Botox και fillers προσώπου: Υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας από το εμβόλιο κορωνοϊού;

Life
Botox και fillers προσώπου: Υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας από το εμβόλιο κορωνοϊού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο πιθανή είναι μία αλλεργική αντίδραση;

Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανέφερε πρόσφατα ότι το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποια άτομα που έχουν fillers προσώπου.

Σχετικά λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες καταγράφηκαν σε κάποια άτομα, και σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, όμως, πόσο σοβαρό είναι πραγματικά αυτό; Πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με το εμβόλιο του COVID-19 εάν στο πρόσωπό σας υπάρχουν fillers, και πόσο πιθανή είναι μία αντίδραση;

Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα τονίζει:

Πόσο συχνή και πόσο σοβαρή είναι η εμφάνιση αλλεργίας;

Η αλλεργική αντίδραση λόγω των fillers, είναι μια σπάνια παρενέργεια και παρουσιάζεται με τη μορφή πρηξίματος σε συνηθισμένες ενέσιμες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και του προσώπου έτσι και αλλιώς. Όπως και με πολλές άλλες ουσίες ( φράουλες, θαλασσινά κλπ). Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης της αλλεργίας, η κατάσταση είναι παροδική και εύκολα αντιμετωπίσιμη, καθώς υποχωρεί μετά τη χορήγηση αντιισταμινικών ή στεροειδών (κορτιζόνη).

Οι ενέσεις ή τα χάπια στεροειδών, είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων και είναι πολύ αποτελεσματικά εναντίον του οιδήματος και της φλεγμονής.  Πρόκειται για ουσίες που μειώνουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο (φλεγμονή) στην κοντινή περιοχή.

Στις συνολικά τρεις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης που αναφέρθηκαν από το FDA, το πρήξιμο εντοπίστηκε και είτε επιλύθηκε χωρίς καμία παρέμβαση ή μετά από μία απλή χορήγηση στεροειδών. Δεν υπήρχαν μακροχρόνιες επιπλοκές στους συγκεκριμένους ασθενείς και καμία από τις περιπτώσεις δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Ας γίνει κατανοητός ο συγκεκριμένος αριθμός. Μόλις 3 περιπτώσεις εμφάνισαν ήπιο οίδημα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό;

Δεν είναι μόνο το εμβόλιο COVID-19 που μπορεί να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Το πρήξιμο του προσώπου και των χειλιών δεν είναι ασυνήθιστη παρενέργεια και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια. Οι ήδη γνωστοί ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, κ.λπ., είναι γνωστό ότι προκαλούν πρήξιμο και αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται. Τα fillers είναι ένα ξένο σώμα για τον οργανισμό μας και, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται λόγω του εμβολίου και προσπαθεί να εξουδετερώσει τον εχθρό, είναι πιθανό να μην τα αναγνωρίσει σαν τμήμα του σώματος τη στιγμή που επιτίθεται σε κάθε ξένο «εισβολέα».

Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο;

Σίγουρα, το ιστορικό των fillers δεν πρέπει να εμποδίζει κάποιον από το να εμβολιαστεί. Αντίθετα, οι κίνδυνοι από τη μόλυνση από τον COVID-19 υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων από την αντίδραση σε ένα από τα εμβόλια, εάν ο ασθενής έχει ιστορικό χρήσης fillers.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News