Είναι σωστό ή λάθος να βάζουμε πάγο στο κρασί;

Life
Είναι σωστό ή λάθος να βάζουμε πάγο στο κρασί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H «πιο ενοχλητική συνήθεια των πελατών»

Πιστεύεται συνήθως ότι η τοποθέτηση πάγου στο κρασί προκαλεί αραίωση και αλλοίωση των γεύσεών του. Στη σειρά «Εξομολογήσεις ενός σομελιέ» του Decanter, η τοποθέτηση πάγου σε λευκό κρασί αναφέρεται συχνά ως η «πιο ενοχλητική συνήθεια των πελατών».

«Η χειρότερη συνήθεια των πελατών μου είναι όταν ένας πελάτης ζητά παγάκια για να ψύξει ένα ακριβό μπουκάλι λευκής Βουργουνδίας», δήλωσε η Μαρία Γουέλεν, όταν ήταν επικεφαλής σομελιέ στο Coya του Λονδίνου. Σε μια πρόσφατη έρευνα το 75% είπε ότι δεν θα έβαζε ποτέ παγάκια στο κρασί του.

Ωστόσο, πολλά οινοποιεία έχουν κυκλοφορήσει κρασιά που προορίζονται να σερβιριστούν με πάγο.

Σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, είναι επίσης σύνηθες να προσφέρεται πάγος όταν σερβίρεται λευκό ή ροζέ κρασί σε βεράντες εστιατορίου.

Ο Peter Richards MW αναφέρει: «Η άποψη μου είναι: κάντε ό,τι θέλετε με το κρασί σας, αρκεί να σας κάνει ευτυχισμένο! Αυτό είναι το κρασί τελικά. Όμως, αν δεν πίνετε πολύ γρήγορα, ο πάγος θα λιώσει, θα αραιώσει το κρασί και δεν θα έχει τόσο καλή γεύση».

Πόσο ο πάγος μπορεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά;

Όπως εξηγεί ο chef de cave της Moet & Chandon, Benoit Gouez, οι κλασικές σαμπάνιες έχουν γίνει για να έχουν ισορροπία από μόνες τους. Ο πάγος μειώνει τη θερμοκρασία, αραιώνει το κρασί και αν βάλετε πάγο σε μια κλασική σαμπάνια μέσα σε λίγα λεπτά θα πάρετε κάτι υδαρές και κάτι που χάνει την ταυτότητά του από την άποψη των αρωματικών χαρακτηριστικών του. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να ζητάνε πάγο για να τοποθετήσουν στα ποτήρια τους. Και έτσι σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον πάγο ως συστατικό σε μια καινούρια σειρά. Εάν ο πάγος πρόκειται να αλλάξει την ισορροπία του κρασιού, έτσι, κατά κάποιο τρόπο, θα πρέπει να το φτιάξουμε χωρίς ισορροπία, προκειμένου να βρει την ισορροπία με τον πάγο. Και έτσι έγινε.

«Από τη στιγμή που θα προσθέσετε τον πάγο ξαφνικά παίρνετε τη σωστή ισορροπία. Ο πάγος είναι πραγματικά ένα συστατικό. Χτίζοντας την ένταση με το Pinot Noir δίνει περισσότερο πλούτο στον ουρανίσκο και γίνεται πολύ ευκολόπιοτη καθώς ο πάγος σας λιώνει στο ποτήρι».

Η κεντρική ιδέα, είναι ότι -αφού αναφερόμαστε πλέον σε κοκτέιλ- μπορείτε να τα σερβίρετε σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού με μερικά παγάκια (2-3 κυβάκια και όχι θρυμματισμένο πάγο), και να ρίξετε επίσης κομματάκια φρούτων, λαχανικών, ή ακόμα και μπαχαρικών για να περάσετε σε άλλο επίπεδο.

Αντί για παγάκια

Ο Richards συνιστά να τοποθετήσετε μερικά σταφύλια στον καταψύκτη σας και στη συνέχεια να τοποθετήσετε τα κατεψυγμένα σταφύλια στο ποτήρι σας. «Εάν τα βάλετε στο ποτήρι σας, θα δροσίσουν το κρασί χωρίς να το αραιώσουν».

Πολλοί λάτρεις του κρασιού υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά gadgets για να σας βοηθήσουν να ψύξετε το κρασί γρήγορα, οπότε δεν χρειάζεται να το αραιώσετε άσκοπα με πάγο.

Επίσης υπάρχουν πλαστικά παγάκια γεμάτα με νερό, τα οποία ψύχουν το κρασί σας χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη γεύση ή μεταλλικά ανοξείδωτα παγάκια που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και θα κρατήσουν το ποτό σας παγωμένο χωρίς να το αραιώνει και να αλλοιώνει τη γεύση του.

Με πληροφορίες από: clickatlife

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News