Life

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η Ιστορία ενός Θρύλου

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Ιανουαρίου 1900 στη Σμύρνη

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυίες του 20ου αιώνα. Έφτιαξε από το μηδέν τον μεγαλύτερο στόλο στο κόσμο από πετρελαιοφόρα και φορτηγά πλοία . Έζησε μια παραμυθένια ζωή, ερωτεύτηκε μοναδικές γυναίκες, απέκτησε αμύθητα πλούτη, αλλά το χτύπημα της μοίρας και τον θάνατο δεν μπόρεσε να τα αντέξει. Άφησε όμως ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», έναν οργανισμό με πολλαπλή κοινωνική και πολιτιστική δράση εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

- Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, τον λάτρευε, αλλά ο μικρός Άρης την έχασε νωρίς , η μητέρα του πέθανε νέα στα 33 της χρόνια .

- Σεπτέμβριος 1922. Ο δεκαεξάχρονος Αριστοτέλης Ωνάσης βλέπει τη Σμύρνη να φλέγεται από τη γέφυρα ενός πλοίου. Η οικογενειακή περιουσία καταστρέφεται, η πατρίδα χάνεται. Ο νεαρός Αριστοτέλης φτάνει στην Αθήνα με τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

- Το 1923 φεύγει για την Αργεντινή. Θα ξεκινήσει με λίγα δολάρια στην τσέπη. Μετά από διάφορες δουλειές του ποδαριού, γίνεται νυχτερινός χειριστής τηλεφωνικού κέντρου. Μαθαίνει ξένες γλώσσες ακούγοντας τις διεθνείς κλήσεις. Τα πρωινά έχει χρόνο και ιδέες. Αποφασίζει να ασχοληθεί με τα καπνά. Δημιουργεί τη δική του μάρκα τσιγάρων, λανσάρει και ένα τσιγάρο με ροζ άκρη για τις κυρίες. Μέχρι τα 25 του έχει επανεφεύρει τον εαυτό του και έχει κερδίσει το πρώτο του εκατομμύριο.

- Το 1931 γίνεται υποπρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες. Η θέση αυτή θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του για τη ναυτιλία. Δεν τη γνωρίζει αλλά είναι αποφασισμένος να τη μάθει. Το 1932, μεσούσης της παγκόσμιας ύφεσης, αγοράζει έξι φορτηγά πλοία. Όλα τους απομεινάρια του Μεγάλου Πολέμου.

- Τα πλοία του ξεκινούν τα ταξίδια τους , στους εμπορικούς δρόμους της υφηλίου, και έτσι αρχίζει να κτίζει το μύθο του. Θα το καταφέρει μεθοδικά, πεισματικά, αιρετικά.

- Αρχίζει να συνειδητοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο και στρέφεται στα τάνκερ. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το τρίτο του δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στα τελικά στάδια ναυπήγησης στη Σουηδία. Ο Ωνάσης επωφελείται από την ανοδική πορεία της αγοράς που προκαλείται από το άλμα της τιμής των καυσίμων μετά τον πόλεμο . Το 1952 ιδρύει την Olympic Maritime.

- Παντρεύετε την Τίνα Λιβανού και αποκτούν δυο παιδιά .

Τον Ιανουάριο του 1954 ο Ωνάσης υπογράφει μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, η οποία προκαλεί αίσθηση και αιφνιδιάζει συμμάχους και ανταγωνιστές. Ανακηρύσσεται «κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας για τον 20ό αιώνα».

- Το 1953 αποκτά τον έλεγχο του Μόντε Κάρλο.

- Το 1956 ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία . Είναι ο ένας από τους δύο ιδιώτες στον κόσμο με δική τους αεροπορική εταιρεία.

- Το 1963 ο Ωνάσης αγοράζει τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Το μεταμορφώνει στον ιδιωτικό του επίγειο παράδεισο. Οι διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου που θα φιλοξενηθούν μεγαλοπρεπώς στον Σκορπιό και στο «πλωτό ανάκτορό» του, τη θαλαμηγό «Χριστίνα» κάνουν τον διεθνή Τύπο να παραληρεί.

- Ο πρώτος γάμος του λήγει επίσημα το 1960. Θα συνδεθεί με μακροχρόνιο και θυελλώδη δεσμό με τη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας.

- Το 1968 αιφνιδιάζει εκ νέου την υφήλιο όταν παντρεύεται στον Σκορπιό τη Jacqueline Bouvier Kennedy, χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου John F. Kennedy.

- Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Αλέξανδρος χάνει τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στο Ελληνικό, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος και αδόκητος θάνατός του επιφέρει στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύτατο πλήγμα, από το οποίο δεν θα συνέλθει ποτέ. Πεθαίνει δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Παρίσι.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα αφήσει στη χειρόγραφη διαθήκη του εντολή για τη δημιουργία, στη μνήμη του γιου του, ενός κοινωφελούς ιδρύματος με το όνομα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού , της παιδείας, του περιβάλλοντος , της υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη , αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες του «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η δράση του Ιδρύματος στοχεύουν να αναδειχθούν οι δυνατότητες μιας άλλης Ελλάδας, να απελευθερωθούν οι ζωτικές δυνάμεις της που μένουν κρυμμένες, ανεκμετάλλευτες και ημιφωτισμένες.

Πηγή – Οnassis Cultural Centre Athens

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια