Τηλεγραφικά… Τα είδαμε κι αυτά… Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Life
Τηλεγραφικά… Τα είδαμε κι αυτά… Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του μικροφώνου… το ανάγνωσμα…
  • Για μια ακόμη φορά η “ΚΡΗΤΗ TV” απέδειξε, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στη Σητεία, τα γρήγορα αντανακλαστικά της, με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση! Άλλωστε, αυτό το στοιχείο είναι που την κάνει να ξεχωρίζει εδώ και πάνω από 30 χρόνια, αφού και σε αυτά τα γεγονότα αποτυπώνεται ακόμα πιο ουσιαστικά η δυναμική της. Επειδή λοιπόν αυτό κάποιοι “δημοσιογράφοι” μάλλον δεν μπορούν να το κατανοήσουν, ας καταλάβουν το εξής: ότι όταν ένας σεισμός χτυπά το νησί δεν είναι ζητούμενο η πρόκληση του τρόμου, αλλά η ουσιαστική και κυρίως αντικειμενική ενημέρωση. Και το λέμε αυτό επειδή και αυτή τη φορά γίναμε θεατές στο θέατρο του παραλόγου, μιας και ορισμένοι έδωσαν πάλι ρεσιτάλ πανικού στον βωμό της εικονικής ενημέρωσης που προσφέρουν. Ο κόσμος πια και ξέρει και μπορεί να καταλάβει... καθώς ορισμένοι τον τελευταίο καιρό θυμήθηκαν ότι είναι... δημοσιογράφοι. Αλλά η “ΚΡΗΤΗ TV” σίγουρα δε θα ακολουθήσει αυτή την κατρακύλα της ντροπής. Άντε, γιατί το κακό βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από ορισμένα τυπάκια που με τα δείγματα γραφή τους έχουν γίνει διαχρονικά επικίνδυνα..! 
    • Και μιας και αναφερθήκαμε στην “ΚΡΗΤΗ TV”, να επισημάνουμε ότι μια ακόμα πρεμιέρα έγινε το περασμένο Σάββατο, με την Ανδριανή Αγγελιδάκη στις 5:50 το απόγευμα να υποδέχεται και φέτος τους τηλεθεατές της με έντονο τον αέρα της ανανέωσης. Ξεχωριστοί καλεσμένοι στην εκπομπή “Ανδριανή”, αλλά και ένα ταξιδάκι στα Κύθηρα θύμισαν στους τηλεθεατές και σε όλους εμάς ότι κάθε Σάββατο απόγευμα έχουν μια ποιοτική και μοντέρνα πρόταση στον τηλεοπτικό αέρα της “ΚΡΗΤΗ TV”. Άλλωστε η Ανδριανή δε χρειάζεται συστάσεις, μιας και τα τηλεοπτικά δείγματα γραφής της υπογράφουν την υψηλή ποιότητα της περιφερειακής τηλεόρασης και τα σαββατοκύριακα. Ειδικώς δε όταν κάτω από την υπογραφή βρίσκεται η “ΚΡΗΤΗ TV”, η επιτυχία είναι δεδομένη, με τα Σάββατά μας να αποκτούν νόημα το απόγευμα. Άντε Άντρη... καλή σεζόν! 
