Πράκτορας 007: Τα… μυστικά του Τζέιμς Μποντ

Life
Πράκτορας 007: Τα… μυστικά του Τζέιμς Μποντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναρπαστικές λεπτομέρειες από τη ζωή του θρυλικού Βρετανού μυστικού πράκτορα με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας «No time to die»

Ο 007 επέστρεψε. Η προβολή της ταινίας, στην οποία τον διάσημο κατάσκοπο υποδύεται για τελευταία φορά ο Ντάνιελ Κρεγκ, η οποία αναβλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από την αρχικώς προγραμματισμένη κυκλοφορία της τον Απρίλιο του 2020 καθώς η πανδημία οδήγησε σε κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς, με την 25η ταινία της σειράς να έχει “ανοίξει φτερά” για ένα νέο παγκόσμιο εισπρακτικό ρεκόρ.

Το σενάριο του “No time to die”, που συνυπογράφει ο σκηνοθέτης Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα, μαζί με τους Νιλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέιντ και Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, θέλει τον Μποντ να έχει αποσυρθεί και να απολαμβάνει την ηρεμία της Τζαμάικα, μέχρι να εμφανιστεί ένας παλιός φίλος από τη CIA, ζητώντας του να τον βοηθήσει για να σώσουν έναν επιστήμονα που έχει απαχθεί, αλλά από κάτι πολύ πιο επικίνδυνο απ' όσο φαντάζεται ο Βρετανός υπερπράκτορας. Η ταινία έχει γυριστεί εννοείται στη Βρετανία και τη Σκοτία, την Τζαμάικα, τη Ματέρα του ιταλικού Νότου και τη Νορβηγία.

Ο Μποντ έχει γράψει τη δική του ιστορία τόσο στη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο. Και με αφορμή την 25η ταινία του 007, σκαλίσαμε τη μνήμη μας και θυμηθήκαμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και... μυστικά του. Από την Ελλάδα ως τα πιο εξωτικά μέρη του κόσμου.

Ο κοσμοπολίτης θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ βρέθηκε και στην Ελλάδα. Στα 1981 εθεάθη... κρεμασμένος στα βράχια των Μετεώρων, σε μια σκηνή που κόβει την ανάσα. Φυσικά μιλάμε για τον Ρότζερ Μουρ στον ρόλο του Βρετανού πράκτορα 007 στην ταινία “Για τα μάτια σου μόνο”. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν αντιδράσει στα γυρίσματα η Εκκλησία και οι μοναχοί των μοναστηριών στα Μετέωρα, και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δυσκολέψουν τη ζωή της παραγωγής και όλων των συντελεστών. Τελικά η ταινία γυρίστηκε κανονικά, έχοντας ορισμένα πλάνα και από την Κέρκυρα.

Το 2020 έγινε γνωστό ότι οι Πολωνοί - και όχι μόνο - έμειναν κατάπληκτοι από την είδηση ότι ένας Βρετανός πράκτορας ονόματι... Τζέιμς Μποντ ήταν στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος στη χώρα τους, τη δεκαετία του 1960. Όχι στο κινηματογραφικό πανί, αλλά με σάρκα και οστά. Σύμφωνα με το αρχείο του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (ΙΡΝ) της Πολωνίας, ο Τζέιμς Μποντ έφτασε στη χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 1964 και, επισήμως, ήταν ο αρχειοφύλακας του Στρατιωτικού Ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας. Πολύ σύντομα τον “πρόσεξαν” οι αξιωματικοί της πολωνικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας. Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ ήταν υπό παρακολούθηση και επισκέφτηκε τις περιοχές του Μπιαλίστοκ και του Όλστιν, στη βορειοανατολική Πολωνία, προσπαθώντας «να διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της χώρας. Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν είχε επαφές με Πολωνούς πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για εκείνους, αν τους υποψιάζονταν οι Αρχές ότι συνεργάζονταν με πράκτορες από την άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Στην Πολωνία, πάντως, κάποιοι υποψιάζονται ότι οι πραγματικοί Βρετανοί πράκτορες έκαναν πλάκα στους Πολωνούς συναδέλφους τους όταν επέλεξαν το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.

