Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Το χωριό των Χριστούγεννων

Life
Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Το χωριό των Χριστούγεννων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χωριό της Χαλκιδικής στολίζει με χριστουγεννιάτικα δέντρα όλη την Ελλάδα

Είναι ένα χωριό στον ορεινό όγκο του Χολομώντα, ο Ταξιάρχης, που  ζει για τα Χριστούγεννα και από τα Χριστούγεννα.

Ο μεγάλος οικισμός Ταξιάρχης είναι χτισμένος σε δασώδη περιοχή στο όρος Χολομώντας. Το όνομα του χωριού οφείλεται στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και συνδέεται με τη μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου που είχε μονή στο χωριό.

Το 90% των 1.200 κατοίκων ασχολούνται με την καλλιέργεια του ελάτου, το οποίο και εμπορεύονται αυτές τις μέρες, ενώ το 75% της εγχώριας κατανάλωσης προέρχεται από εκεί, με μικρότερες εκτάσεις να καλλιεργούνται στην Αρναία και στην Παλαιόχωρα επίσης στη Χαλκιδική αλλά και στο Περτούλι Τρικάλων και στην Ευρυτανία.

Πάνω από 2 εκατ. έλατα είναι φυτεμένα στον Ταξιάρχη και για κάθε δέντρο που κόβεται οι καλλιεργητές φυτεύουν δύο, τα οποία και θα είναι έτοιμα έπειτα από δέκα χρόνια.

Φέτος εκτιμάται ότι θα πουληθούν συνολικά 22.000 δέντρα, όταν πριν από 6 χρόνια κόβονταν 30.000-35.000 έλατα και όπως λένε οι παραγωγοί «πελάτες που χάθηκαν, δεν επιστρέφουν».

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η οικονομική κρίση είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση της αγοράς, ενώ «η παλαιότερη πεποίθηση ότι εμείς δεν είμαστε οικολόγοι και καταστρέφουμε το δάσος, δεν υφίσταται πια, γιατί όλοι γνωρίζουν πως για κάθε δέντρο που κόβουμε φυτεύουμε άλλα δύο και επιπλέον τα δέντρα δεν προέρχονται από δάσος, αλλά καλλιεργούνται γι’ αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό».

Όλη η Ελλάδα προμηθεύεται χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, μάλιστα τα τελευταία χρόνια κοντά στις 10.000 φεύγουν για την Κύπρο.

Οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία 4 χρόνια και ένα έλατο ύψους 1,80-2 μέτρων κοστίζει 30-40€ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και 50-70€ στην Αθήνα.

Οι καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι το έλατο είναι μια σχετικά εύκολη και απλή καλλιέργεια. Τα νεαρά δέντρα θέλουν φροντίδα τα τρία πρώτα χρόνια (καθάρισμα, λίπανση, πότισμα), αλλά μετά αναπτύσσονται γρήγορα.

Το ορεινό αυτό  χωριό του Χολομώντα, είναι κτισμένος  στο κέντρο του ορεινού όγκου, εκεί που σμίγουν όλοι οι γραφικοί δρόμοι του βουνού.

Ο Ταξιάρχης είναι παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 670 μέτρων.

Στο χωριό θα φτάσετε μέσα από μια ειδυλλιακή διαδρομή πάνω από το βουνό.

Ο Ταξιάρχης περικλύεται από πυκνό δάσος με έλατα και πεύκα. Στον Ταξιάρχη θα σας κλέψουν την καρδιά τα παραδοσιακά σπίτια και τα παλιά αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στο χωριό, η πετρόκτιστη κεντρική πλατεία, το Χάνι, η κεντρική βασιλική με τρούλο εκκλησία και τα διάφορα παρεκκλήσια μέσα και γύρω από το χωριό.

ΠΗΓΗ - https://dasarxeio.com

ΦΩΤΟ - https://www.facebook.com/taksiarxismixail.mixailtaksiarxis/photos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News