    • Είπα ότι θα αργήσω να ξαναγράψω για την ντροπή των realities, ωστόσο κάθε εβδομάδα διαβάζοντας τι γίνεται με κάνουν να σκεφτώ ότι ο πάτος δεν έχει όρια. Πόσο ακόμα οι τηλεθεατές - αυτοί που απέμειναν τουλάχιστον - θα ζουν με αυτή την “εμετική” έλλειψη αισθητικής που προσβάλλει την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Επειδή λοιπόν στα κανάλια της Αθήνας το... νουμεράκι δεν “έκατσε”, είπαν να το πάνε και ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την τηλεοπτική αηδία. Το πιο τραγικό, βέβαια, είναι ότι δε λένε να καταλάβουν ότι οι τηλεθεατές τούς φτύνουν και αυτοί... νομίζουν ότι βρέχει. Μόνο που η ασταμάτητη βροχή μπορεί να φέρει και την απόλυτη καταστροφή. Δηλαδή μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η ντροπή; 
    • Σίγουρα μια είδηση που προκάλεσε θλίψη αλλά και ένα κύμα συμπαράστασης είναι η περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο πλευρό της κ. Γεννηματά, που δίνει ήδη μια ακόμα σπουδαία μάχη για την υγεία της, με την ευχή να τα καταφέρει και αυτή τη φορά. Ωστόσο με πολύ σεβασμό θέλω να κάνω μια επισήμανση, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τη θετική πρόθεση ορισμένων. Από τη στιγμή που η είδηση έγινε γνωστή, ανέσυραν πολλοί φωτογραφίες με την κ. Γεννηματά και τις ανέβασαν στα social media... Και επαναλαμβάνω, δεν αμφισβητώ την πρόθεση. Όμως νιώθω την ανάγκη να υπογραμμίζω πως, όταν ένας άνθρωπος δίνει μια τόσο σημαντική μάχη, ίσως η σιωπή είναι και η πιο ουσιαστική συμπαράσταση - με όλο τον σεβασμό σε όλους εκείνους που έσπευσαν να ανεβάσουν φωτογραφίες. Αν κάποιος ενοχληθεί... ζητώ συγνώμη! 
    • Όσο προχωρά η σειρά “Σασμός” στον Alpha, τόσο διαπιστώνουμε το πόσο η δικιά μας Μαρία Τζομπανάκη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, έχοντας καταφέρει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο να ενσαρκώσει την κρητική μητριαρχία, κυρίως στην ενδοχώρα της Κρήτης. Πέρα από τον λόγο, ακόμα και οι κινήσεις της δείχνουν το πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι. Είναι αυτές οι κινήσεις που όλοι μας εδώ στην Κρήτη μπορεί να έχουμε παρατηρήσει σε γιαγιάδες μας που έχουν την αρχοντιά μέσα τους, αλλά και την ηγετική φυσιογνωμία. Θα τολμήσω να πω πως για αυτό τον ρόλο δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη από τη Μαρία Τζομπανάκη, που αποσπά διθυραμβικά σχόλια από όλη την Ελλάδα. Μαρία, προχώρα... Σε πάμε πολύ! 
    • Πάντως εξαιρετικά είναι τα σχόλια και για τις σειρές μυθοπλασίας στην ΕΡΤ, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει μια ουσιαστική στροφή στην ποιοτική τηλεόραση. Το γεγονός ότι στη δημόσια τηλεόραση οι σειρές κλέβουν την παράσταση με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως την Ελένη Ράντου και τον Γιάννη Μπέζο, μας εκπλήσσει ευχάριστα..! Εμείς ευχόμαστε να κρατηθεί αυτή η λογική, με την ευχή να μη δούμε νέες απότομες στροφές στον προγραμματισμό κάθε φορά που στη δημόσια τηλεόραση έρχονται αλλαγές. Πάντως, το καλό να το λέμε, μιας και είναι αλήθεια πως η ΕΡΤ στο κομμάτι της ψυχαγωγίας άρχισε να επιστρέφει στα σπίτια των τηλεθεατών. Έχω ωστόσο να τονίσω ότι διαχρονικά εκεί στην ΕΡΤ δεν έχουν κατανοήσει απόλυτα τη δύναμη που έχει το αρχείο τους, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ιστορίας μας. 
    • Μάλιστααα! Άρχισαν να “χτυπούν” ξανά τα ψεύτικα προφίλ στα social media με έναν και μόνο σκοπό: να κατακεραυνώσουν οτιδήποτε με το οποίο δε συμφωνούν. Μόνο που πια έγιναν γνωστοί οι χρήστες, οι οποίοι, μάλιστα, μπήκαν και στη διαδικασία να δημιουργήσουν μια βάση κοινών φίλων που είναι στο... κόλπο, με στόχο να γίνει αποδεκτό το αίτημα φιλίας και μετά να αρχίσουν το “όργωμα”. Ρε παιδιά, πόσο ανάγκη την έχετε αυτή την επιβεβαίωση όταν γνωρίζετε και την πρόθεση; Επειδή λοιπόν πίσω έχει η αχλάδα την ουρά... τι να μας πουν τα κακόμοιρα τα αχλαδάκια... 