Η Μαργκαρέτα Ζέλε, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της διάσημης διπλής πράκτορα Μάτα Χάρι, έχει θεωρηθεί το πρότυπο πίσω από τις ακαταμάχητες, επικίνδυνες, τολμηρές, γεμάτες πάθος και χωρίς ηθικές αναστολές γυναίκες που έχουν κυρίαρχο ρόλο πλάι ή απέναντι στον θρυλικό πράκτορα 007, τον Τζέιμς Μποντ.

Ο Σερ Ρότζερ Μουρ, που υποδύθηκε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ σε επτά ταινίες από το 1973 έως το 1985, πέθανε τον Μάιο του 2017 σε ηλικία 89 ετών. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία Μποντ ήταν στην ταινία “Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν”.

Το Χόλιγουντ έχει βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του πάνω στο τουριστικό Πουκέτ στην Ταϊλάνδη. Με δύο ταινίες του Τζέιμς Μποντ γυρισμένες στα πανέμορφα νησιά και την Μπανγκόκ, δεν είναι να απορεί κανείς για το ότι το νησί όπου γυρίστηκε το 1974 “Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι”, με τον Ρότζερ Μουρ στον ρόλο του 007 και τον Κρίστοφερ Λι σε εκείνο του κακού Σκαραμαγκά, έχει γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός, αλλάζοντας ακόμα και το όνομα του τόπου σε “νησί του Τζέιμς Μποντ”.

Οι ιδέες του Ίαν Φλέμινγκ, “πατέρα” του θρυλικού 007, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη CIA, όπως αποδεικνύουν αποχαρακτηρισμένα το 2013 έγγραφα της υπηρεσίας. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο τότε αρχηγός της υπηρεσίας Άλεν Ντιούλς είχε συχνή αλληλογραφία με τον Ίαν Φλέμινγκ, τον “πατέρα” του Τζέιμς Μποντ. Ανάμεσα στα μυστικά “όπλα” που υιοθέτησε η CIA ήταν το ζευγάρι τακούνια... στιλέτο - στην κυριολεξία - από την ταινία “Από τη Ρωσία με αγάπη”.

Στις 27 Ιουλίου 2012, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ απέδειξε ότι ο 007 είναι πάντα στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας. Σε ένα εξαίρετο βίντεο απαθανατίστηκε να συνοδεύει τη βασίλισσα σε μια πτήση με ελικόπτερο ως το Ολυμπιακό Στάδιο, όπου η “βασίλισσα” πήδηξε με αλεξίπτωτο για να προσγειωθεί στο στάδιο και να κηρύξει την έναρξη των αγώνων.

Ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον 007 και εκείνος που χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος (μετά ίσως από τον Κρεγκ) ήταν ο Σον Κόνερι, ο οποίος αναφέρεται και ως ο πρώτος “επίσημος” κινηματογραφικός Μποντ. Ο Σερ Σον Κόνερι απεβίωσε στις 31 Οκτωβρίου 2020. Πρωταγωνίστησε σε επτά συνολικά ταινίες με ήρωα τον διάσημο βρετανό πράκτορα. Μάλιστα, ο Ίαν Φλέμινγκ φαίνεται ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή του Κόνερι για την ενσάρκωση του ήρωά του, καθώς θεωρούσε ότι, λόγω της φυσικής του διάπλασης και του παρουσιαστικού του, δε θα φαινόταν τόσο εκλεπτυσμένος. Ωστόσο, άλλαξε γνώμη μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας, “Τζέιμς Μποντ εναντίον Δρος Νο”.

Στα 1962, από τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά της Τζαμάικα αναδύθηκε το πρώτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ η Ούρσουλα Άντρες ως Χάνεϊ Ράιντερ, κατακτώντας ολόκληρο τον κόσμο με το εκτυφλωτικό κατάλευκο μπικίνι της στην ταινία “Δρ. Νο”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News