου και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με υποψήφια ταινία.

Για το έτος 2021 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΑ/425436/08.09.2021 (ΑΔΑ: 6ΦΠ44653Π4-ΡΒ0) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξής σύνθεση:

  • Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος
  • Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως Αντιπρόεδρος
  • Χρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους)
  • Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίας
  • Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός
  • Δημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτης
  • Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News