    • Τον χάσαμε τον μάγκα από το Ηράκλειο... Έκανε μια αρπαχτή στον σεισμό και μετά πάλι στην αφάνεια... Αλήθεια, πού είναι η ανανέωση που υποσχέθηκε; Και καθώς τα κακά μυαλά δεν αλλάζουν, βλέπουμε πως μάλλον βολεύτηκε και αυτός στο γραφειάκι του και κάνει τα κουμάντα του. Μάλιστα, έχω μάθει ότι άρχισε και η μουρμούρα στα καφέ από τα συναδελφάκια του, που μάλλον δεν τον έχουν πάρει με... καλό μάτι. Εγώ πάντως θέλω να του αφιερώσω το άσμα “Όταν βλέπω αεροπλάνο, μου έρχεται να σου την κάνω”... Ξέρει αυτός! 
    • Ρε παιδιά, εκεί στο γνωστό “μαγαζάκι” δεν έχετε ακόμα καταλάβει ότι είδηση είναι αυτό που είναι και στοιχειοθετημένο; Τι σημαίνει δηλαδή ένα “πυροτέχνημα” για μερικά κλικ και τελικά τι είναι είδηση; Ναι, εκεί στο “μαγαζάκι” μάλλον δεν έχουν μάθει από τις “πατάτες” τους, μιας και δε σταματούν να κάνουν και νέες... Ρε παιδιά, γιατί τόσος καϊλές για ανύπαρκτες ειδήσεις... όταν, μάλιστα, αυτές μπορούν να επιβεβαιωθούν με ένα απλό τηλεφώνημα; Άλλωστε για το θεματάκι σας η συγκεκριμένη πηγή “τιτιβίζει” παντού... Μάθετε ότι η είδηση δεν είναι στα καφέ με ένα “πυροτεχνηματάκι” που ακούσατε. Η είδησή σας είναι το τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. 
    • Του μικροφώνου το... ανάγνωσμα: Μάλλον ο... αρχηγός έχει πει να κρατάνε το μικρόφωνο ψηλά για να φαίνεται, αλλιώς δεν εξηγείται η... πάλη των δημοσιογράφων του. Θα μου πεις, όταν δεν έχεις τίποτα να πεις, καλό είναι να φαίνεται το μικρόφωνο. Αυτά, παιδιά, είναι συνήθειες του προηγούμενου αιώνα, αλλά μάλλον εσείς παραμείνατε εκεί... Πάντως ο αρχηγός μάλλον έχει πάθει εμμονή με το μικρόφωνο, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η πίεση που ασκεί στα “παιδάκια” του. Θα μου πεις, αρχηγός είναι, ό,τι θέλει κάνει... Μόνο που πρέπει να προσέχει την “κυρά” που του σκάβει τον λάκκο διαχρονικά... 
    • Προς όλους εσάς που ανεβάζετε “πυροτεχνήματα” στα φασομπούκια - ο έρμος ο Καζαντζάκης δε θα πιστεύει την τόσο... μελέτη που έχουν ρίξει στο έργο του οι χρήστες των social media - καλό θα ήταν να βάλετε νερό στο κρασί σας και επιτέλους να κάνετε μια παύση. Αυτό το “νιώθω προβληματισμένος” ως κατάσταση στο Facebook και από κάτω το σχετικό ρητό έχει γίνει πια η γραφική συνήθεια στο διαδίκτυο!.. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, όμως, να εκφραστείτε και στο κάτω-κάτω και λίγος σεβασμός στον Καζαντζάκη δεν κάνει κακό... Εκτός κι αν έχετε κάτω από το μαξιλάρι σας την “Ασκητική” (έργο του Καζαντζάκη, έτσι για να μην πιαστείτε και αδιάβαστοι)...
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News