Συγκινητικές περιγραφές για τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Κρήτης από τη Μ. Καλεντάκη

Κρήτη
Συγκινητικές περιγραφές για τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Κρήτης από τη Μ. Καλεντάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια γυναίκα που εδώ και πολλά χρόνια διαφυλάττει με τον δικό της τρόπο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της

Η Μαρία Καλεντάκη είναι ίσως από τις μια πιο εμβληματικές μορφές στο Ροτάσι. Μια γυναίκα που εδώ και πολλά χρόνια διαφυλάττει με τον δικό της τρόπο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της. 

Έτσι, λοιπόν και εμείς την επισκεφθήκαμε για να γευτούμε από τα χεράκια της παραδοσιακές γιορτινές μακαρούνες. Μια συνταγή που ξυπνάει θύμισες από τα παλιά, τότε που το άρωμα από το πορτοκάλι και το καμμένο λάδι στο τηγάνι διαχέονταν στη γειτονιά, μαζεύοντας όλα τα παιδιά στο σπίτι της κυρίας Μαρίας. 

Οι παραδοσιακές γεύσεις, όμως, των Χριστουγέννων μας οδήγησαν στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα των εορτών. 

Μπροστά από το πρωτότυπο αλλά και πανέμορφο δέντρο της κυρίας Μαρίας, ένα δέντρο που κουβαλάει τις δικές της αναμνήσεις, ξετυλίξαμε το κουβάρι της παράδοσης και των εθίμων των εορτών. 

Ενώ, η μοναδική της γραφή αλλά και η φωνή, μας ταξίδεψε σε εκείνα τα χρόνια που οι άνθρωποι βίωναν τις εορτές απλά και συνάμα πλουσιοπάροχα.  Αυτή είναι η Μαρία Καλεντάκη από το Ροτάσι. Ένας υπέροχος άνθρωπος που μας άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της, προσφέροντάς μας απλόχερα εικόνες ανεκτίμητες. Και εμείς αυτές τις εικόνες θα κρατήσουμε και με αυτές θα αποχαιρετήσουμε το 2020.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σπουρδαλάκη

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News