Κική Τζωρτζακάκη: αφήστε τα παιδιά στο lock down να κάνουν ότι θέλουν

Life
Κική Τζωρτζακάκη: αφήστε τα παιδιά στο lock down να κάνουν ότι θέλουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα διατηρήσουμε τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια

Η σύμβουλος γονέων Κική Τζωρτζακάκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Ανδριανή» και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τους γονείς που καλούνται μέσα στο lock down να διατηρήσουν τις ισορροπίες  στο σπίτι, στις σχέσεις με τα παιδιά τους αλλά και ανάμεσα στο ίδιο το ζευγάρι.

Η συνεχής συνύπαρξη σε συνθήκες εγκλεισμού εντείνει το στρες όλων και φέρνει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε. Το κλειδί σε κάθε οικογένεια όπως σχολιάζει η κυρία Τζωρτζακάκη είναι η διάθεση της μαμάς και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί στο σπίτι. Όλο το βάρος πέφτει στη μητέρα, στη γυναίκα του σπιτιού που καλείται να παραμερίσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που τη βαραίνουν και να λειτουργήσει με καλοσύνη.

Χαμόγελα και γλυκόλογα είναι το μυστικό μιας ήρεμης συνύπαρξης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή η περίοδος δεν είναι ιδανική ούτε για να βάλουμε αυστηρά όρια στα παιδιά μας αλλά ούτε και για να απαιτήσουμε από αυτά να γίνουν άριστοι μαθητές. Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, ενήλικες και παιδιά. Όλοι έχουμε ανάγκη να περνάμε χρόνο ευχάριστα με όσους συμβιώνουμε αλλά  οφείλουμε να εξασφαλίζουμε και τον ατομικό μας χρόνο. Το ίδιο φροντίζουμε να συμβαίνει και στα παιδιά μας.

Πολύ σημαντικό είναι το κάθε μέλος της οικογένειας να αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη. Τα παιδιά όσον αφορά στα μαθήματα τους, στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη και στον τρόπο που επιλέγουν να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τα παιδιά βιώνουν στρες»

Πολύ ξεκάθαρα η κυρία Τζωρτζακάκη τόνισε ότι όλα τα παιδιά βιώνουν στρες. Δεν έχουν την ικανότητα να το διατυπώσουν λεκτικά, αλλά το δείχνουν με τη συμπεριφορά τους. Όπως απότομες μεταβολές στη διάθεση τους, αλλαγές στις συνήθειες τους ή πισωγυρίσματα. Για να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν μια ωραία ιδέα είναι η κουβέντα. Η οικογενειακή συζήτηση που θα τους γλυκάνει την καρδιά.

Να τους αφηγηθούμε ιστορίες της οικογένειας μας, δικές μας ιστορίες από τα παιδικά μας χρόνια. Να τους δείξουμε φωτογραφίες από τον παππού και τη γιαγιά. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλα έχουν μια ροή και θα συνεχίσουν να έχουν μια ροή. Είναι πολύ λυτρωτικό αυτό σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή που η ζωές μας μοιάζουν να έχουν «παγώσει» και να βρίσκονται σε αναμονή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News