Μουσακάς: 10 μυστικά επιτυχίας για το απόλυτο ελληνικό πιάτο!

Life
Μουσακάς: 10 μυστικά επιτυχίας για το απόλυτο ελληνικό πιάτο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορείτε να φτιάξετε τον πιο ελαφρύ και γευστικό μουσικά

Μουσακάς, το απόλυτο, ελληνικό πιάτο με τη συγκλονιστική γεύση, που λατρεύουν όλοι!

Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που αποφεύγουν το συγκεκριμένο φαγητό, λόγω θερμίδων. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει εναλλακτικές για τον πιο ελαφρύ μουσικά, που δε θα υστερεί σε γεύση….

Δέκα μυστικά για τον καλύτερο σπιτικό μουσακά που απαντάνε σε όλα τα ερωτήματά σας.

- Μουσακάς με μελιτζάνες ή με λαχανικά, μουσακάς με μπεσαμέλ, ή με εύκολη μπεσαμέλ.

- Μελιτζάνα ψητή ή τηγανιτή;

- Πώς να αποφύγω το λάδι που λιμνάζει στο ταψί του μουσακά;

Ακολουθήστε τα και καλή επιτυχία, γιατί από δω και πέρα θα παίξει πολύ αυτή η κλασική συνταγή μουσακά.

Μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

  • Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στον μουσακά;

Για να γίνει πολύ νόστιμος ο μουσακάς πρέπει η μελιτζάνα να μπει στο τηγάνι. Για να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα η μελιτζάνα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζάνα να μείνει σε σουρωτήρι να στραγγίσει το περιττό λάδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζάνες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λάδι στο στράγγισμα.

  • Εναλλακτικά ψήνω τις μελιτζάνες

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρίνα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ. Σκεφτείτε ότι ακολουθεί και το ψήσιμο του μουσακά οπότε η μελιτζάνα θα ψηθεί μέχρι μέσα.

  • Μελιτζάνα τηγανιτή στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζάνες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε μπολ και τις φυλάμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μουσακά, η παρασκευή του θα είναι παιχνίδι.

  • Μουσακάς μελιτζάνας ή λαχανικών;

Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζάνα σάλτσα κιμάς και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

Μουσακάς της μανούλας

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζάνα σάλτσα κιμάς και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

  • Πώς θα πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα στο μουσακά;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς. Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.

  • Μουσακάς και σερβίρισμα

Αφού θα ψήσετε τον μουσακά, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

  • Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψί αφού κόψω τον μουσακά;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά του μουσακά (τα υγρά των λαχανικών) στο ταψί είναι το εξής: Αφαιρούμε μια γωνία από το μουσακά, όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί. Αυτή θα απορροφήσει όλα τα υγρά του μουσακά και είναι πολλά, ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν τα σερβίρουμε.

  • Πως θα κάνω πιο ελαφρύ τον μουσακά;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο της μελιτζάνας ή των λαχανικών αντί του τηγανίσματος. Όμως, εκτός από την κλασική μπεσαμέλ στον μουσακά, μπορείτε να βάλετε την εύκολη και γρήγορη μπεσαμέλ που δεν έχει γλουτένη και έχει και λιγότερα λιπαρά.

  • Μπορώ να φτιάξω μουσακά χωρίς κιμά;

Εάν είστε vegetarian μπορείτε να απολαύσετε το μουσακά σας, φτιάχνοντας μία συνταγή μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά.

Μουσακάς λαχανικών

  • Μπορώ να φτιάξω μουσακά χωρίς γαλακτοκομικά;

Εάν πάλι θέλετε μουσακά χωρίς γαλακτοκομικά και κιμά ή ακολουθείτε vegan διατροφή, μπορείτε να παρασκευάσετε μια χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά. 

(Φωτογραφίες pxhere.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News